• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Головного управління ДФС у Полтавській області від 07.08.2018 р. №3449/IПК/16-31-14-04-22

У коментованій IПК податківці ґрунтувалися тільки на п. 26 Положення №148. За ним видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями.

Документи на видачу готівки підписують керівник і головний бухгалтер або особа, уповноважена керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

Підпис керівника установи/підприємства на видаткових касових ордерах не є обов'язковим, якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках є його дозвільний напис.

Відповідно до цієї норми податківці дійшли двох висновків:

1) право підпису видаткового касового ордера, замість головного бухгалтера, може бути делеговане іншій особі, уповноваженій керівником;

2) підписання видаткового касового ордера іншою особою, ніж керівник, Положенням №148 не передбачено.

Ось так сухо і фіскально. Хоча раніше в IПК №3102/6/99-99-14-05-01-15/IПК (див. «ДК» №31/2018) на підставі норм ст. 207 ЦКУ податківці дійшли іншого висновку: підписання прибуткових та видаткових касових ордерів є можливим особою, уповноваженою керівником, замість керівника, головного бухгалтера та касира, із зазначенням прізвища та ініціалів такої особи та/або осіб.

То яка ж із цих відповідей правильна?

Слід розуміти, що обидва роз'яснення не мають сили нормативного документа. Це лише точка зору податківців, які складали IПК. Тож вирішувати, якого з роз'яснень дотримуватися, кожне підприємство має самостійно. Хоча, звісно, не передавати право підпису керівника іншій особі — це найбезпечніший варіант, але так не завжди виходить на практиці.

Мало того, у поточній IПК полтавські податківці чомусь не рекомендували звертатися до Нацбанку за роз'ясненням, хоча ДФС у попередній IПК пропонувала звернутися з цим питанням до Нацбанку. Позаяк саме він є автором Положення №148 і має більший авторитет щодо таких роз'яснень.

А що говорить НБУ? Після затвердження нового Положення №148 Нацбанк ще не надавав роз'яснень щодо можливості підписання ПКО та ВКО однією уповноваженою особою або кількома замість керівника, касира та головного бухгалтера.

А от у давньому роз'ясненні (лист НБУ від 07.04.2008 р. №11-113/1441-4464) регулятор був проти підписання касових документів уповноваженою особою замість керівника.

Чи змінилася позиція Нацбанку щодо цього питання, покаже лише час.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру