• Посилання скопійовано

Коментар

До постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 р. №1336

Оновлено Перелік операцій із використанням РК

Перелік, а також граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) без РРО, але з використанням РК оновлено (див. «ДК» №1-2/2018). Зміни діють з 20.12.2017 р.1

Продаж без РРО

Суб'єкти господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, які здійснюють розрахункові операції в готівковій формі, за виконання умов ст. 10 Закону про РРО мають право проводити такі операції без РРО, проте з використанням РК та КОРО. Щоправда, про реєстрацію РК та КОРО слід подбати завчасу. Реєстрація здійснюється не пізніше двох робочих днів із дня отримання реєстраційної заяви2. РК використовується на кожному місці проведення розрахунків.

Окремі форми та умови проведення діяльності з використанням РК без РРО встановлено Переліком №1336. Для того щоб здійснювати розрахункові операції з продажу товарів (надання послуг) без РРО, треба дотримуватися граничного розміру річного обсягу таких операцій. У разі перевищення граничного розміру застосування РРО у поточному році є обов'язковим. На практиці постає запитання: який період річного обсягу розрахункових операцій слід брати до уваги — календарний рік чи 12 поточних місяців? До уваги беремо календарний рік (з 1 січня до 31 грудня), а не період, що становить 12 місяців3.

Кого зацікавить такий перелік? Суб'єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю (за винятком торгівлі підакцизними товарами) або надають певні послуги на території села, підприємців, які надають побутові послуги, тощо.

Граничний розмір

Для кожного виду діяльності, які зазначені у Переліку №1336, під час продажу товарів (надання послуг) без РРО через РК та КОРО встановлено свої граничні суми за рік. Також у Переліку є окремі види діяльності, для яких граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

З 20.12.2017 р. граничний річний розмір обсягу розрахункових операцій без використання РРО збільшено і він становить:

1) для форм та умов проведення діяльності, визначених у пп. 2, 3, 5, 6, 13, 14, 17, 22, 23, 27 Переліку №1336, — 500 тис. грн на один суб'єкт господарювання (було 200 тис. грн);

2) для форм та умов проведення діяльності, визначених у пп. 4 і 7 Переліку №1336, — 250 тис. грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг) (було 75 тис. грн);

3) для форм і умов проведення діяльності, визначених у пп. 1, 8 — 11, 15, 19 — 21, 24 — 26 Переліку №1336, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

Наприклад, суб'єкт господарювання — підприємство торгівлі та громадського харчування4, який бере участь у виставках, ярмарках, під час продажу товарів не зобов'язаний використовувати РРО, якщо протягом року сума його розрахункових операцій не перевищує 500 тис. грн. Продаж за готівку оформляють РК та КОРО.

1 З 20 червня 2018 року будуть внесені зміни, передбачені пп. 2 (зміни щодо переліку товарів, які реалізуються поштовими відділеннями та пунктами зв'язку в селах), пп. 6 (зміни щодо переліку товарів і послуг у салонах на залізничному, морському, річковому та повітряному транспорті) п. 2 постанови КМУ від 18 грудня 2017 року №984.

2 Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

3 Додатково див. ухвалу ВАСУ від 23.07.2015 р. у справі №2а-6526/08, від 26.05.2016 р. у справі №0670/1576/12, постанову ВСУ від 15.04.2013 р. у справі №21-94а13 і від 06.11.2013 р. у справі №21-372а13.

4 Виробниче підприємство, яке не є торговим, згідно із зареєстрованим КВЕД при здійсненні торгівлі власною продукцією (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) відповідно до ст. 9 Закону про РРО не використовує РРО та РК за умови проведення розрахунків у касах з оформленням ПКО та ВКО.

А от надання туристичних та екскурсійних послуг за умови проведення розрахунків за межами стаціонарних приміщень суб'єктів туристичної та екскурсійної діяльності без граничного ліміту оформляється через РК та КОРО. Адже для того виду діяльності річний обсяг у розрахункових операцій не встановлено, як це було і раніше.

Змінено п. 11 Переліку №1336, який стосувався юросіб. Тепер цей пункт узгоджується зі ст. 9 Закону про РРО, а саме: суб'єкти господарювання — юрособи, які надають послуги, зокрема побутові, повинні проводити готівкові розрахунки виключно через РРО.

Нагадаємо: згідно зі ст. 3 Закону про РРО, якщо суб'єкт господарювання здійснює продаж без РРО, у будь-якому разі проводити розрахункові операції треба на повну суму купівлі (надання послуги) із застосуванням РК. Зберігати використані КОРО та РК слід протягом трьох років після їх закінчення.

Підприємці

ФОПи на ЄП, зокрема другої і третьої групи, за відповідності умовам п. 296.10 ПКУ (обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, до уваги береться вся сума доходу, а не лише готівкового) звільнені від РРО.

Такі особи мають право проводити готівкові розрахунки не лише без РРО, а й без РК та КОРО. З видачею розрахункового документа (товарний чек) на повну суму проведеної операції. Пам'ятайте: норми п. 296.10 ПКУ не поширюються на платників ЄП, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту.

Але: у Постанові №1336 з'явився новий п. 2-1, який чітко зазначає, що її норми не поширюються на продаж підакцизних товарів. Відповідно до пп. 14.1.145 ПКУ товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які Кодексом установлено ставки акцизного податку, зокрема пиво, є підакцизним товаром (визначення у пп. 14.1.144 ПКУ).

Саме тому п. 1 Переліку №1336 зазнав змін. Оновлена норма уточнює, що роздрібна торгівля продовольчими товарами (крім підакцизних товарів) здійснюється без РРО з використанням РК. Але насправді виходить якась неузгодженість, тому що п. 2 Постанови №1336 наголошує: незалежно від виду діяльності, якщо обсяг доходу протягом календарного року перевищив 1 млн грн, платник ЄП обов'язково застосовує РРО.

Отже, можемо зробити висновок: якщо фізособа — платник ЄП здійснює роздрібний продаж пива та столових вин, то має право згідно з пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ застосовувати спрощену систему оподаткування і тільки при досягнені 1 млн грн обов'язково використовувати РРО.

ФОПи на загальній системі не звільнені від використання РРО, якщо продають товари (послуги) за готівку та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток). Жодна норма ст. 177 ПКУ не звільняє їх від цього. Проте згідно зі ст. 10 Закону про РРО та п. 11 Переліку №1336 передбачено, що надання побутових послуг з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен, ремонту і складання меблів, прибирання квартир, догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку, фотографування, ремонту квартир, приготування їжі, прання білизни, хімічного чищення, ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї, металевих виробів підприємцями, які провадять господарську діяльність та не використовують працю найманих осіб, може оформлюватися РК та КОРО і без РРО. До речі, подібна норма була і раніше, проте такі побутові послуги повинні були надаватися вдома у замовника. Нині цієї вимоги немає і побутовий ремонт квартир не затверджується окремим переліком робіт, що встановлювався Мінекономікою та податковою. До речі, підприємці мають право надавати послуги з переліку п. 11 без РРО, не враховуючи граничної суми доходу, — важливо оформити операцію через РК з КОРО.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Перелік №1336 — Постанова КМУ від 23.08.2000 р. №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру