• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 07.12.2018 р. №5141/6/99-99-15-02-02-15/IПК

Платні послуги ОСББ та ЖБК

Чи втрачає статус неприбутковості ОСББ або ЖБК у разі укладання договорів права доступу на платній основі до інфраструктури будинку?

Статус неприбутковості ОСББ та ЖБК

Насамперед спинимося на визначенні неприбуткових організацій за пп. 14.1.121 ПКУ та на критеріях неприбутковості за пп. 133.4.1 ПКУ.

Зокрема, неприбутковою є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

— утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

— установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;

— внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

При цьому отримані нею доходи мають використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Але нормами пп. 133.4.6 ПКУ встановлено перелік організацій, які можуть бути віднесені до неприбуткових організацій за двох умов:

1) вони відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ;

2) вони не є платниками податку на прибуток підприємств.

До зазначеного переліку, зокрема, можуть бути віднесені у встановленому порядку ОСББ та ЖБК. Так, діяльність ОСББ регулює Закон від 29.11.2001 р. №2866-III «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», а діяльність ЖБК — Закон від 10.07.2003 р. №1087-IV «Про кооперацію».

Правовий статус ОСББ

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом про ОСББ.

Згідно зі ст. 1 Закону про ОСББ, ОСББ — це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Об'єднання є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками (ч. 7 ст. 4 Закону про ОСББ). Порядок надходження і використання коштів об'єднання визначається цим Законом (це важливо для податкового статусу неприбутковості).

Права ОСББ визначено статтею 16 Закону про ОСББ. До них, зокрема, віднесено укладення договорів, встановлення сервітутів, здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно зі ст. 21 Закону про ОСББ, до складових коштів ОСББ належать, зокрема, кошти, отримані об'єднанням унаслідок здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку; кошти, отримані з інших джерел, що спрямовуються на виконання статутних цілей об'єднання, тощо.

Правовий статус ЖБК

Правовий статус ЖБК визначається ЦКУ та Законом №1087. Але визначення ЖБК встановлено Правилами №761: ЖБК вважається юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі об'єднання їхніх майнових пайових внесків для участі в будівництві або реконструкції житлового будинку (будинків) і наступної його (їх) експлуатації. А примірний статут ЖБК затверджено ще постановою Ради Міністрів УРСР від 30.04.85 р. №186 (зі змінами та доповненнями).

1 Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені наказом Держжитлокомунгоспу від 17.05.2005 р. №76.

Законом №18341 визначено правові, економічні та організаційні засади забезпечення доступу до інфраструктури об'єктів будівництва.

1 Закон України від 07.02.2017 р. №1834-VIII «Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж».

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону №1834, доступ до інфраструктури об'єкта доступу здійснюється на підставі договору з доступу між власником інфраструктури об'єкта доступу та замовником доступу до інфраструктури об'єкта доступу, що укладається відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

Доступ до інфраструктури і статус неприбутковості

Податківці на підставі вищезазначених особливостей здійснення діяльності ОСББ та ЖБК та умов для збереження статусу неприбутковості зробили висновок на користь таких організацій: укладення ОСББ та ЖБК договорів про право доступу на платній основі до інфраструктури багатоквартирного житлового будинку та їх виконання не є підставою для виключення таких організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Проте є низка умов:

1) має бути дотримано норми законодавства, що регулюють діяльність відповідних неприбуткових організацій (п. 133.4 ПКУ);

2) доходи неприбуткової організації від надання права доступу до інфраструктури багатоквартирного житлового будинку використовуються лише для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети.

Таке роз'яснення міститься в IПК від 09.11.2018 р. №4770/6/99-99-15-02-02-15/IПК (див. «ДК» №51/2018).

Відповідно, для збереження статусу неприбуткової організації ОСББ та ЖБК важливим є не джерело отримання доходів, а напрям використання коштів!

Щодо утримання прибудинкової території

По-перше, з'ясуймо, що є прибудинковою територією. Згідно з пп. 14.1.205 ПКУ, це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації у межах відповідної земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі і споруди, та необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

По-друге, згідно з абз. 4 ст. 4 Закону про ОСББ, до основної діяльності ОСББ відноситься належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Згідно з Правилами №76, ЖБК вважається юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі об'єднання їхніх майнових пайових внесків для участі в будівництві або реконструкції житлового будинку (будинків) і наступної його (їх) експлуатації.

Тож утримання прибудинкової території відповідних будинків, для яких ОСББ та ЖБК були створені, має бути передбачено статутними документами ОСББ та ЖБК як один із напрямів їх основної діяльності. У такому випадку витрати на обслуговування будинку та прилеглої до нього прибудинкової території, відповідно до вимог нормативів та правил згідно із законодавством, можуть здійснюватися ними у статусі неприбуткової організації.

А от якщо ОСББ та ЖБК вирішать зайнятися діяльністю з прибирання прилеглих до інших будинків територій, на них чекатимуть негативні наслідки. За позицією ДФС в IПК від 07.12.2018 р. №5141/6/99-99-15-02-02-15/IПК (див. «ДК» №1-2/2019), фінансування видатків на оплату послуг з обслуговування таких територій, найму працівників для виконання робіт щодо їх обслуговування та сплата податків за власника (землекористувача) таких земельних ділянок вважатимуться порушенням вимог, визначених пп. 133.4.2 ПКУ. Тому такі ОСББ та ЖБК підлягатимуть виключенню з Реєстру з визначенням ПЗ з податку на прибуток.

Отже, робимо висновок: ОСББ та ЖБК повинні жорстко дотримуватися норм статутів щодо джерел надходження коштів та напрямів їх використання.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру