• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 03.07.2019 р. №3071/6/99-99-15-03-02-15/IПК

До сказаного податківцями в коментованій IПК додамо, що використання пального виконавцем послуг повинно підтверджуватися первинним документом, на підставі якого підприємство-замовник списує його зі свого балансу на витрати. На жаль, щодо того, яким первинним документом може підтверджуватися таке використання, податківці радять звертатися до Мінфіну. Водночас законодавчо не передбачено конкретної форми такого первинного документа, тому вважаємо, що підприємства можуть користуватися складеним у довільній формі документом про використання пального виконавцем робіт з обов'язковим дотриманням усіх обов'язкових реквізитів первинного документа, зазначених у п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

Варто звернути увагу, що в коментованій IПК податківці не висвітлювали питання такої операції в розрізі акцизного податку, проте вони робили це у попередніх консультаціях. Так, в IПК ДФСУ від 20.08.2018 р. №3585/6/99-99-15-03-03-15/IПК (див. «ДК» №37/2018, коментар «ДК») та в листі ДФСУ від 08.04.2016 р. №7874/6/99-99-19-03-03-15 (див. «ДК» №17-18/2016) на підставі визначення, наведеного у пп. 14.1.212 ПКУ, вони зазначали, що операції з передачі пального підряднику для заправляння техніки є реалізацією пального. Відповідно, особи, які здійснюють такі операції, підлягають обов'язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб — підприємців до початку здійснення таких операцій із пальним.

Річ у тім, що за визначенням у пп. 14.1.212 ПКУ реалізацією пального є і передача його без переходу права власності (тобто в цьому випадку йдеться про фізичний відпуск пального), зокрема і: до акцизного складу; до акцизного складу пересувного; для власного споживання чи промислової переробки; будь-яким іншим особам.

Окрім цього, така особа повинна складати акцизні накладні на такі операції і реєструвати їх у встановлені строки в ЄРАН. Якщо виконавець послуг не є платником податку, то акцизна накладна складається як на реалізацію пального неплатнику акцизного податку.

Нагадаємо, що з 01.07.2019 р. підприємства, що зберігають пальне, повинні отримати відповідну ліцензію. Але застосування штрафів за відсутність ліцензії було відкладено до 31.12.2019 р. Докладно про ліцензування зберігання пального на сільгосппідприємствах «ДК» писав у №23-24/2019.

Щодо податку на прибуток, то відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Податкових різниць для коментованої ситуації у ПКУ не встановлено, тому такі операції обліковуються виключно за правилами бухгалтерського обліку.

Як було зазначено, за операцією з передачі пального виконавцю не передбачається переходу до нього права власності на таке пальне. Отже, у бухгалтерському обліку замовника таку передачу варто відобразити хіба що у розрізі додаткових субрахунків. Наприклад, якщо таке пальне замовник послуг обліковує на субрахунку 203, то передача його підряднику може бути відображена записом Д-т 2031/пальне у підрядника К-т 203. Тобто актив залишається на балансі замовника (як і право власності) і не призводить до виникнення доходу або витрат.

Після того як ПММ буде використано виконавцем робіт, про що буде складено відповідний первинний документ, вартість таких матеріалів замовник списує на рахунок витрат, зокрема у дебет рахунків 23 (або 91).

А виконавець за актом приймання-передачі відображає отримане пальне за дебетом позабалансового рахунку 022 «Матеріали, прийняті для переробки» (хоча також може бути і 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні») з подальшим списанням на підставі акта-розрахунку використаного палива, який надається замовнику для підтвердження використання обсягу пального.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру