• Посилання скопійовано

Щодо проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану

Лист Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02.06.2022 р. №28/04/4827

Суттєво. Загальні збори акціонерів у період дії воєнного стану не можуть бути проведені шляхом заочного голосування (опитування), а мають проводитися виключно в дистанційний спосіб відповідно до Тимчасового порядку.

!  Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі — Комісія) розглянула Ваш лист щодо проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану та в межах компетенції повідомляє таке.

1. Щодо можливості поширення дії норм пункту 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177 зі змінами на порядок скликання та проведення в період дії воєнного стану загальних зборів акціонерів акціонерного товариства, яке складається з однієї особи (питання 1 розділу I запиту).

Згідно з пунктом 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177 зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 29.04.2022 р. №323, встановлено, що у період дії воєнного стану загальні збори акціонерів акціонерного товариства можуть бути проведені виключно шляхом дистанційного проведення відповідно до Тимчасового порядку скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду.

Тимчасовий порядок скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду (далі — Тимчасовий порядок) був затверджений рішенням Комісії від 16.04.2020 р. №196.

До вказаного Тимчасового порядку вносилися зміни рішенням Комісії від 20.10.2020 р. №632, рішенням Комісії від 29.12.2020 р. №871, рішенням Комісії від 16.03.2022 р. №176 та рішенням Комісії від 29.04.2022 р. №323 (редакція Тимчасового порядку з урахуванням змін від 20.10.2020 р., від 29.12.2020 р. та від 16.03.2022 р. наведена на офіційному вебсайті Комісії, а текст рішення Комісії від 29.04.2022 р. №323 наведений на офіційному вебсайті Комісії).

Відповідно до частини 1 статті 49 Закону України «Про акціонерні товариства» (далі — Закон про АТ), до товариства з одним акціонером не застосовуються положення статей 33 — 48 цього закону щодо порядку скликання та проведення загальних зборів акціонерного товариства, а згідно з частиною 2 тієї самої статті повноваження загальних зборів товариства, передбачені статтею 33 цього закону та внутрішніми документами товариства, здійснюються акціонером одноосібно і рішення акціонера з питань, що належать до компетенції загальних зборів, оформлюється ним письмово у формі рішення, яке має статус протоколу загальних зборів акціонерного товариства.

Оскільки Тимчасовий порядок не регулює особливостей прийняття вищим органом акціонерного товариства рішень у випадку, коли товариство складається з однієї особи, а регулює дистанційний порядок виконання вимог статей 33 — 48 Закону про АТ, дія яких не поширюється на таке товариство, то відсутні підстави поширювати дію норм Тимчасового порядку та пункту 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177, зі змінами, на акціонерне товариство, що складається з однієї особи.

Таким чином, функціонування вищого органу акціонерного товариства, що складається з однієї особи, регулюється нормами статей 32 та 49 Закону про АТ, зокрема і в період дії воєнного стану, а не нормами Тимчасового порядку та пункту 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177 зі змінами.

2. Щодо можливості проведення загальних зборів акціонерів поза межами України в період дії воєнного стану та щодо можливості засвідчення бюлетенів для голосування іноземних акціонерів при дистанційному проведенні зборів (питання 2 та 6 розділу I запиту).

У загальному випадку, згідно з частиною третьою статті 35 Закону про АТ, загальні збори акціонерів проводяться на території України, в межах населеного пункту за місцезнаходженням товариства, крім випадків, коли на день скликання загальних зборів 100 відсотками акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації.

Разом з тим, як зазначено вище, згідно з пунктом 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177 зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 29.04.2022 р. №323, встановлено, що у період дії воєнного стану загальні збори акціонерів акціонерного товариства можуть бути проведені виключно шляхом дистанційного проведення відповідно до Тимчасового порядку.

При цьому, відповідно до пункту 17 Тимчасового порядку, у дистанційних загальних зборах можуть брати участь як особи, включені до переліку акціонерів, які мають право на таку участь, так і їх представники.

Згідно з пунктом 104 Тимчасового порядку, бюлетень для голосування на загальних зборах засвідчується одним з таких способів за вибором акціонера:

за допомогою кваліфікованого електронного підпису акціонера (його представника);

нотаріально, за умови підписання бюлетеня в присутності нотаріуса або посадової особи, яка вчиняє нотаріальні дії;

депозитарною установою, яка обслуговує рахунок в цінних паперах такого акціонера, на якому обліковуються належні акціонеру акції товариства, за умови підписання бюлетеня в присутності уповноваженої особи депозитарної установи.

Отже, акціонери, у тому числі нерезиденти, можуть брати участь у дистанційних загальних зборах акціонерів як особисто, так і не є обмеженими в можливості вільного призначення своїх представників, а також мають можливість обрання декількох способів засвідчення підписів на бюлетенях для голосування на зборах.

Таким чином, у разі якщо 100 відсотками акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації, загальні збори такого акціонерного товариства в період дії воєнного стану можуть бути проведені виключно шляхом дистанційного проведення відповідно до Тимчасового порядку, а норми Тимчасового порядку не унеможливлюють участі у таких зборах нерезидентів, у тому числі в частині засвідчення підписів на бюлетенях для голосування.

3. Щодо можливості не поширювати на приватні акціонерні товариства обов’язок дистанційного проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану (питання 3 розділу I запиту).

Ані пункт 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177 зі змінами, ані Тимчасовий порядок не містять ніяких виключень для приватних акціонерних товариств щодо обов’язку дистанційного проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану.

Слід зазначити, що і в загальному випадку законодавство не встановлює для приватних акціонерних товариств окремої процедури скликання та проведення загальних зборів акціонерів.

4. Щодо можливості проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану шляхом заочного голосування/опитування (питання 4 розділу I запиту).

Статтею 48 Закону про АТ визначено, що у випадках, передбачених статутом акціонерного товариства з кількістю акціонерів не більше 25 осіб, допускається прийняття рішення методом опитування. У такому разі проєкт рішення або питання для голосування надсилається акціонерам — власникам голосуючих акцій, які повинні протягом п’яти календарних днів з дати одержання відповідного проєкту рішення або питання для голосування у письмовій формі сповістити щодо нього свою думку. Протягом 10 календарних днів з дати одержання повідомлення від останнього акціонера — власника голосуючих акцій всі акціонери — власники голосуючих акцій повинні бути в письмовій формі поінформовані головою зборів про прийняте рішення. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували всі акціонери — власники голосуючих акцій.

Разом з тим у період дії воєнного стану, згідно з пунктом 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177 зі змінами, передбачений виключно дистанційний спосіб скликання та проведення загальних зборів акціонерів відповідно до Тимчасового порядку.

Таким чином, загальні збори акціонерів у період дії воєнного стану не можуть бути проведені шляхом заочного голосування (опитування).

5. Чи необхідність нотаріального засвідчення протоколу загальних зборів акціонерів виключає можливість їх дистанційного проведення (питання 5 розділу I запиту).

Відповідно до пункту 122 Тимчасового порядку, встановлено, що протокол загальних зборів може бути підписаний кваліфікованим електронним підписом головуючого зборів, секретаря зборів та голови виконавчого органу товариства (у разі колегіального виконавчого органу) або одноособового виконавчого органу (для корпоративного фонду — кваліфікованим електронним підписом голови наглядової ради фонду), крім випадку необхідності нотаріального засвідчення протоколу відповідно до законодавства.

Згідно з пунктом 22 Тимчасового порядку, датою проведення загальних зборів є дата завершення голосування на зборах. Згідно з пунктом 120 Тимчасового порядку, протокол загальних зборів складається протягом 10 днів після дати отримання від Центрального депозитарію документів, передбачених пунктом 74 цього порядку, а в разі отримання оригіналів бюлетенів відповідно до пункту 109 цього порядку — протягом 10 днів з дати їх отримання (тобто протокол загальних зборів складається після отримання документів про підсумки реєстрації учасників зборів та про результати голосування кожного з учасників зборів).

Таким чином, протокол загальних зборів акціонерів складається після дати проведення зборів, відтак обставини його засвідчення ніяк не можуть унеможливлювати дистанційне проведення цих зборів.

6. Щодо узгодження строків виконання банками вимог Національного банку України з вимогами щодо дистанційного проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану (питання 7 розділу I запиту).

Відповідно до пункту 37-26 частини другої статті 7 Закону України «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків», Комісія визначає особливості функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків, діяльності учасників ринків капіталу та професійних учасників організованих товарних ринків в умовах воєнного стану чи під час особливого періоду. Зокрема, на цих підставах та з такою метою Комісією затверджені норми пункту 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177 зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 29.04.2022 р. №323, щодо проведення загальних зборів акціонерів виключно дистанційним способом.

Розгляд питань щодо узгодження норм банківського законодавства (у тому числі щодо строків виконання тих чи інших вимог Національного банку України) з встановленими особливостями функціонування акціонерних товариств у період дії воєнного стану виходить за межі повноважень Комісії та належить до компетенції Національного банку України.

7. Щодо можливості зміни наглядовою радою акціонерного товариства прийнятого раніше рішення про недоцільність проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану (питання розділу II запиту).

Відповідно до другого речення пункту 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177, зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 29.04.2022 р. №323, у разі обґрунтованої неможливості проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану відповідно до Тимчасового порядку:

1) загальні збори акціонерів акціонерного товариства мають бути проведені протягом 90 днів після завершення дії воєнного стану;

2) повноваження органів управління товариством, повноваження яких завершуються протягом строку дії воєнного стану, вважаються продовженими до дати завершення дії воєнного стану.

Отже, чинна редакція пункту 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177, зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 29.04.2022 р. №323, не передбачає права прийняття наглядовою радою рішення про недоцільність проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану та припускає ситуацію з непроведенням зборів у зазначений період тільки у зв’язку з обґрунтованою неможливістю їх проведення.

Таким чином, якщо наглядова рада приймала рішення про недоцільність проведення загальних зборів акціонерів, то скасування наглядовою радою цього рішення є приведенням діяльності у відповідність до чинної редакції пункту 1 рішення Комісії від 16.03.2022 р. №177, зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 29.04.2022 р. №323.

Даний лист не є офіційним роз’ясненням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та стосується виключно суб’єкта звернення.

Голова Комісії Р. МАГОМЕДОВ

До змісту номеру