• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 12.02.2019 р. №498/6/99-99-15-03-02-15/IПК

За п. 269.1 ПКУ платниками земельного податку є також землекористувачі. Це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надано у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди (пп. 14.1.73 ПКУ). Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 ЗКУ). Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності сплачується орендарем з дня виникнення права користування земельною ділянкою, а саме з дня реєстрації договору оренди земельної ділянки, якщо інше не встановлено умовами договору (ст. 6 Закону про оренду землі1). Об'єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом (ст. 17 Закону про оренду землі). Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (п. 288.1 ПКУ). Земельні ділянки, що перебувають у державній або комунальній власності, передаються в оренду на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями (ст. 122 ЗКУ).

У коментованій IПК податківці розглядають питання щодо оподаткування ПДВ операцій з відшкодування плати за землю новим власником нерухомості, що розташована на земельній ділянці, стосовно якої не переоформлено на нового власника договір оренди землі з органом державної влади та/або органом місцевого самоврядування. Відповідь є досить лояльною. Контролери повідомляють, що отримання коштів платником земельного податку, який є платником ПДВ, від нового власника нерухомості як компенсації понесених витрат зі сплати земельного податку за землю державної або комунальної власності, на якій розташована така нерухомість, не є об'єктом оподаткування ПДВ.

I це логічно, тому що не слід оподатковувати всі надходження. Все ж таки час від часу бажано аналізувати суть операції. I насправді компенсація зі сплати податку не підпадає під визначення терміна «постачання послуг» за пп. 14.1.185 ПКУ.

Аналогічний позитивний підхід податківців також наводиться в IПК від 08.02.2019 р. №440/6/99-99-15-03-02-15/IПК.

Проте, як свідчить практика, податківці час від часу змінюють позицію2. Тож обережні платники ПДВ оподатковували отриману суму компенсації. Проте наша порада така:

— отримати власну IПК, посилаючись на наявність позитивних відповідей;

— закріпити порядок відшкодування у окремому договорі, для того щоб чітко простежувалася суть операції та була конкретизація природи походження коштів;

— у платіжних документах формулювати призначення платежу, як наприклад:

«компенсація витрат зі сплати земельного податку».

1 Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

2 IПК ДФСУ від 19.06.2017 р. №703/6/99-99-15-03-02-15/IПК: відшкодування (компенсація) витрат на сплату земельного податку є оплатою частини вартості послуги з оренди майна, яка підлягає оподаткуванню ПДВ у встановленому ПКУ порядку.

Отримувач відшкодування в бухобліку визнає суму компенсації у складі доходів, а новий власник нерухомості має право на витрати. Орендар земельної ділянки щомісяця відображає в складі витрат суму сплаченого ПЗ (п. 287.3 ПКУ) на підставі раніше поданої декларації за землю. Між іншим, у майбутньому, коли договір оренди буде переоформлено, слід подати уточнюючу декларацію, а в бухобліку відобразити сторно нарахований податок (оренду землі). Орендна плата сплачується ним до переоформлення договору. Однак вище ми наголосили, що на підставі договору про відшкодування витрат заборгованість з відшкодування — це дохід (Д-т 377 К-т 719).

У нового власника, поки він договір оренди землі на себе не переоформив, витрат зі сплати орендної плати (у вигляді плати за землю) немає. Однак, за окремим договором про відшкодування витрати у нового власника з'являться на момент виникнення обов'язку таке відшкодування сплатити. Для нового власника витрати з відшкодування списуються на інші витрати операційної діяльності (Д-т 949 К-т 685).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру