• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу Міністерства фінансів України від 23.06.2017 р. №591

Коментованим наказом затверджено форму книги обліку доходів та витрат для визначення загального річного оподатковуваного доходу та порядок ведення такого обліку. Зверніть увагу: йдеться про звичайних фізосіб, а не підприємців. Ні для «загальностемників», ні для «єдинників» форми книг змін не зазнали.

Ті фізособи, які зобов'язані за підсумками року подати до податкової декларацію про майновий стан та доходи, а також ті, хто має намір повернути зайво перераховані суми ПДФО (в т. ч. за рахунок застосування прав на податкову знижку), повинні вести таку книгу.

Стара книга обліку доходів/витрат була затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 р. №794. А нова ж книга є більш деталізованою, ніж стара. Загалом, тепер книга містить два блоки: загальний річний дохід та витрати, пов'язані з правом на податкову знижку та за операціями із інвестиційними активами. Показники цих розділів треба заповнювати у розрізі окремих дат отримання доходу або понесення витрат. Окремою графою зазначається сума сплаченого (перерахованого) податку.

Загальний річний дохід слід чітко ідентифікувати за джерелом його отримання: найменування ЮО/П. I. Б. фізичної особи (гр. 2) та код ЄДРПОУ (гр. 3), звідки фізособа отримує дохід. Така сама прив'язка міститься і в частині витрат (гр. 7, 8). Зверніть увагу: в цій книзі мають бути відображені не лише оподатковувані доходи (гр. 5), а й неоподатковувані (гр. 6).

Iноземні витрати тепер окремо не виділяються: завдяки єдиній ставці ПДФО вони відображатимуться в загальній сумі витрат. Суть витрат має бути зазначена в гр. 9, в гр. 11 — їх сума, а в гр. 10 слід навести реквізити документа, що підтверджує понесені витрати.

Суть цієї книги зводиться до фіксації доходів та витрат; на підставі даних книги має бути заповнена декларація про майновий стан та доходи фізичної особи.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру