• Посилання скопійовано

Коментар

До постанови Правління Національного банку України від 18.10.2016 р. №394

Декларацію про валютні цінності подають усі суб'єкти зовнішньоекономічних відносин, які мають майно або незакриті розрахунки поза територією України, у т. ч. з порушенням установлених законодавством строків розрахунків у сфері ЗЕД. У разі відсутності валютних коштів та майна за межами України суб'єкт підприємницької діяльності може не подавати декларацію. Її подають протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Після того як податківці та територіальне відділення НБУ отримають таку декларацію, територіальне управління НБУ видає довідку про проведення декларування за підписом начальника (заступника начальника) територіального управління НБУ та з відбитком печатки відповідного територіального управління. Цю довідку суб'єкт підприємницької діяльності подає ДПI, до якої попередньо була подана декларація, для засвідчення підписом начальника ДПI або його заступника та відбитком печатки.

Сама по собі декларація не є складною у заповненні, тому проблем виникати не мало би. Якщо строки розрахунків за ЗЕД-операціями не порушено, інформація про них має лише інформаційний характер і відображається в рядку 2.1 розділу V «Iнформаційні відомості» декларації. Прострочену оплату за відвантажений товар відображають у рядку 5 розд. III декларації.

Якщо виявлено помилку в уже поданій декларації, то слід пам'ятати, що механізму подання суб'єктами підприємницької діяльності уточнюючої декларації не розроблено.

Як і раніше, штрафні санкції, згідно з п. 2.7 Положення про валютний контроль1, у разі коли валютних цінностей та майна за межами України немає, до резидента не застосовуються. Якщо суб'єкт господарювання мусив подати декларацію, але не подав, слід очікувати штраф у 170 грн за кожний неподаний звіт. Якщо ж декларацію заповнено неправильно, штраф становитиме 340 грн (порушення порядку декларування). Штрафують за такі правопорушення податківці.

1 Затверджене постановою Правління НБУ від 08.02.2000 р. №49.

А от для банків штрафи зросли (п. 2.8 Положення про валютний контроль). За всі виявлені факти порушень вимог щодо звітності протягом періоду, що підлягає перевірці, передбачено накладення одного штрафу, тобто єдиною сумою у розмірі до 1000 н. м. д. г. (17000 грн). Раніше застосовувався штраф розміром 100 н. м. д. г. (1700 грн) за кожен окремий факт такого порушення.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру