• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації ГУ ДФС в Одеській області від 25.03.2019 р. №1241/IПК/15-32-12-04-17

У статті «РРО при інтернет-торгівлі — потрібен чи ні?» («ДК» №16-17/2019) ми розглядаємо методологію, яку застосовують податківці, готуючи індивідуальні податкові консультації. Коментована IПК одеських податківців є ще одним прикладом такої методології, за якої отриманий висновок мало пов'язаний (а то й узагалі не пов'язаний) із застосованою аргументацією, а також прикладом того, наскільки важливим є правильне формулювання запиту на консультацію.

Автор запиту, юрособа-«єдиноподатник» 3-ї групи, цікавиться, чи не вважатиметься отримання процентів за депозитом діяльністю, забороненою для платників ЄП, що призведе не тільки до оподаткування такого доходу за подвійною ставкою податку (10% замість 5% у цьому випадку, бо запитувач не є платником ПДВ), а ще й, про що в запиті не згадано, але що мається на увазі, до необхідності відмови від спрощеної системи оподаткування з наступного кварталу за тим, у якому отримано такий дохід.

Але сформульовано цей запит не дуже вдало: у ньому сказано про «пасивний дохід, отриманий у вигляді процентів».

Відповідно, автори коментованої IПК вхопилися за цей термін і навели його визначення за пп. 14.1.268 ПКУ, проте не повністю, адже в цьому підпункті сказано: «пасивні доходи для цілей розділу IV цього Кодексу». А розділ IV ПКУ називається «Податок на доходи фізичних осіб», тож юросіб ніяк не стосується.

Щоправда, пасивні доходи згадуються не тільки в цьому розділі. У розділі XIV «Спеціальні податкові режими», глава 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності», а саме в ч. 1 п. 292.1, ідеться про пасивні доходи — що вони не включаються до доходу фізособи-підприємця. А от про доходи юрособи говорить ч. 2 цього пункту, і пасивні доходи там не згадані.

Натомість про те, чим є проценти для юросіб, говорить П(С)БО 15, а саме п. 4: це плата за використання коштів, їх еквівалентів або сум, що заборговані підприємству. Пункт 20 цього П(С)БО висуває дві умови визнання доходів у вигляді процентів: якщо ймовірним є отримання економічних вигід, пов'язаних із такою операцією, та якщо дохід може бути достовірно оцінений. Згідно з абзацом п'ятим цього пункту, проценти визнаються у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування та строку користування відповідними активами з урахуванням економічного змісту відповідної угоди. Але про це автори коментованої IПК не згадали, натомість побігли за кинутим їм м'ячиком у вигляді згадки про пасивні доходи.

На цьому наші претензії до коментованої IПК закінчуються, ми не заперечуємо її висновку. Отримувати проценти за депозитом можуть будь-які «єдиноподатники», як фізособи, так і юрособи: це не належить до заборонених видів діяльності за п. 291.5 ПКУ. Фізособи тут у трохи виграшному становищі з огляду на вищезгадану ч. 1 п. 292.1 ПКУ, а от юрособам такі проценти доведеться оподатковувати за основною ставкою ЄП. Положення п. 293.5 ПКУ, які встановлюють випадки застосування подвійної ставки ЄП платниками 3-ї групи — юрособами, отримання процентів за депозитом не стосуються.

Проте платникам податків при формуванні запитів на консультації слід пам'ятати, що висновки IПК не завжди випливають із норм законодавства і що автори IПК можуть добре орієнтуватися в податкових роз'ясненнях, але «плавати» в нормах законодавства.

Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру