• Посилання скопійовано

Декретну відпустку оформляють наказом

Період вагітності та пологів потребує особливого документального оформлення у роботодавця. Але якого саме? Думки фахівців різняться. Тому Мінсоцполітики в листі від 28.02.2019 р. №228/0/206-19 (див. «ДК» №14/2019) вирішило поставити крапку в цьому питанні.

Документ перший — листок непрацездатності

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами — це відпустка, віднесена до категорії соціальних.

Згідно зі ст. 179 КЗпП та ст. 17 Закону про відпустки на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 к. д. до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів — 70) к. д. після пологів починаючи з дня пологів. Тобто загалом тривалість такої відпустки становить 126 к. д.

Оце «на підставі» й створює різні думки у фахівців. Дехто каже, що листка непрацездатності (тобто документа, в якому зазначено медичний висновок «вагітність та пологи») достатньо для надання цієї відпустки. Iнші вважають, що правил кадрового документообігу і трудової дисципліни ніхто не скасовував. До того ж піти у цю відпустку чи ні і з якого числа, працівниця вирішує самостійно. Про своє бажання чи небажання вона має повідомити роботодавця.

Як зазначили в коментованому листі фахівці Мінсоцполітики, законом не передбачено, що одночасно з листком непрацездатності жінка має подати заяву про надання відпустки, а роботодавець — видати наказ. Та, на їхню думку, слід дотримуватися звичайної процедури надання відпусток та їх оформлення, бо жінка може скористатися таким правом не з дати, зазначеної в листку непрацездатності, а пізніше. Тож логічно, що дата початку відпустки буде відмінною від дати, зафіксованої у листку непрацездатності.

Таким чином, потрібні:

документ другий — заява працівниці;

документ третій — наказ про надання відпустки.

Додамо, що заява складається у довільній формі. А ось для наказу роботодавець може використати типову форму №п-3 або форму, наведену у зразку.

Лише після видання наказу про надання відпустки кадровик має зробити позначку в особовій картці працівника, а бухгалтерія на підставі наказу розрахує допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами. Докладніше про це див. у статті «Лікарняні та декретні-2019» у «ДК» №3/2019.

Позиція редакції

Висновки Мінсоцполітики збігаються з нашою думкою, висловленою у статті «Декретна відпустка: що треба знати» в «ДК» №28/2018. Фахівці Мінсоцполітики лише підтвердили нашу позицію: видання наказу про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами є обов'язковим, його наявність дасть змогу правильно вести облік робочого часу та уникнути помилок у нарахуванні заробітної плати та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

Зразок

Товариство з обмеженою відповідальністю

«Лани Вінниччини»

НАКАЗ

01.03.2019 р. м. Гайсин №259

Про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами Симоненко С. С.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки», НАДАТИ Симоненко Світлані Степанівні, бухгалтеру, відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 днів після пологів) з 01.03.2019 р. до 04.07.2019 р.

Підстава:

1. Заява Симоненко С. С. від 01.03.2019 р., зареєстрована за №344;

2. Листок непрацездатності ААА №111222

Директор Охріменко О. О. Охріменко
З наказом ознайомлена
  Симоненко С. С. Симоненко

01.03.2019 р.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру