• Посилання скопійовано

Розділ 5. діяльність підприємців на загальній системі оподаткування

Після аналізу переваг перебування підприємця на спрощеній системі оподаткування зауважимо, що сплачувати єдиний податок щастить аж ніяк не всім.
По-перше, діють обмеження щодо видів діяльності, якими можуть займатися «єдинники».
По-друге, часто навіть підприємцям не вдається вкластися у встановлені для спрощеної системи оподаткування обсяги доходу. Або вони порушують умови перебування на єдиному податку, тож їм доводиться переходити на загальну систему оподаткування.
Проаналізуємо, які податки їм доведеться при цьому сплачувати, як вести облік доходів та витрат і звітувати до ДФС.

ПДФО, військовий збір та ЄСВ

Податки, що їх сплачує підприємець на загальній системі оподаткування, можна умовно поділити на ті, які він сплачує з власних доходів, з доходів найманих працівників та інших фізосіб, та решта податків, які він зобов'язаний сплачувати залежно від здійснюваного виду діяльності.

При цьому, на відміну від платників єдиного податку, жодних спеціальних податкових пільг такий підприємець не має.

З власних підприємницьких доходів ФОП на загальній системі оподаткування сплачує 18% ПДФО та 1,5% військового збору (про базу для нарахування цих платежів поговоримо нижче). А строки сплати цих платежів є різними.

Строки сплати ПДФО встановлені ст. 177 ПКУ. За нею протягом року підприємець сплачує авансові платежі, які розраховує самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачує до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Авансового платежу за четвертий календарний квартал не розраховує та не сплачує. Остаточний розрахунок із бюджетом з цього податку відбувається протягом 50 днів після закінчення звітного податкового року.

А ось спеціальних строків для сплати військового збору для підприємців не встановлено. Проте, як роз'яснюють податківці, підприємці сплачують цей платіж за наслідками звітного податкового року протягом 50 днів після його закінчення.

Крім цього, підприємець на загальній системі оподаткування сплачує ЄСВ, розрахований виходячи зі суми чистого оподатковуваного доходу (прибутку). Такі підприємці зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року (абзац третій частини восьмої статті 9 Закону про ЄСВ).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

ФОПи, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону про пенсійне страхування, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта ст. 4 Закону про ЄСВ).

Реєстрація платником ПДВ

Обов'язкова реєстрація

Обов'язковій реєстрації платниками ПДВ підлягають як юридичні особи, так і фізичні особи — підприємці. Для підприємців на загальній системі оподаткування не встановлено жодних винятків: якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень, підприємець має зареєструватися платником ПДВ.

Якщо обов'язкової реєстрації не здійснено, порушник несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Особа, що підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву. Реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вперше досягнуто встановленого перевищення обсягу оподатковуваних операцій.

Форму заяви наведено у додатку 1 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Заява подається за вибором платника податків в один із таких способів:

— у паперовому вигляді особисто фізособою або безпосередньо керівником чи представником юрособи-платника (в обох випадках із документальним підтвердженням особи та повноважень) до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи;

— в електронному вигляді засобами електронного зв'язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;

— у разі добровільної реєстрації як додаток до реєстраційної картки, що подається суб'єкту державної реєстрації для проведення державної реєстрації юрособи або фізособи-підприємця.

За відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ контролюючий орган зобов'язаний протягом 3-х робочих днів після надходження реєстраційної заяви внести до Реєстру платників ПДВ запис про реєстрацію такої особи як платника ПДВ.

Видачі суб'єкту підприємницької діяльності свідоцтва платника ПДВ не передбачено у зв'язку зі скасуванням зазначеного документа.

Добровільна реєстрація

Платниками ПДВ на добровільних засадах можуть зареєструватися юрособи та фізособи-підприємці, якщо обсягів операцій, що оподатковуються ПДВ, немає або вони є меншими від мільйонної межі, на підставі поданої заяви.

У разі добровільної реєстрації осіб платниками ПДВ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і виписування податкових накладних.

Пересвідчитись у реєстрації як платник ПДВ можна:

шляхом подання до контролюючого органу запиту про отримання витягу з реєстру платників ПДВ;

скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника» на веб-порталі ДФС, режим «Iнформація з реєстрів» – «Дані реєстру платників ПДВ».

Оподатковуваний дохід підприємця

Згідно з п. 177.2 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДФО є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізособи-підприємця.

Перелік витрат, на які підприємцю дозволено зменшувати отриманий дохід з метою визначення бази для оподаткування, встановлено п. 177.4 ПКУ.

Якщо підприємець зареєстрований платником ПДВ, то сума доходів та витрат визначається без урахування сум ПДВ, нарахованих (сплачених) у межах підприємницької діяльності. Тобто сплата ПДВ — окремо, оподаткування чистого доходу підприємця — окремо.

Одразу наголосимо: позаяк виручкою фізособи-підприємця вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (до каси) або отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають постачанню) ним товарів, тобто застосовується касовий метод. До складу витрат включаються тільки витрати, пов'язані з отриманням доходу та підтверджені документами про їх оплату.

Чи включаються до складу доходу та яким чином відображаються у Книзі обліку доходів і витрат внесені на розрахунковий рахунок власні кошти ФОПа?

До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізособі-підприємцю як у грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності, а саме:

— виручка у вигляді безготівкових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю або його працівникам на місці здійснення розрахунків (у т. ч. відсотки банку);

— виручка у натуральній (негрошовій формі);

— суми штрафів і пені, отримані від інших суб'єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів, та інші доходи, пов'язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Отже, як роз'яснюють податківці в ЗIР (підкатегорія консультації 104.04), власні кошти, що їх фізособа-підприємець зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

Цей самий дохід є базою для утримання військового збору та базою для нарахування ЄСВ. Хоча щодо ЄСВ є і така вимога, як мінімальний страховий внесок, про що далі.

Базою нарахування ЄСВ для таких підприємців є сума доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. I сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. З 2017 року, у разі якщо такі платники не отримали доходу (прибутку) у звітному році або окремому місяці звітного року, вони зобов'язані визначити базу нарахування, але не більше від максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом про ЄСВ. I сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (пункт 2 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ).

Мінімальний страховий внесок — це сума ЄСВ, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п. 6 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ).

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ — це максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює 25 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується ЄСВ (п. 4 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ).

Таким чином, у 2018 році мінімальний страховий внесок з ЄСВ, що його підприємець на загальній системі оподаткування мав сплачувати за місяць, становить 819,06 грн, а максимальний — 12285,9 грн.

Витрати підприємця

Згідно з п. 177.4 ПКУ, до переліку витрат, які безпосередньо пов'язані з отриманням доходів та на які підприємець має право зменшити отриманий дохід з метою визначення оподатковуваного доходу, належать:

— витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (виконання робіт, надання послуг), купованих напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат;

— витрати на оплату праці фізосіб, що перебувають у трудових відносинах із таким платником податку (далі — працівники), які включають витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на оплату за виконання робіт, надання послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яку іншу оплату у грошовій або натуральній формі, встановлену за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами цього розділу);

— обов'язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством, внески платника податку на обов'язкове страхування життя або здоров'я працівників у випадках, передбачених законодавством;

— суми податків, зборів, які пов'язані з проведенням господарської діяльності такої фізособи-підприємця (крім податку на додану вартість для фізособи-підприємця, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, та акцизного податку, податку на доходи фізосіб з доходу від господарської діяльності, податку на майно); суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізособою-підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов'язані з господарською діяльністю фізособи-підприємця;

— інші витрати, до складу яких включаються витрати, пов'язані з веденням господарської діяльності, не зазначені вище, до яких відносять витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв'язку, рекламу, плату за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних із виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Не включаються до складу витрат підприємця:

— витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності такою фізособою-підприємцем;

— витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації;

— витрати на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення, визначених цією статтею;

— документально не підтверджені витрати.

Чи враховуються при визначенні чистого річного оподатковуваного доходу ФОПа на загальній системі оподаткування витрати, пов'язані з отриманням доходу поточного року за умови, що оплата витрат відбувається у наступному році?

Згідно з пп. 6.9 Порядку ведення Книги обліку доходів та витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, у графі 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» цієї Книги зазначають суму чистого оподатковуваного доходу, яка розраховується як різниця між сумою доходу за звітний період та сумою понесених витрат від провадження господарської діяльності. Понесені витрати фіксують із наведенням реквізитів платіжних документів, які підтверджують факт того, що такі витрати вже були понесені.

Тому податківці наполягають: для підприємця понесення витрат визнається за фактом їх оплати, а не за методом нарахування.

I ще: при розрахунку чистого доходу фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування не враховує витрати, пов'язані з отриманням доходу поточного року, оплата яких відбувається у наступному. Такі витрати будуть враховані при обчисленні чистого оподатковуваного доходу у тому звітному періоді, коли їх фактично поніс платник податку.

Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включити до складу витрат суму попередньо сплачених платежів за наступний рік?

Податківці наполягають: фізособа-підприємець має право включати до складу витрат суму сплачених платежів, безпосередньо пов'язаних з одержанням доходу протягом календарного (звітного) року, на підставі документального підтвердження факту їх сплати.

Тобто визнавати такі витрати підприємець має право тільки разом із визнанням доходів, для отримання яких ці витрати були понесені. Отже, якщо підприємець поніс витрати для отримання доходів у майбутньому, відображатиме ці витрати в Книзі тоді, коли ці доходи будуть отримані.

Це правило стосується і ситуації, коли витрати були понесені під час перебування ФОПа на спрощеній системі оподаткування.

Податківці роз'яснюють: позаяк для визначення чистого оподатковуваного прибутку витрати фізособи-підприємця на загальній системі оподатковування формуються при отриманні доходу, то така фізособа має право врахувати суму витрат, безпосередньо пов'язану з отриманням доходу, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони фактично були понесені.

Утім, зазначене не стосується витрат у сумі амортизації необоротних активів. Якраз такі витрати повинні, на нашу думку, визнаватися за методом нарахування. Але, на жаль, до Порядку №481 і досі не внесено відповідних змін.

Тепер докладніше про амортизацію необоротних активів. Підприємці на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних із провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з веденням окремого обліку таких витрат.

При цьому амортизації підлягають:

— витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;

— витрати на самостійне виготовлення основних засобів.

Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на:

— ремонт, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів;

— ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

Не підлягають амортизації такі основні засоби подвійного призначення:

— земельні ділянки;

— об'єкти житлової нерухомості;

— легкові та вантажні автомобілі.

Розраховують амортизацію основних засобів та нематеріальних активів із застосуванням прямолінійного методу нарахування амортизації, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, що амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів.

Облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об'єктом. Амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, самостійно встановленого фізособою, але не менше від мінімально допустимого строку корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів:

Групи Мінімально допустимі строки корисного використання, років
1 — Капітальні витрати на поліпшення земель, не пов'язані з будівництвом 15
2 — Будівлі, споруди, передавальні пристрої 10
3 — Машини, обладнання, тварини, багаторічні насадження та інше 5
4 — Нематеріальні активи Відповідно до правовстановлюючого документа, але не менш як два роки

Звісно, що зазначені правила поширюються винятково на об'єкти основних засобів та нематеріальних активів, витрати на придбання чи самостійне виготовлення яких підприємець підтвердив документально.

Який валютний (обмінний) курс НБУ використовує ФОП на загальній системі оподаткування, якщо доходи (витрати) отримані (понесені) в іноземній валюті?

Підприємцю на загальній системі оподаткування не заборонено здійснювати зовнішньоекономічну діяльність. Тож логічно, що такий підприємець отримує дохід в іноземній валюті. Щоправда, одержати його від реалізації товарів, робіт та послуг підприємець може лише від нерезидента.

Сума доходів (витрат), одержаних (понесених) платником податку в іноземній валюті, розраховується шляхом перерахування її у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на дату фактичного одержання (понесення) таких доходів (витрат).

При цьому податківці в ЗIР (підкатегорія 104.04) наполягають: враховуючи, що виручкою фізособи-підприємця вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою, за якою формується загальний оподатковуваний дохід, є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок або до каси.

Але це не слід розуміти буквально, бо практика є набагато складнішою.

Насправді, як і у решти суб'єктів господарювання, 50% валюти, що надходить підприємцю на загальній системі оподаткування від нерезидента, підлягає обов'язковому продажу. Тож наразі щодо одержаних інвалютних доходів слід обліковувати окремо:

— продану на міжбанківському валютному ринку за процедурою обов'язкового продажу;

— решту валюти, яка надійшла на валютний рахунок підприємця.

Готівкою іноземна валютна виручка від продажу товарів, робіт та послуг майже ніколи резиденту не надходить. Адже за ст. 7 Декрету №15-93 розрахунки між резидентами та нерезидентами в межах торговельного обороту повинні провадитися винятково через уповноважені банки, тобто безготівково.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Готівкова іноземна валюта, що ввозиться в Україну на транспортних засобах через повноважних представників та/або яку одержано за продані товари, підлягає обов'язковому декларуванню на митниці і надалі зарахуванню на поточний рахунок в іноземній валюті резидента — суб'єкта підприємницької діяльності (через розподільчий рахунок). Тобто 50% і такої виручки підлягає обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку.

Винятки встановлено п. 7.1 Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджених постановою НБУ від 30.05.2007 р. №200. Резиденти — суб'єкти підприємницької діяльності можуть використовувати готівкову іноземну валюту як засіб платежу під час здійснення торгівлі та надання послуг за межами України:

а) на транспортних засобах, що їм належать (орендовані, зафрахтовані або ті, що формуються в Україні), у разі здійснення міжнародних пасажирських перевезень;

б) на міжнародних виставках (ярмарках), що проходять за кордоном, у разі реалізації товарів. Резидент — суб'єкт підприємницької діяльності ввозить в Україну готівкову іноземну валюту через повноважного представника в сумі, що не перевищує норму ввезення іноземної валюти, установлену нормативно-правовими актами про переміщення валюти.

Тепер подивимось, як визначається гривневий еквівалент такої виручки.

Щодо 50% валютної виручки підприємця на загальній системі оподаткування, яка підлягає обов'язковому продажу, податківці не дають жодних роз'яснень. На нашу думку, тут має діяти той самий підхід, що і для підприємців-«єдинників».

А саме: враховуючи, що розподільчі рахунки використовуються банківськими установами при перерахуванні певних видів доходів в іноземній валюті на поточні рахунки клієнтів як транзитні, то до складу доходу такого підприємця від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг) включається сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок у гривнях від обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України.

А ось решта 50% валютної виручки перераховуються у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження їх на валютний рахунок фізособи-підприємця.

Чи включається до складу доходів ФОПа додатна курсова різниця, яка перерахована на його розрахунковий рахунок у національній валюті та виникла при продажу валютної виручки, отриманої від здійснення ЗЕД, на міжбанківському валютному ринку?

ДФСУ в ЗIР (підкатегорія 104.04) відповідає на це запитання так: якщо валютні кошти, що надходять на валютний рахунок фізособи-підприємця від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, пов'язані з підприємницькою діяльністю, то вони перераховуються у гривні за офіційним курсом Національного банку України на дату надходження, включаються до валового доходу та відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

При подальшому продажу частини валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, де курс іноземної валюти значно вищий за офіційний курс НБУ, внаслідок чого виникає додатна різниця, яка перераховується на розрахунковий рахунок у національній валюті фізособи-підприємця, сума додатної різниці включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податків та відображається у річній податковій декларації про доходи.

А ось сума від'ємної курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки, отриманої від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, на міжбанківському валютному ринку, до складу витрат фізособи-підприємця не включається.

Порядок ведення Книги обліку доходів та витрат

Відповідно до п. 177.10 ПКУ, фізособи-підприємці на загальній системі оподаткування зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга), в якій щодня на підставі первинних документів здійснюються записи про операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді.

Чинна форма та Порядок ведення Книги фізичними особами — підприємцями на загальній системі оподаткування встановлені наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481 (далі — Книга та Порядок №481).

Книга ведеться за вибором платника податку в паперовому або електронному вигляді (п. 2 Порядку №481).

Якщо підприємець обрав ведення Книги у паперовому вигляді, спочатку її слід зареєструвати в органі ДФС. Для цього фізособи-підприємці подають до контролюючого органу за місцем обліку її примірник.

У разі обрання підприємцем ведення Книги в електронній формі:

1) підприємець зобов'язаний: отримати посилені сертифікати відкритих ключів, сформованих акредитованими центрами сертифікації ключів, включених до системи подання податкових документів в електронному вигляді, укласти договір про визнання електронних документів із контролюючим органом та сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв'язку з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;

2) контролюючий орган за місцем податкового обліку протягом 3 робочих днів формує і надсилає підприємцю повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера Книги та дати її реєстрації;

3) після отримання підприємцем повідомлення про реєстрацію Книги така особа здійснює операції з її ведення згідно з Порядком №481.

Відповідно до п. 6 Порядку №481, підприємці заносять до Книги відомості в такому порядку:

1) у графі 1 зазначають дату запису (день, місяць, квартал, рік);

2) у графі 2 відображають суму доходу, отриманого від здійснення підприємницької діяльності зі сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок, до каси платника податків та/або отримані готівкою, суму заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);

3) у графі 3 фіксують суму повернутих підприємцем коштів за товари (роботи та послуги) та/або повернутої передоплати;

4) графу 4 розраховують як різницю між отриманим доходом від здійснення підприємницької діяльності (графа 2) та сумою повернутих самозайнятою особою коштів за товари (роботи та послуги) (графа 3);

5) у графі 5 проставляють реквізити документа, який підтверджує понесені витрати, безпосередньо пов'язані з отриманим доходом. Документами, які підтверджують витрати, можуть бути, зокрема, платіжне доручення, прибутковий касовий ордер, квитанція, фіскальний чек, акт закупки (виконаних робіт, наданих послуг) та інші первинні документи, що засвідчують факт оплати товарів, робіт, послуг;

6) у графі 6 відображають суму витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов'язані з отриманням доходу за підсумками дня;

7) у графі 7 показують суму витрат на оплату праці та нарахування на оплату праці найманих осіб, понесених у звітному місяці;

8) у графі 8 фіксують суму фактично понесених інших витрат, безпосередньо пов'язаних з одержанням доходу, які не зазначені в графах 6 та 7, зокрема витрати на оплату послуг зв'язку, орендних та комунальних платежів тощо;

9) у графі 9 зазначають суму чистого оподатковуваного доходу, яка розраховується як різниця між сумою доходу за звітний період (графа 4) та сумою понесених витрат від провадження підприємницької діяльності (графи 6, 7, 8).

При цьому нормами ПКУ та Порядком №481 не передбачено вимоги щодо ведення Книги найманими особами, які перебувають у трудових відносинах із підприємцем. Тобто треба, щоб таку Книгу підприємець вів самостійно.

На жаль, Порядок №481 і форма Книги не враховують зміни, які відбулися в ст. 177 ПКУ щодо можливості включення до витрат підприємцем, зокрема, сум амортизації необоротних активів (про що далі). На нашу думку, такі витрати слід зазначати у графі 8 (тобто серед інших витрат) на підставі документів про нарахування амортизації.

Такі документи підприємець може складати у довільній формі (в пп. 177.4.6 ПКУ зазначається лише вимога щодо відповідного ведення окремого обліку таких витрат, але не зазначається, яким саме має бути облік). Утім, радимо складати ці документи за аналогією до того, як вони складаються юрособами, — тобто із дотриманням вимог щодо обов'язкових реквізитів первинних документів, установлених ст. 9 Закону про бухоблік.

Первинні документи у підприємця

Згідно з п. 177.10 ПКУ, фізособи-підприємці на загальній системі оподаткування зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтвердні документи щодо походження товару.

Податківці наголошують, що до документів, які повинен мати в себе підприємець, належать, зокрема: накладна на товар і виписка з банку, квитанції про оплату, чек або інший документ, що підтверджує оплату товарів, робіт, послуг. На основі таких документів заповнюється Книга обліку доходів та витрат, складається податкова звітність.

А ще відповідно до статті 44 ПКУ платники податків зобов'язані забезпечити зберігання первинних документів, а також документів, пов'язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, не менш ніж 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання — з передбаченого цим Кодексом граничного терміну подання такої звітності.

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому цим Кодексом для подання податкової звітності, та контролюючий орган, який здійснив митне оформлення відповідної митної декларації.

Платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Отже, первинні документи на товари підприємці повинні зберігати не менше ніж три роки.

Якщо підприємець здійснює діяльність, що потребує отримання дозволу (ліцензії), він повинен мати і такий дозвіл (ліцензію).

Крім цього, підприємці на загальній системі оподаткування, які провадять готівкові розрахунки в межах торгового обороту, повинні здійснювати розрахункові операції за допомогою РРО, а отже, мати книгу обліку розрахункових операцій (КОРО), про що докладніше далі.

А ті підприємці, що мають найманих працівників, — ще й відповідну кадрову документацію і первинні документи щодо нарахування доходів працівникам і нарахування податків та ЄСВ за такими доходами (про це ми теж розповімо окремо).

Відповідальність за порушення

Вище ми вже наголошували на обов'язку підприємця вести Книгу обліку доходів і витрат, а також мати первинні документи щодо походження товару. Такий самий обов'язок встановлено і щодо решти первинних документів, які використовуються при складанні податкової звітності.

А що буде, якщо підприємець порушить ці вимоги?

Ненадання платником податків фіскальним органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Зазначена норма встановлена ст. 121 та п. 177.10 ПКУ.

Крім того, ст. 164-1 КУпАП визначено, що неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 н. м. д. г. (це додатковий штраф на підприємця в розмірі від 51 до 136 грн).

Ці самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 н. м. д. г. (85 — 136 грн).

Застосування РРО

Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону про РРО суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО) з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Враховуючи викладене, суб'єкти господарювання — фізособи, що перебувають на загальній системі оподаткування, при здійсненні розрахункових операцій у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) повинні застосовувати РРО з дотриманням норм Закону.

Утім, ст. 9 Закону про РРО встановлює для таких підприємців винятки:

— при продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті з оформленням розрахункових і звітних документів та на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю, а також при продажу білетів державних лотерей через електронну систему прийняття ставок, що контролюється у режимі реального часу центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів;

— при продажу у кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить понад 50 відсотків загального товарообігу за відсутності продажу алкогольних напоїв, підакцизних непродовольчих товарів та технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

— при продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів.

Крім цього, постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336 (далі — Постанова №1336), розробленою на виконання ст. 10 Закону про РРО, затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Пунктом 2 Постанови №1336 встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО є обов'язковим. Тобто для окремих форм та умов проведення діяльності, визначених у пунктах Переліку, яким дозволено провадити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, граничний розмір становить 200 тис. грн на один суб'єкт господарської діяльності або 75 тис. грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг)), залежно від форми та умов проведення діяльності.

Згідно з цією Постановою, не застосовувати РРО можуть підприємці на загальній системі оподаткування у разі:

1) надання побутових послуг:

— на території села;

— з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен, ремонту і складання меблів, прибирання квартир, догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку, фотографування, ремонту квартир, приготування їжі, прання білизни, хімічного чищення, ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї, металевих виробів фізособами-підприємцями, які провадять господарську діяльність та не використовують працю найманих осіб;

2) страхування майнових та особистих ризиків фізосіб, яке провадиться страховими агентами за межами приміщення страховика, крім обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів за додатковими договорами («зелена картка»);

3) надання ритуальних послуг за умови проведення розрахунків вдома у замовника;

4) медичного обслуговування вдома у замовника;

5) надання туристичних та екскурсійних послуг за умови проведення розрахунків за межами стаціонарних приміщень суб'єктів туристичної та екскурсійної діяльності;

6) продажу булочних, кондитерських і порційних кулінарних виробів, морозива, безалкогольних напоїв, сувенірів, іграшок і надувних кульок з розносок та ручних візків у театрально-видовищних та спортивних закладах;

7) приймання від населення та реалізація через бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва, обладнання та інвентарю для пасічників.

Але, на думку податківців, застосовувати РРО у випадках, встановлених цією Постановою, не треба. Проте підприємець обов'язково має надавати контрагентам розрахункові квитанції і вести належним чином зареєстровану книгу обліку розрахункових операцій.

Виплати від ФСС

У разі настання у ФОПа одного зі страхових випадків, визначених Законом №1105, зокрема тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, чи в разі настання періоду відпуски у зв'язку з вагітністю та пологами, допомога призначається та нараховується ФОПом самостійно з дотриманням усіх вимог чинного законодавства.

Для призначення матеріального забезпечення ФОПи повинні оформити рішення уповноваженого із соціального страхування про призначення допомоги, бо в цих випадках ФОПи є страхувальниками та виступають як уповноважені із соцстрахування.

Одним із важливих моментів у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах є визначення розміру допомоги.

Щодо розміру допомоги по вагітності та пологах труднощів не виникне, бо вона надається в розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу.

У разі тимчасової непрацездатності необхідно обрахувати страховий стаж. Адже залежно від страхового стажу визначається розмір допомоги. Механізм обчислення страхового стажу та визначення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності передбачено ст. 21 та 24 Закону №1105.

Розрахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах ФОПи можуть відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.

Для отримання фінансування матеріального забезпечення ФОП повинен відповідно до ст. 34 Закону №1105 відкрити окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у будь-якому банку в порядку, встановленому НБУ.

До робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації подається заява-розрахунок, до якої з метою контролю за використанням коштів Фонду слід додати:

— копію заповненого листка непрацездатності;

— довідку з територіального органу ДФСУ про сплату єдиного внеску або копії квитанцій про сплату єдиного внеску за розрахунковий період;

— письмове повідомлення про відкриття окремого поточного рахунку для фінансування матеріального забезпечення.

Крім того, слід врахувати деякі особливості щодо нарахування допомоги по вагітності та пологах:

— сума допомоги по вагітності та пологах із розрахунку на місяць, враховуючи норми ст. 26 Закону №1105, не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку (з 01.01.2018 р. мінімальна заробітна плата становить 3723,00 грн, тобто 3723,00 грн : 30,44 = 122,31 грн);

— за страховим випадком, який настав до припинення підприємницької діяльності, допомога по вагітності та пологах нараховується за період від початку страхового випадку і до дня припинення підприємницької діяльності;

— у разі якщо ФОП перебуває у трудових відносинах із роботодавцем за трудовим договором (контрактом) і це є основним місцем роботи, підставою для призначення допомоги як фізособі-підприємцю є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.

Слід також враховувати, що відповідно до статті 18 Закону №1105 особи, які працюють на умовах цивільно-правового договору, теж підлягають страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період зайняття підприємницькою діяльністю в межах такого договору. У листі від 17.12.2017 р. №571/0/86-17/218 Мінсоцполітики наголосило: відповідно до статті 30 цього Закону матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах цивільно-правового договору, призначаються та надаються за місцем діяльності за таким договором.

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) та за сумісництвом (наймом).

Тобто якщо підприємець працює за цивільно-правовим договором (підряду, надання послуг тощо) із підприємством, саме підприємство-замовник має виплатити зазначені види допомоги.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах в обох випадках є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. У разі роботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно зі здійсненням підприємницької чи іншої діяльності підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.

Для застрахованих осіб, які одночасно здійснюють підприємницьку та іншу діяльність і не працюють на умовах трудового договору (контракту), копію листка непрацездатності засвідчує установа охорони здоров'я, яка його видає (стаття 31 Закону).

У разі коли застрахована особа одночасно здійснює декілька видів діяльності (працює на умовах трудового договору, цивільно-правового договору, є фізособою-підприємцем тощо), на думку Мінсоцполітики, розрахунок допомоги має здійснюватися окремо за кожним місцем діяльності (аналогічно як це визначено для осіб, які працюють за сумісництвом).

Щодо оподаткування допомоги зазначимо, що позиції ДФСУ та ФСС залишаються різними. Проте, позаяк саме на ДФСУ покладено функцію надання консультацій з питань оподаткування, пріоритет залишається за позицією ДФСУ.

Відповідно, різним буде порядок оподаткування залежно від того, хто виплачує суми допомоги — підприємство-замовник чи безпосередньо ФСС (за зверненням підприємця, якщо на час настання страхового випадку він не працював за цивільно-правовими та/або трудовими договором).

Як оподатковуються лікарняні

ДФСУ у листі від 19.12.2017 р. №3040/Ч/99-99-13-02-03-14/IПК зазначає таке.

Дохід у вигляді допомоги по тимчасовій непрацездатності, який виплачується Фондом соціального страхування України, не включається до доходу фізособи-підприємця, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків — фізосіб.

Податковий агент (у цьому випадку — Фонд), який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати ПДФО (18%) та військовий збір (1,5%) зі суми такого доходу за його рахунок.

Отже, Фонд, який виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності, зобов'язаний виконати функції податкового агента в частині нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету за рахунок таких осіб ПДФО та військового збору і відобразити зазначену допомогу у формі №1ДФ.

Увага: суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, отримані фізособами-підприємцями, не є базою нарахування ЄСВ.

Якщо ж лікарняні виплачуватиме підприємство-замовник (це стосується й оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності, і допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка оплачує наступні дні за листком непрацездатності), то оподатковуватимуться вони на загальних підставах.

Тобто, крім 18% ПДФО і 1,5% військового збору, які треба утримати зі суми таких лікарняних, на їх суму ще слід нарахувати «зверху» 22% ЄСВ.

Як оподатковується допомога по вагітності та пологах

Допомога по вагітності і пологах, надана Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, не оподатковується ПДФО та військовим збором.

Не нараховується на суму такої допомоги і ЄСВ — принаймні у разі, якщо таку допомогу виплачує безпосередньо ФСС. Якщо ж суму допомоги виплачуватиме підприємство-замовник, радимо 22% ЄСВ «зверху» все ж таки нарахувати і сплатити.

Звітність підприємця

Щодо ПДФО та військового збору такий підприємець подає декларацію про майновий стан та доходи (далі — Декларація). А щодо ЄСВ — подає річний звіт за формою додатка 5 до Порядку №435 (далі — Звіт з ЄСВ).

Щодо Декларації. Відповідно до п. 177.5 ПКУ фізособи-підприємці подають до контролюючого органу Декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду. Для підприємців на загальній системі оподаткування такий строк визначено підпунктом 49.18.5 ПКУ — це 40 днів після закінчення звітного року.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Фізособи-підприємці, які зареєстровані вперше або перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Уперше зареєстровані підприємці в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи станом на дату державної реєстрації підприємцем.

А фізособи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображають виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Слід пам'ятати, що Декларацію підприємець подає незалежно від того, проводилася протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні, і в Декларації поряд із доходами від підприємницької діяльності зазначає інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи (п. 177.11 ПКУ). Тобто, наприклад, якщо підприємець одночасно отримує дохід у вигляді зарплати (перебуває у трудових відносинах), то незважаючи на те що ПДФО та військовий збір з такого доходу сплачує роботодавець, підприємець зобов'язаний зазначити суму такого доходу і сплачених із нього податків у Декларації.

Доходи і витрати, отримані (понесені) у межах підприємницької діяльності, треба зафіксувати в додатку Ф2 Декларації.

У розділі I додатка Ф2 «Доходи від провадження господарської діяльності», який заповнюють фізособи-підприємці, зазначають:

— номер відповідного кварталу арабською цифрою від 1 до 3 фізособи-підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування;

— доходи, отримані від провадження кожного виду економічної діяльності, що відображаються в окремому рядку розділу I із зазначенням у графі 2 назви та у графі 3 — коду виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за провадження якого одержано дохід;

— у графі 4 — суму одержаного доходу від провадження окремого виду економічної діяльності;

— у графах 5 — 7 — суму документально підтверджених витрат, пов'язаних із провадженням господарської діяльності (вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, реалізованих або використаних у виробництві продукції, витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату, інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг).

Фізособи-підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, зазначають результати провадження господарської діяльності за звітний квартал (доходи, отримані від провадження господарської діяльності, вартість документально підтверджених витрат, пов'язаних із господарською діяльністю, сума чистого оподатковуваного доходу).

Значення граф 5 — 7 дорівнюють значенням відповідних граф Книги обліку доходів і витрат.

У графі 8 показують суму чистого оподатковуваного доходу, яка розраховується за такою формулою:

графа 4 - графа 5 - графа 6 - графа 7.

У розділі II додатка Ф2 «Податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб/військового збору» фізособи-підприємці розраховують суми податкових зобов'язань з ПДФО та військового збору.

Фізособи-підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, розраховують ПДФО за результатами звітного кварталу, в якому розпочато таку діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування:

— у рядку 1.1 показують суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податку за результатами звітного (податкового) року, розраховану за такою формулою:

додатне значення графи 8 рядка «Усього» розділу I x на ставку податку 18%.

Значення рядка 1.1 переносять до графи 6 рядка 10.7 Декларації;

— у рядку 1.2 фіксують загальну суму авансових платежів з ПДФО, розрахованих платником податку самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат кожного календарного кварталу (крім четвертого кварталу та від'ємного значення розрахунку за відповідний календарний квартал), та сплачених до бюджету до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня звітного (податкового) року;

— у рядку 1.3 відображають залишок ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету з урахуванням авансових платежів, фактично сплачених протягом звітного (податкового) року. Він заповнюється у разі, якщо за результатами розрахунку різниці між значеннями рядка 1.1 і рядка 1.2 отримано додатне значення;

— у рядку 1.4 зазначають суму надміру сплаченого податку, що підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів або поверненню платнику. Він заповнюється у разі, якщо за результатами розрахунку різниці між значеннями рядка 1.1 і рядка 1.2 отримано від'ємне значення, що наводиться без знака «-»;

— у рядку 2.1 наводять суму військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податків за результатами звітного (податкового) року.

Податкове зобов'язання з військового збору розраховують за такою формулою:

додатне значення графи 8 рядка «Усього» розділу I x на ставку збору 1,5%.

Значення рядка 2.1 переносять до графи 7 рядка 10.7 декларації.

Щодо звіту з ЄСВ. На жаль, докладної інструкції щодо заповнення цього звіту в Порядку №435 немає, він містить лише загальні положення. Податківці щодо заповнення та подання цього звіту теж дають тільки загальні роз'яснення (див. лист ДФСУ від 25.01.2017 р. №1592/7/99-99-13-02-01-17).

Ускладнюється заповнення звіту і тим, що базою для нарахування ЄСВ є чистий дохід підприємця, що оподатковується ПДФО. Він визначається за Книгою обліку доходів і витрат, але його сума порівнюється з тією, що зазначена в Декларації. При цьому в Декларації сума чистого оподатковуваного доходу фіксується загальною річною сумою. А в таблиці 1 звіту з ЄСВ, яку, власне, і повинні заповнювати підприємці, сума такого доходу має наводитися у розрізі місяців, які належать до звітного періоду. Адже базою для нарахування ЄСВ є місячний дохід підприємця.

Тому є два варіанти заповнення звіту щодо місяців, у яких підприємець на загальній системі оподаткування отримував оподатковуваний дохід.

1. На підставі даних Книги обліку доходів і витрат. Тобто підприємцю доведеться підсумувати такий дохід за місяцями, в яких він був отриманий, виходячи з фактичних даних. Звісно, в такому разі дохід у розрізі місяців буде різний — десь більше, десь менше.

2. На підставі даних декларації про майновий стан та доходи. Цей підхід відповідає Порядку №435 (за яким саме така декларація є підставою для складання звіту з ЄСВ). Але в такому разі потерпає істина — загальна сума оподатковуваного доходу ділиться на кількість місяців, у яких такий дохід було отримано. Унаслідок цього в звіті в розрізі місяців відображається не фактично отриманий дохід, а загальна сума доходу, розбита на рівні частки.

Наголосимо: позаяк немає чіткого алгоритму складання такого звіту, то обидва варіанти мають право на існування. Проте податківцям більше до вподоби другий, тому саме його радимо застосовувати.

I не слід забувати про вимогу сплачувати ЄСВ за кожний місяць у сумі не меншій за мінімальний страховий внесок (згідно з п. 2 ч. 1 Закону про ЄСВ). Якщо підприємець не отримав доходу (прибутку) у звітному році або окремому місяці звітного року, він зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більше від максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. I сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

У такому разі у відповідному місяці як база для нарахування ЄСВ зазначається вже не фактично отриманий (або не отриманий взагалі) підприємцем чистий оподатковуваний дохід, а мінімальна заробітна плата. Також є й обмеження: база нарахування ЄСВ не може бути вищою за максимальну величину, встановлену Законом про ЄСВ. А це означає: якщо отриманий підприємцем чистий оподатковуваний дохід перевищує максимальну величину доходу, на яку нараховується ЄСВ, як база для нарахування ЄСВ за відповідний місяць у таблиці 1 звіту зазначатиметься саме максимальна величина доходу.

Офіційна думка

Роз'яснення ГУ ДФС у Чернівецькій області від 13.11.2015 р.
ЩОДО ПРАВИЛ РОБОТИ З ПРИЙОМКОЮ ВТОРИННОЇ СИРОВИНИ (ЛОМ-ПАЛЕТ) ТА ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЛЯ СПРОЩЕНОЇ ТА ЗАГАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ФОП

Прошу Вас надати письмове роз'яснення щодо правил роботи з прийманням вторинної сировини (лом-палет) та її реалізації для спрощеної та загальної системи оподаткування ФОП.

Чи вважається вторинною сировиною лом-палет, приймання лом-палет від населення за спрощеною квитанцією КОРО, чи можу приймати сировину в населення з областей та регіонів та при переході на загальну систему ФОПа включати квитанції КОРО з приймання сировини до складу витрат?

Відповідно до ст. 42, 43 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється статтею 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі — Кодекс), де зазначено, що доходом фізичних осіб — підприємців є дохід, отриманий протягом календарного року від провадження господарської діяльності.

Відповідно до абз. третього п. 164.1 ст. 164 розділу IV Кодексу базою оподаткування для доходів, отриманих від провадження господарської або незалежної професійної діяльності, є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається відповідно до п. 177.2 ст. 177 та п. 178.3 ст. 178 Кодексу.

Відповідно до пп. 164.1.3 п. 164.1 ст. 164 Кодексу загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності згідно зі статтею 177 Кодексу.

Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця (п. 177.2 ст. 177 Кодексу).

Згідно з п. 177.1 ст. 177 Кодексу доходи фізичних осіб — підприємців, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Кодексу.

Оскільки виручкою фізичної особи — підприємця вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (до каси) або отримання інших видів компенсації вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів, тобто застосовується касовий метод.

Тобто до того, як ФОП не отримав гроші на свій рахунок або до каси, доходу в нього немає. Якщо підприємець ще не реалізував товар чи не надав послуги, а вже отримав гроші, тобто отримав аванс, то такі суми включаються до складу доходів. Для приватних підприємців — платників податку на додану вартість до складу доходів не відноситься сума податку на додану вартість, що входить до ціни проданих товарів.

Щодо застосування спрощеної розрахункової квитанції та КОРО у разі приймання від населення вторинної сировини повідомляємо таке.

У преамбулі Закону України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №265), визначено правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія Закону №265 поширюється на всіх суб'єктів господарювання, їхні господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Встановлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій в інших законах, крім Кодексу, не допускається.

Порядок проведення розрахунків визначено в розділі II Закону №265. Зокрема, суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій із роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Відповідно до статті 9 Закону №265 реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які належать відповідно до Кодексу до груп платників єдиного податку, що не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Так, згідно з вимогами пункту 296.10 статті 296 Кодексу, реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:

— першої групи;

— другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1,0 млн грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1,0 млн грн застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з 1-го числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Відповідно до пп. 12.1 п. 12 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000 р. №614, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2001 р. за №105/5296, спрощена розрахункова квитанція — це розрахунковий документ, бланк якого виготовлений друкарським способом, а окремі реквізити заповнюються від руки або шляхом проштампування при реєстрації розрахункових операцій, якщо відповідно до чинного законодавства розрахунки проводяться без застосування реєстратора розрахункових операцій:

— за товари або послуги (за винятком алкогольних напоїв та тютюнових виробів), якщо загальна сума розрахунку не перевищує 10 гривень;

— при продажу квитків тривалого користування (на декаду і більш тривалий період) на проїзд у міському або приміському пасажирському транспорті, якщо такі квитки є документами суворого обліку;

— при видачі коштів у разі приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту).

Згідно з п. 19 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстратора розрахункових операцій із використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 р. №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Постанова), суб'єкти підприємницької діяльності мають право здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій із використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при прийманні від населення вторинної сировини (крім металобрухту). Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів при прийманні від населення вторинної сировини (крім металобрухту) не встановлено.

Отже, при прийманні від населення вторинної сировини (крім металобрухту) фізична особа — підприємець має право при здійсненні розрахунків застосовувати спрощену квитанцію та використовувати належним чином зареєстровані книги обліку розрахункових операцій.

Приймання вторинної сировини від фізичних осіб дозволяється лише при пред'явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов'язково оформляється актом приймання. В акті приймання від фізичних осіб зазначаються дані документа, який засвідчує особу, та опис сировини (лом-палет). Оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на вторинну сировину, та актів приймання є обов'язковим. Ці документи повинні знаходитися та зберігатися у фізичної особи — підприємця.

Відповідно до пп. 165.1.25 п. 165.1 ст. 165 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу, отримана платником податку за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД), та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України.

Разом з тим пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу передбачено, що звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до розрахунку загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених, зокрема, у пп. 165.1.25 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.

При цьому суми, які виплачуються здавальникам (фізичним особам) вторинної сировини (лом-палет), не є об'єктом оподаткування ЄСВ, оскільки оподаткування таких виплат не передбачено Законом України від 07.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Отже, виплачені доходи фізичним особам за здану вторинну сировину (лом-палет) податком на доходи фізичних осіб, військовим збором, єдиним соціальним внеском не оподатковуються.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4 (далі — Наказ №4), сума доходу, отримана за здані (продані) вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні, залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю, та брухт дорогоцінних металів, проданий НБУ (пп. 165.1.25 п. 165.1 ст. 165 р. IV Кодексу), зазначаються за ознакою доходу «149».

Зокрема, розділом 3 Наказу №4 «Порядок заповнення податкового розрахунку» передбачено відображати реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта фізичної особи (для фізичної особи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), про яку надається інформація в податковому розрахунку. У зв'язку з цим необхідно отримувати від фізичної особи, яка здає вторинну сировину, РНОКПП або реквізити паспорта.

Щодо включення квитанцій КОРО з прийому сировини до складу витрат фізичної особи — підприємця, який обрав загальну систему оподаткування.

Пунктом 177.4 ст. 177 Кодексу визначено перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, а саме:

— витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат;

— витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах із таким платником податку (далі — працівники), які включають витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на оплату за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами цього розділу);

— обов'язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством, внески платника податку на обов'язкове страхування життя або здоров'я працівників у випадках, передбачених законодавством;

— суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом;

— інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов'язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в пп. 177.4.1 — 177.4.3 п. 177.4 ст. 177 Кодексу, до яких відносяться витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв'язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Первинні документи повинні мати такі обов'язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву суб'єкта господарювання, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Залежно від характеру операції та технології обробки даних до первинних документів можуть бути включені додаткові реквізити: РНОКПП суб'єкта господарювання з Державного реєстру, номер документа, підстава для здійснення операцій, дані про документ, що засвідчує особу-одержувача, тощо.

Зазначимо, що документальне підтвердження витрат такими первинними документами, як видаткова накладна або акт виконаних робіт, ще не надає фізичній особі — підприємцю на загальній системі оподаткування права зменшити свій валовий дохід. Таке право з'являється лише тоді, коли на руках у фізичної особи — підприємця буде банківська виписка, платіжне доручення, касовий чек, розрахункова квитанція або інший документ, який підтверджує фактичну оплату товарів або послуг.

Отже, фізична особа — підприємець, обравши загальну систему оподаткування, має право включати квитанції КОРО з приймання сировини до валових витрат, за умови додержання всіх вимог податкового законодавства, що наведені вище.

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 06.02.2018 р. №506/О/99-99-13-01-02-14/IПК
ЩОДО ПИТАНЬ ВЕДЕННЯ ОБЛІКУ ТОВАРНИХ ЗАПАСІВ ФІЗИЧНОЮ ОСОБОЮ — ПІДПРИЄМЦЕМ НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення про отримання індивідуальної податкової консультації щодо питань ведення обліку товарних запасів фізичною особою — підприємцем на загальній системі оподаткування та повідомляє таке.

Відповідно до п. 15.1 ст. 15 Кодексу платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок зі сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Обов'язки платника податків визначено ст. 16 Кодексу. Відповідно до пп. 16.1.2 п. 16.1 ст. 16 Кодексу платник податків зобов'язаний вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб — підприємців визначено ст. 177 Кодексу.

Згідно з п. 177.2 ст. 177 Кодексу об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю фізичної особи — підприємця.

Відповідно до п. 177.10 ст. 177 Кодексу фізичні особи — підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат. Форма та Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат затверджені наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481.

Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат не передбачено ведення залишку товарних запасів фізичними особами — підприємцями на загальній системі оподаткування.

Поняття «запаси» визначено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку «Запаси», яке затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. №246 (зі змінами).

При цьому п. 2 ст. 3 Закону України від 16 липня 1999 року №996-ХIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон №996) передбачено, що бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Отже, дія Закону №996 не поширюється на таку категорію суб'єктів господарювання, як фізичні особи — підприємці.

Враховуючи викладене, нормами чинного законодавства обов'язок щодо ведення обліку товарних запасів фізичними особами — підприємцями на загальній системі оподаткування не передбачений.

Лист Міністерства соціальної політики України від 17.12.2017 р. №571/0/86-17/218
ЩОДО НАДАННЯ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСОБАМ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ЗА УМОВАМИ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОГО ДОГОВОРУ

Департамент пенсійного та соціального страхування Міністерства соціальної політики за результатами розгляду звернень громадян, листів підприємств, установ, організацій з питань надання матеріального забезпечення особам, які працюють на умовах цивільно-правового договору, повідомляє.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) особи, які працюють на умовах цивільно-правового договору, підлягають страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Статтею 19 Закону визначено право застрахованих осіб на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), заняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до статті 30 Закону матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах цивільно-правового договору, призначаються та надаються за основним місцем роботи (діяльності).

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) та за сумісництвом (наймом).

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. У разі роботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно зі здійсненням підприємницької чи іншої діяльності підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи. Для застрахованих осіб, які одночасно здійснюють підприємницьку та іншу діяльність і не працюють на умовах трудового договору (контракту), копію листка непрацездатності засвідчує установа охорони здоров'я, яка його видає (стаття 31 Закону).

Відповідно до статті 34 Закону фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами Фонду на підставі оформленої за встановленим зразком заяви-розрахунку, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Фінансування матеріального забезпечення для осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору, пропонується здійснювати на підставі заяви-розрахунку (форма якої на сьогодні затверджена Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. №26).

Механізм обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку страхових виплат визначено Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. №1266 (далі — Порядок).

Зокрема, обчислення середньоденного доходу для розрахунку страхових виплат особам, які працюють на умовах цивільно-правового договору, може здійснюватися відповідно до абзацу першого пункту 2 та пункту 3 Порядку за місцем здійснення діяльності на умовах цивільно-правового договору, під час дії якого настав страховий випадок.

У випадку коли застрахована особа одночасно здійснює декілька видів діяльності (працює на умовах трудового договору, цивільно-правового договору, є фізичною особою — підприємцем тощо), на нашу думку, розрахунок допомоги має здійснюватися окремо за кожним місцем діяльності аналогічно як це визначено пунктом 30 Порядку для осіб, які працюють за сумісництвом.

Середній дохід для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється страхувальниками на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС (пункт 32 Порядку).

Тому розрахунок матеріального забезпечення для осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору, має здійснюватися після подання звітності щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за місяці розрахункового періоду.

При цьому з метою контролю за використанням коштів Фонду до заяви-розрахунку пропонується додавати копію таблиці 5 «Відомості про трудові відносини осіб» Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів, щодо цивільно-правового договору, під час дії якого настав страховий випадок.

Обчислення страхового стажу для розрахунку страхових виплат повинно здійснюватися за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до частини першої статті 21 Закону страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

При цьому до страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», а також періоди починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за цим Законом, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (частина четверта статті 21 Закону).

Водночас зазначаємо, що вищезгадані законодавчі зміни щодо права на матеріальне забезпечення та соціальні послуги застрахованих осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору, а також інших категорій осіб, які в обов'язковому порядку сплачують єдиний внесок, мають бути враховані під час підготовки виконавчою дирекцією Фонду проектів нормативно-правових актів щодо механізмів здійснення страхових виплат застрахованим особам.

Роз'яснення ГУ ДФС у Черкаській області від 06.07.2018 р.
ДЕКРЕТНА ВІДПУСТКА ФОП: ВІДПОВІДІ НА П'ЯТЬ ОСНОВНИХ ЗАПИТАНЬ + РЕКОМЕНДАЦІЇ

Головне управління ДФС у Черкаській області в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!» наводить актуальні роз'яснення для жінок — фізичних осіб — підприємців, які планують декретну відпустку.

1) Допомога по вагітності і пологах, надана Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, не оподатковується ПДФО та військовим збором — відповідь із ЗIР, підкатегорія 103.02

Згідно з частиною першою ст. 19 Закону України від 23 вересня 1999 року №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи — громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), заняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Статтею 20 Закону №1105 установлено види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. Зокрема, за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надається такий вид матеріального забезпечення, як допомога по тимчасовій непрацездатності.

Щодо оподаткування цієї допомоги варто знати таке. Доходом фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий зазначеною особою виключно від здійснення підприємницької діяльності. Водночас якщо фізична особа — підприємець отримує інші доходи, ніж від підприємницької діяльності, у межах обраних нею видів такої діяльності, ці доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими Податковим кодексом України для платників податків — фізичних осіб (п. 177.6 ст. 177 Кодексу). Також пп. 4 п. 292.11 ст. 292 Кодексу передбачено, що до складу доходу платника єдиного податку, визначеного ст. 292 Податкового кодексу України, не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду України та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Відповідно до пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, зокрема, сума допомоги по вагітності та пологах, сума страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом.

Щодо військового збору, то пунктом 1.7 пп. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування збором доходи, які згідно з розд. IV Податкового кодексу України не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Таким чином, дохід, отриманий фізичною особою — підприємцем у вигляді допомоги по вагітності та пологах від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

2) Не нараховується єдиний внесок на суму допомоги по вагітності та пологах, отриману ФОПом, у тому числі підприємцями — платниками єдиного податку та особами, які провадять незалежну професійну діяльність — відповідь із ЗIР, підкатегорія 301.04.02

Принципи збору та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, платників внеску, порядок нарахування, обчислення та сплати внеску, розмір єдиного внеску визначено Законом України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». ФОПи, в тому числі ФОПи — платники єдиного податку та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, визначені платниками єдиного внеску відповідно до пп. 4 та 5 частини першої ст. 4 Закону №2464.

Водночас правове регулювання надання допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та вагітністю та пологами здійснюється відповідно до норм Закону №1105. Оскільки ФОПи — платники єдиного податку визначають для себе базу нарахування ЄСВ самостійно, для ФОПів на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, базою нарахування ЄСВ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а зазначені виплати не є доходом (прибутком), отриманим від такої діяльності, то обов'язок нараховувати і сплачувати ЄСВ зі сум допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та по вагітності та пологах для таких осіб чинним законодавством не передбачений.

3) Довідку про суму сплаченого ЄСВ для отримання допомоги по вагітності та пологах можна безкоштовно отримати в органах ДФС — відповідь із ЗIР, підкатегорія 301.04.02

Відповідно до п. 1 частини 1 ст. 6 Закону №2464 платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування має право безоплатно отримувати від органів ДФС та Пенсійного фонду в межах їх компетенції інформацію, необхідну для виконання обов'язків, покладених на платника згідно з Законом №2464, а також для підтвердження надходження до Пенсійного фонду сплачених платником сум єдиного внеску.

Таким чином, платник може звернутися до органу ДФС за основним місцем обліку із заявою довільної форми щодо отримання довідки про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску.

Також згідно з п. 1 частини 1 ст. 12-1 Закону №2464 Пенсійний фонд України, відповідно до покладених на нього завдань, формує та веде реєстр застрахованих осіб Державного реєстру, здійснює заходи щодо надання інформації з Державного реєстру відповідно до Закону №2464. За частиною 3 ст. 20 Закону №2464 на кожну застраховану особу заводиться персональна облікова картка.

При цьому пунктом 4 частини 1 ст. 14-1 Закону №2464 визначено, що Пенсійний фонд України та його територіальні органи зобов'язані надавати безоплатно на вимогу застрахованих осіб інформацію, що міститься на їх персональних облікових картках у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру.

Отже, фізична особа — підприємець може безоплатно отримати довідку про наявність/відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску в органах ДФС, а в органах Пенсійного фонду України — довідку про інформацію, що міститься у її персональній обліковій картці в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру. Довідка видається безоплатно на підставі поданої заяви.

4) На період декретної відпустки ФОП, яка не працює та не отримує дохід (прибуток), не звільняється від сплати єдиного внеску за себе (!)

Згідно зі ст. 4 Закону 2464 платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування є, зокрема, фізичні особи — підприємці (у т. ч. ті, хто обрав спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Зазначені особи сплачують єдиний внесок незалежно від того, отримували вони дохід чи ні. Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць — у 2018 році не менше за 819,06 грн на місяць. Винятком є фізичні особи — підприємці (у т. ч. ті, хто обрав спрощену систему оподаткування), які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 9 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Отже, особа, яка обліковується в ДФС як платник єдиного внеску, зобов'язана щокварталу сплачувати єдиний внесок у розмірі, не меншому ніж 819,06 грн на місяць/не менше за 2457,18 грн за квартал. Термін сплати внеску — до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується внесок (за 2018 рік — по строку 19 квітня, 19 липня, 19 жовтня та 18 січня 2019 року). Крім того особа, яка обліковується в ДФС як платник єдиного внеску та зобов'язана сплачувати єдиний внесок, незалежно від того, провадить діяльність чи ні, отримує дохід (прибуток) чи ні, зобов'язана формувати та подавати за себе звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування один раз на рік за формою додатка 5 Порядку №435 із зазначенням типу форми «початкова»:

— до 10 лютого року, наступного за звітним періодом (роком), — для ФОПів;

— до 1 травня року, наступного за звітним, — для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

5) Листок непрацездатності — умова звільнення ФОПа — платника єдиного податку першої або другої групи від сплати єдиного податку на період тимчасової втрати працездатності у зв'язку з вагітністю та пологами — відповідь із ЗIР, підкатегорії 107.06 та 107.12

Відповідно до п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Згідно з п. 1 Iнструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, яка затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я від 03.11.2004 р. №532/274/136-ос/1406, зі змінами та доповненнями, листок непрацездатності — це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв'язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів. Таким чином, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку першої або другої групи, яка не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку на період її тимчасової втрати працездатності у зв'язку з вагітністю та пологами лише за умови підтвердження такої непрацездатності листком непрацездатності. Як визначити, скільки місяців можна не сплачувати єдиний податок за наявності листка непрацездатності, — слід враховувати консультацію — відповідь на запитання ФОПа першої або другої групи без найманих працівників та хвороба якої розпочалась у одному місяці та закінчилась у наступному і тривала 30 та більше календарних днів (ЗIР, підкатегорія 107.12): «якщо лікарняний відкрито до 20 числа місяця та закрито у наступних місяцях, то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарні місяці тимчасової непрацездатності, а за календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилась, сплачує єдиний податок відповідно до норм Податкового кодексу України».

Фізична особа — підприємець йде у декретну відпустку: три сценарії

1. На період декретної відпустки жінка — фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування без найманих працівників,

— яка не працює та не отримує дохід (прибуток), сплачуватиме (у 2018 році) ЄСВ не менше 819,06 грн на місяць. По строку 9 лютого 2019 року ФОПу слід подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік та звітність з ЄСВ;

— яка працює і отримує дохід від підприємницької діяльності, сплачуватиме (у 2018 році) ПДФО з такого доходу за ставкою 18%, військовий збір за ставкою 1,5% та ЄСВ не менше 819,06 грн на місяць. По строку 9 лютого 2019 року ФОПу слід подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік та звітність з ЄСВ.

У разі якщо така фізособа-підприємець припинила діяльність, вона не сплачуватиме єдиний внесок починаючи з місяця, наступного за місяцем проведення державної реєстрації припинення господарської діяльності. Слід пам'ятати, що у разі державної реєстрації припинення господарської діяльності ФОП зобов'язаний подати ліквідаційну декларацію про майновий стан і доходи (протягом 30 календарних днів з дня припинення підприємницької діяльності) та до дати зняття з обліку звіт з ЄСВ за останній звітний період та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались. Сплатити податки та єдиний внесок слід також до дати зняття з обліку за останній звітний період і повністю розрахуватися за платежами до бюджету.

2. На період декретної відпустки жінка — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку 1 та 2 груп (без найманих працівників), яка не працює та/або яка працює і отримує дохід від підприємницької діяльності, сплачуватиме (у 2018 році) ЄСВ не менше 819,06 грн на місяць та єдиний податок за ставками, встановленими радами, у межах до 176,20 грн на місяць (1-ша група) та у межах до 744,60 грн на місяць (2-га група). По строку 1 березня 2019 року ФОПу слід подати Податкову декларацію платника єдиного податку за 2018 рік та по строку 9 лютого 2019 року — звітність з ЄСВ.

Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку 1 та 2 груп (без найманих працівників), яка у період декретної відпустки не працює і не отримує доходів від підприємницької діяльності, сплачуватиме інші суми податків/не платитиме їх узагалі, якщо:

перейде на загальну систему оподаткування і в такому разі сплачуватиме лише ЄСВ не менше 819,06 грн на місяць (див. п. 1);

обере 3 групу єдиного податку і в такому разі сплачуватиме лише ЄСВ не менше 819,06 грн на місяць;

припинить підприємницьку діяльність (див. п. 1), повністю розрахується за платежами до бюджету, подасть ліквідаційну звітність, зніметься з обліку в ДФС.

У разі якщо така фізособа-підприємець припинила діяльність, вона не сплачуватиме єдиний податок та єдиний внесок починаючи з місяця, наступного за місяцем проведення державної реєстрації припинення господарської діяльності. Слід пам'ятати, що у разі державної реєстрації припинення господарської діяльності ФОП — платник єдиного податку зобов'язаний подати ліквідаційну декларацію платника єдиного податку та до дати зняття з обліку звіт з ЄСВ за останній звітний період та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались. Сплатити єдиний податок та єдиний внесок слід також до дати зняття з обліку за останній звітний період і повністю розрахуватися за платежами до бюджету.

3. На період декретної відпустки жінка — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку 3 групи (без найманих працівників), яка не працює та/або яка працює і отримує дохід від підприємницької діяльності, сплачуватиме (у 2018 році) ЄСВ не менше 819,06 грн на місяць та єдиний податок за ставками 3% (у разі сплати ПДВ) або 5%. Податкову декларацію платника єдиного податку слід подавати щокварталу, та по строку 9 лютого 2019 року ФОПу слід подати звітність з ЄСВ.

Які дії фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку 3 групи — платника ПДВ:

— якщо вона не працює і не здійснює оподатковувані операції, ПДВ не сплачується, декларація не подається;

— якщо вона провадить господарську діяльність та здійснює операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ згідно з розділом V Податкового кодексу України, така особа зобов'язана реєструвати податкові накладні, подавати (щомісяця по строку 20 числа наступного за звітним місяця або щокварталу) декларацію з ПДВ та сплачувати цей податок.

Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку 3 групи (без найманих працівників), яка у період декретної відпустки не працює і не отримує доходів від підприємницької діяльності, сплачуватиме інші суми податків/не платитиме їх узагалі, якщо:

обере відсоткову ставку 5% замість 3%, з анулюванням реєстрації платника ПДВ і в такому разі сплачуватиме лише ЄСВ не менше 819,06 грн на місяць;

перейде на загальну систему оподаткування і в такому разі сплачуватиме лише ЄСВ не менше 819,06 грн на місяць (див. п. 1);

припинить підприємницьку діяльність (див. п. 1), повністю розрахується за платежами до бюджету, подасть ліквідаційну звітність та зніметься з обліку в ДФС.

Лист Державної фіскальної служби України від 25.01.2017 р. №1592/7/99-99-13-02-01-17

Департамент податків і зборів з фізичних осіб для врахування в роботі та з метою оперативного інформування платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) щодо порядку подання фізичними особами — підприємцями Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. №435 (далі — Звіт) за 2016 рік, повідомляє.

Платниками єдиного внеску відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону України від 8 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №2464) є фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Платники єдиного внеску зобов'язані подавати звітність з єдиного внеску за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки, порядку та за формою, що визначені законодавством (пункт 4 частини другої статті 6 Закону №2464).

Загальні правила формування та подання Звіту передбачено розділом II Порядку формування та подання страхувальниками Звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. №435 (далі — Порядок), які є обов'язковими для виконання платниками.

Відповідно до пункту 1 розділу II Порядку, Звіт до органів доходів і зборів подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за місцем взяття на облік у органах доходів і зборів в один із таких способів:

— засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації ЕЦП відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством (у разі подання електронного звіту він надсилається не пізніше закінчення останньої години дня, в якому закінчується граничний строк подання Звіту, передбачений Законом);

— на паперових носіях;

— на паперових носіях разом з електронною формою на електронних носіях інформації;

— надсилання поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Форми та строки подання Звіту фізичними особами — підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, передбачено розділом III Порядку.

Згідно з пунктом 2 розділу III Порядку, такі особи формують та подають до органів доходів і зборів Звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою №Д5 згідно з додатком 5 до цього Порядку із зазначенням типу форми «початкова».

Граничний термін подання Звіту за 2016 рік — 9 лютого 2017 року.

Пунктом 11 Порядку передбачено, що фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають самі за себе до органів доходів і зборів Звіт згідно з таблицею 2 додатка 5 до Порядку.

Пунктом 10 розділу IV Порядку передбачено, що фізичні особи — підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, самі за себе формують та подають до органів доходів і зборів Звіт згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку.

Фізичні особи — підприємці, які протягом звітного року змінювали систему оподаткування, формують та подають до органів доходів і зборів один Звіт з наявним титульним аркушем, який включає дві таблиці: таблицю 1 та таблицю 2 додатка 5 до Порядку (пункт 18 розділу IV Порядку).

Відповідальним за правильність та достовірність заповнення Звіту є страхувальник (пункт 16 розділу II Порядку).

Звіт страхувальником повинен подаватися в повному обсязі.

Звіт, складений з порушенням вимог Порядку, у тому числі без обов'язкових реквізитів, передбачених пунктом 6 цього розділу, та поданий без всіх необхідних таблиць, не вважається Звітом і вважається таким, що не подавався (пункт 8 розділу II Порядку).

За порушення норм Закону №2464 статтею 25 цього Закону та статтею 165 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено фінансову та адміністративну відповідальність.

До змісту номеру