• Посилання скопійовано

Що нового

Правила торгівлі ювелірними виробами — у новій редакції

! Торгівцям ювелірними виробами

Кабмін виклав у новій редакції Правила торгівлі дорогоцінними металами (крім банківських металів) і дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінним камінням у сирому та обробленому вигляді і виробами з них, що належать суб'єктам господарювання на праві власності.

Прийняті зміни насамперед розширюють можливості суб'єктів господарювання, які працюють на ринку дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, зокрема щодо впровадження засобів телекомунікаційної мережі у процес роздрібної торгівлі ювелірними виробами, спрощують умови етикетування виробів та проведення розрахункових операцій за придбаний товар.

Роздрібна торгівля ювелірними виробами здійснюється через спеціалізовані магазини, спеціалізовані відділи (секції) магазинів з універсальним асортиментом товарів, а також за допомогою засобів дистанційного зв'язку.

Продаж ювелірних виробів у дрібнороздрібній торговельній мережі, на ринках (крім розміщених на них спеціалізованих магазинів, відділів) та з рук забороняється.

Засоби вимірювальної техніки, що використовуються під час продажу ювелірних виробів, повинні бути у справному стані, мати повірочне тавро та проходити періодичну повірку в установленому законодавством порядку.

Ювелірні вироби як вітчизняного, так і іноземного виробництва під час продажу повинні мати товарні ярлики.

Торгівля ювелірними виробами з дорогоцінних металів здійснюється суб'єктами господарювання тільки за наявності відбитка державного пробірного клейма України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.01.2017 р. №41
набере чинності з дня опублікування
(станом на 07.02.2017 р. не опублікована)


Унесено зміни до Положення про митні декларації

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін затвердив постанову, якою внесено зміни до Положення про митні декларації.

Згідно зі змінами, у разі ввезення товарів (крім тих, що переміщуються стаціонарними засобами транспортування) на митну територію України за періодичною митною декларацією календарним місяцем переміщення товарів через митний кордон України є місяць, у якому товари доставлені до митниці оформлення періодичної митної декларації.

У разі вивезення товарів (крім переміщуваних стаціонарними засобами транспортування) за межі митної території України за періодичною митною декларацією календарним місяцем переміщення товарів через митний кордон України є місяць, у якому митницею здійснено пропуск товарів за межі митної території України.

Аркуш коригування заповнюється та оформляється митним органом у разі необхідності виправлення за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи відомостей, пов'язаних з коригуванням ціни товару, що вивозиться за межі митної території України, для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, якщо таке коригування не призведе до зменшення суми податків, що підлягає сплаті до бюджету.

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.01.2017 р. №27 чинна з 01.02.2017 р.


Лікарняний під час неоплачуваної відпустки на період АТО: чи буде допомога з Фонду?

! Роботодавцям та працівникам

Фахівці Фонду з ТВП зазначили, що матеріальне забезпечення та соцпослуги за страхуванням у зв'язку з ТВП застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), призначаються та надаються за основним місцем роботи. Згідно з частиною 1 ст. 22 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати.

Своєю чергою, п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону №1105 передбачено, що допомога з ТВП не надається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Законом про відпустки визначено, що відпустка без збереження зарплати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку працівникам на період проведення АТО у відповідному населеному пункті з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більш як 7 календарних днів після прийняття рішення про припинення антитерористичної операції.

Отже, у цьому випадку допомога по тимчасовій непрацездатності працівнику за час його хвороби, яка припала на період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, не надається.

Лист ФСС з ТВП від 17.11.2016 р. №2.4-46-2015


Порядок обміну даними між ЄДР та АСВП

! Юрособам та фізособам-підприємцям

Мін'юст затвердив Порядок інформаційної взаємодії між Єдиним держреєстром юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань та автоматизованою системою виконавчого провадження.

Згідно із Порядком, передача відомостей з автоматизованої системи виконавчого провадження до Єдиного держреєстру здійснюється на центральному рівні в електронній формі.

З автоматизованої системи виконавчого провадження до Єдиного держреєстру передаються такі відомості:

1) для юридичної особи — боржника — повне найменування, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України та її місцезнаходження;

для фізичної особи — підприємця — боржника — прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, дата народження та її місце проживання;

2) відомості про виконавчі провадження:

номер в автоматизованій системі виконавчого провадження (Єдиному держреєстрі виконавчих проваджень);

дата відкриття виконавчого провадження, завершення виконавчого провадження, скасування постанови про відкриття виконавчого провадження, скасування постанови про закінчення виконавчого провадження, відновлення виконавчого провадження;

заміна боржника у виконавчому провадженні;

орган державної виконавчої служби, приватний виконавець, якими внесено до автоматизованої системи виконавчого провадження відомості про виконавче провадження;

3) дата та час формування відомостей з автоматизованої системи виконавчого провадження.

До запровадження автоматизованої інформаційної взаємодії між ЄДР та автоматизованою системою виконавчого провадження передача даних здійснюється із застосуванням електронного цифрового підпису з використанням посиленого сертифіката ключа.

Наказ Мін'юсту від 24.01.2017 р. №173/5 чинний з 04.02.2017 р.


Чи оподатковується ПДВ відшкодування орендодавцеві земельного податку?

! Орендодавцям та орендарям

ДФС у м. Києві нагадує, що об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

У вартості орендної плати за рухоме/нерухоме майно орендар має здійснювати економічне відшкодування всіх елементів витрат, пов'язаних з послугами з надання майна в оренду, у тому числі й таких складових, як земельний податок, орендна плата за землю, податок на нерухоме майно чи транспортний податок.

Разом з тим у разі якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації витрат, які не включаються орендодавцем до складу орендної плати, а підлягають окремій оплаті, то суми коштів, сплачених за такими договорами, не включаються орендодавцем до бази оподаткування послуги з оренди рухомого/нерухомого майна, оскільки є окремими самостійними операціями з постачання послуг та розглядаються як окремий об'єкт оподаткування.

Лист ДФС у м. Києві від 31.01.2017 р. №696/9/26-15-12-01-18


Товар вироблявся в кількох країнах: як визначити код УКТ ЗЕД?

! Суб'єктам ЗЕД

ДФС у м. Києві зауважила, що у податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити:

1. Опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг.

У графі 2 зазначається повне найменування товару/послуги, а також найменування окремих частин товару, що поставлені.

Реквізит «Номенклатура товарів/послуг продавця» має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг.

2. Код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

Країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, установлених МКУ.

Якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, країною походження товару вважається країна, в якій були здійснені останні операції з переробки, достатні для того, щоб товар отримав основні характерні риси повністю виготовленого товару, що відповідають критеріям достатньої переробки згідно з положеннями ст. 40 МКУ.

Якщо з імпортованих товарів були вироблені інші види продукції, але такі товари не були піддані достатній обробці/переробці на митній території України та класифікаційний код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків залишився незмінним, то вироблені, оброблені/перероблені товари вважаються товарами імпортного походження, а тому при їх постачанні код УКТ ЗЕД у податковій накладній не змінюється, комплектуючі зібраного товару зазначаються поелементно.

Лист ДФС у м. Києві від 30.01.2017 р. №1925/10/26-15-12-01-18


Терміни сплати екологічного податку у 2017 році

! Платникам екологічного податку

ДФСУ нагадує, що з 1 січня 2017 року викладено у нових розмірах і порівняно з чинними у 2016 році збільшено на 12% ставки екологічного податку.

Збільшені ставки повинні застосовуватися платниками при обчисленні податкових зобов'язань за об'єкти оподаткування, що виникли у поточному році, а саме:

1) за скиди окремих забруднюючих речовин у водні об'єкти;

2) за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах;

3) за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

4) за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Граничними термінами подання декларацій та сплати екологічного податку вважаються за:

— IV квартал 2016 року: 9 лютого 2017 року, а останній день сплати податку — 17 лютого 2017 року;

— I квартал: 10 травня та 19 травня 2017 року;

— II квартал: 9 серпня та 18 серпня 2017 року;

— III квартал: 9 листопада та 17 листопада 2017 року;

— IV квартал: 9 лютого та 19 лютого 2018 року.

Якщо платник з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, то він повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення. Для цього він повинен скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку.

Лист ДФСУ від 30.01.2017 р. №2060/7/99-99-12-03-04-17


Добровільне медстрахування дітей працівників: як відобразити у формі №1ДФ?

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ роз'яснила, що сума страхових платежів (страхових внесків), яка нарахована та сплачена роботодавцем за договорами добровільного медичного страхування, вважається доходом фізичної особи, на користь якої здійснено таке нарахування (сплата), у тому числі дитини.

Така сума відображається податковим агентом у податковому розрахунку форми №1ДФ за ознакою доходу «124».

Крім того, податківці нагадують, що фізособа — платник податків незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру фізосіб — платників податків, зобов'язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи — платника податків, яка є водночас заявою для реєстрації в державному реєстрі, та пред'явити документ, що посвідчує особу.

Лист ДФСУ від 25.01.2017 р. №1421/6/99-99-13-02-03-15


ДФС про сплату ЄСВ підприємцем, який припинив держреєстрацію

! Фізособам-підприємцям

Регіональні податківці нагадали, що починаючи з 2017 року, у разі якщо фізичними особами — підприємцями не отримано доходу (прибутку) у звітному році або окремому місяці звітного року (тобто за дохід, отриманий у 2017 році), такі платники зобов'язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за її рішенням останнім базовим податковим періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового періоду, до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Таким чином, останнім періодом, за який необхідно сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

Зняття з обліку фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, здійснюється органами доходів і зборів на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.

Лист ДФС у Тернопільській області від 27.01.2017 р. №58/6/19-00-13-01-16/883


Нюанси коригування фінрезультату за будівельними контрактами

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ зазначила, що платник податку, який виконує будівництво за контрактом, укладеним до 01.01.2015 р., зменшує фінансовий результат при визначенні об'єкта оподаткування на суму доходів, які були враховані у податковому обліку при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток за таким контрактом до 01.01.2015 р. та у складі доходу у бухобліку після 01.01.2015 р.

У додатку РI «Різниці» до декларації з податку на прибуток не передбачено рядків для відображення таких різниць.

Водночас податківці зазначають: якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації, визначена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, збільшує або зменшує його податкові зобов'язання всупереч нормам ПКУ з такого податку чи збору, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

У разі необхідності платник податків може подати разом з податковою декларацією доповнення до такої декларації, яке складене у довільній формі, що вважатиметься невід'ємною частиною податкової декларації.

Лист ДФСУ від 18.01.2017 р. №969/6/99-99-15-02-02-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру