• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 23.07.2019 р. №3418/6/99-99-12-02-03-15/IПК

Надлишки ОЗ в «єдинника»

Платник ЄП 3-ї групи (неплатник ПДВ) за результатом інвентаризації виявив надлишки ОЗ. Чи оподатковується ЄП сума виявлених надлишків ОЗ і як такий дохід відобразити у декларації? ДФСУ відповіла в IПК від 23.07.2019 р. №3418/6/99-99-12-02-03-15/IПК (див. «ДК» №35/2019).

Податківці звернулися до пп. 2 п. 292.1 ПКУ. За ним доходом платника ЄП — юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Також у цій IПК наведено норму пп. 296.1.3 ПКУ. Згідно з нею платники ЄП 3-ї групи (юрособи) використовують дані спрощеного бухобліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2 і 44.3 ПКУ. За п. 44.2 ПКУ юрособи — платники ЄП ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат з метою обрахунку об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою Мінфіном.

На підставі цих норм податківці звернулися до П(С)БО 15, за яким дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що обумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови що оцінку доходу може бути достовірно визначено.

Висновки податківців: необліковані ОЗ, виявлені за результатами інвентаризації, призводять до зростання власного капіталу юрособи, тому вважаються доходом платника ЄП 3-ї групи, проте потребують достовірного визначення його оцінки.

Але порядок оподаткування доходів ЄП встановлено ПКУ! А згідно з п. 292.3 ПКУ до доходу платника ЄП включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику ЄП згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно з законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику ЄП на відповідальне зберігання і використані ним.

Таких договорів на ці надлишки підприємство не має. Тому жодного оподатковуваного доходу у разі виявлення надлишку ОЗ при інвентаризації у юрособи-«єдинника» виникати не повинно.

А якщо надлишки у вигляді товарів?

У такому разі, на думку податківців, теж має місце безкоштовне отримання товарів (запасів). I знову вони звертаються до П(С)БО.

ТМЦ, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу, для потреб бухобліку вважаються запасами (п. 6 П(С)БО 9). Відповідно до п. 2.14 Методрекомендацій №2, виявлені у процесі інвентаризації надлишки запасів оприбутковуються за чистою вартістю реалізації запасів, якщо вони реалізуються, або в оцінці можливого використання запасів, якщо вони використовуються на самому підприємстві. Безкоштовне отримання товарів приводить до зростання запасів, що, своєю чергою, обумовлює зростання власного капіталу.

Отже, висновок податківців: сума виявлених надлишків товарів включається до доходу платника ЄП за той звітний період, у якому їх надлишок оприбуткований.

Як відобразити такий дохід у декларації?

Сума отриманого доходу відображається у рядку 1 розділу II декларації платника ЄП 3-ї групи (юрособи) й оподатковуватиметься за ставкою 5% (рядок 6). Але слід мати на увазі, що ця сума доходу впливає на загальний обсяг доходу для перебування на спрощеній системі (для 3-ї групи — 5 млн грн). У разі перевищення цієї межі до суми перевищення застосовують подвійну ставку ЄП (у нашому випадку — 10%, рядок 7 декларації). А саме перевищення відображається в рядку 2 декларації. За його наявності юрособа буде зобов'язана з наступного кварталу перейти на загальну систему.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру