• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 23.04.2019 р. №1762/6/99-99-15-03-02-15/IПК

У коментованій IПК податкові органи розглядають питання безоплатного забезпечення працівників форменим одягом (обмундируванням), а також звертають увагу на випадки оподаткування ПДВ. Не так давно на сторінках «ДК» ми вже зверталися до цієї теми: див. «ДК» №33/2018, №43/2018, №44/2018.

Щоб з'ясувати, чи слід утримувати ПДФО та військовий збір, насамперед потрібно приділити увагу документальному оформленню та проаналізувати, з якою метою видається одяг. Адже це може бути:

1) спецодяг або формений одяг — видається безоплатно, видати його працівникам є обов'язком роботодавця;

2) фірмовий або корпоративний одяг — видається працівникам за рішенням роботодавця безоплатно або за плату.

Видача спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець забезпечує працівника відповідно до Закону «Про охорону праці», спеціального (форменого) одягу та взуття, що надаються роботодавцем у тимчасове користування фізособі, яка перебуває з ним у трудових відносинах, за пп. 165.1.9 ПКУ не є оподатковуваним доходом. Спецодяг, який видається працівникам безоплатно, є власністю підприємства і підлягає обов'язковому поверненню. У податковому розрахунку за ф. №1ДФ видача одягу відображається з ознакою доходу «136».

Під час видачі спецодягу ПЗ з ПДВ не нараховувались, адже право власності на майно залишалось у роботодавця, і така операція здійснюється у межах госпдіяльності. Проте у разі неповернення одягу працівником ситуація буде кардинально іншою. З огляду на пп. 14.1.191 ПКУ це вже є постачанням товару — вважається, що одяг отримано безоплатно. Як наслідок, нараховуються ПЗ з ПДВ за п. 188.1 ПКУ. Також є всі підстави вважати це іншим доходом фізособи за пп. 164.2.20 ПКУ. I цей дохід слід оподатковувати ПДФО та військовим збором. Враховуючи, що дохід отримано у негрошовій формі, базою для нарахування ПДФО буде вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами1, помножена на коефіцієнт (на сьогодні — 1,219512).

У податковому розрахунку за ф. №1ДФ такий вид оподатковуваного доходу відображається з ознакою доходу «127». Податки слід сплатити згідно з пп. 168.1.4 ПКУ протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування.

А от видача фірмового або корпоративного одягу не підпадає під норму пп. 165.1.9 ПКУ. У коментованій IПК податківці зауважують, що у разі недотримання вимог цієї норми зазначений дохід оподатковується на загальних підставах, як наслідок — утримуються ПДФО (база визначається із застосуванням коефіцієнта) та військовий збір. Проте, на наш погляд, наслідки оподаткування залежать від конкретної ситуації та її оформлення (див. «ДК» №44/2018). А саме, якщо фірмовий одяг:

1) видано безоплатно у тимчасове користування — роботодавець не виконує функції податкового агента, відповідно не утримує ПДФО та військовий збір;

2) видано безоплатно, і він переходить у власність працівника, — роботодавець виконує функції податкового агента та утримує ПДФО та військовий збір;

3) працівникові подаровано — є варіант уникнути оподаткування згідно з пп. 165.1.39 ПКУ;

4) це складова зарплати працівника — є базою для нарахування ЄСВ, оподаткування ПДФО та військовим збором за загальними зарплатними правилами.

У разі безоплатної видачі фірмового одягу2 у власність працівникові роботодавець повинен нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за п. 185.1 ПКУ з урахуванням норми абз. 2 п. 188.1 ПКУ. У цьому випадку складають дві ПН згідно з п. 15 Порядку №1307.

1 Звичайною ціною у загальному випадку є ринкова вартість спецодягу (фактично договірна ціна придбання, але потрібно врахувати, що спецодяг був у користуванні, тож його вартість є значно меншою від вартості придбання (врахувати процент амортизації/зношення)).

2 Крім варіанта, коли одяг видається і вважається складовою заробітної плати або є складовою собівартості оподаткованого товару.

I навіть якщо працівником відшкодовуються, як сказано у коментованій IПК, суми ПДВ виходячи з вартості одягу, нарахування ПЗ за абз. 2 п. 188.1 ПКУ не уникнути. Адже утримання з доходу працівника коштів лише у розмірі ПДВ, що включається до складу вартості форменого одягу, є компенсацією вартості. Фактично у такій ситуації працівнику продано одяг за зниженою вартістю. У цьому випадку не дотримано правила абз. 2 п. 188.1 ПКУ, що «база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижче ціни придбання таких товарів». Тому так само слід скласти дві ПН.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру