• Посилання скопійовано

ПДВ в умовах воєнного стану

Повідомлення Державної податкової служби України від 16.03.2022 р.

Суттєво. На час воєнного стану реєстрація ПН/РК в ЄРПН відстрочується, але після його завершення платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН усіх ПН/РК, реєстрація яких була відтермінована на час дії військового стану.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України 03.03.2022 р. Закону України №2118-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» повідомляє, що на період до припинення або скасування воєнного стану на території України платників податків звільнено від передбаченої відповідальності за дотримання термінів сплати податків і зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних (п. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — ПКУ)).

Враховуючи те, що на сьогодні в умовах дії воєнного стану електронні сервіси ДПС працюють з певними обмеженнями та платники податку на додану вартість не мають можливості реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкові накладні та розрахунки коригування до них, у податковій звітності з податку на додану вартість:

— за звітний період лютий 2022 року — податкові зобов’язання та податковий кредит формуються на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (що були зареєстровані в ЄРПН до 24.02.2022 р.) та наявних у платника первинних документів бухгалтерського обліку, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (по операціях, не підтверджених зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них) (далі — первинний (розрахунковий) документ);

— за наступні звітні періоди в період дії воєнного стану — податкові зобов’язання та податковий кредит мають формуватися на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів.

Щодо відображення в податкових деклараціях з ПДВ сум податкових зобов’язань та податкового кредиту на підставі не зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та первинних документів

За наявності можливості платники податку можуть відображати в таблиці 1.1 додатка 1 до податкової декларації з ПДВ відомості про суми ПДВ, включені до складу податкових зобов’язань за звітний (податковий) період, по не зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних/розрахунках коригування та по первинних (розрахункових) документах, на дату подання податкової декларації з ПДВ.

Саме дані, відображені в таблиці 1.1 (по не зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних/розрахунках коригування), будуть сприяти в подальшому реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування за рахунок показника ∑Перевищ («другого реєстраційного ліміту», обрахованого відповідно до пункту 200-1.9 статті 200-1 ПКУ).

Суми податкового кредиту з ПДВ, сформовані на підставі даних первинних (розрахункових) документів, отриманих від постачальників товарів/послуг, повинні відображатися платниками ПДВ у таблиці 2.1 «відомості про операції з придбання з податком на додану вартість, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставками 7% і 14%» додатка 1 до податкової декларації з ПДВ, та одночасно покупець, за наявності можливості, включає до заяви про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування додатка 7 до податкової декларації з ПДВ (подання такої заяви не має наслідків притягнення до відповідальності).

При поданні податкової звітності з ПДВ, в якій відображаються податкові зобов’язання, сформовані на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, та по не зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та розрахунках коригування у платника податку буде формуватись в СЕА ПДВ показник ∑Перевищ та, відповідно, зменшуватись реєстраційний ліміт у СЕА ПДВ.

Після завершення дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН усіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії військового стану.

З урахуванням положень пункту 200-1.9 ст. 200-1 ПКУ платники податку матимуть можливість реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН (навіть при від’ємному значенні реєстраційного ліміту, визначеного відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 ПКУ), зокрема, за умови сплати нарахованих податкових зобов’язань по податковій декларації за лютий 2022 року та інших звітних періодах у період дії воєнного стану, за рахунок «другого реєстраційного ліміту», обрахованого відповідно до пункту 200-1.9 статті 200-1 ПКУ.

Усі податкові зобов’язання та податковий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Щодо розрахунків з бюджетом по ПДВ

Сплата до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, що задекларовані платником у поданих податкових деклараціях з ПДВ, здійснюється платником шляхом поповнення електронного рахунку у СЕА ПДВ.

У подальшому в терміни, визначені ПКУ, ДПС на підставі поданих платниками податку податкових декларацій (уточнюючих розрахунків) будуть сформовані відповідні реєстри на перерахування сум податку до бюджету. Такі реєстри у визначені терміни будуть спрямовані до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів (Держказначейство), для здійснення перерахування таких сум до бюджету.

Відповідно кошти, які платники податку зарахували на електронний рахунок у СЕА ПДВ, будуть враховані при обрахунку розміру реєстраційного ліміту, що обчислюється відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 ПКУ.

Слава Україні!

До змісту номеру