• Посилання скопійовано

Коментар

До листа МГУ ДФС — ЦООВП від 07.12.2015 р. №26598/10/28-10-06-11

Загалом, нині підприємство має три основні способи здійснювати госпдіяльність в іншому, ніж місце основної реєстрації, регіоні:

1) відкрити відокремлений підрозділ із унесенням відомостей про нього до ЄДР (за місцем реєстрації відокремленого підрозділу, іншим ніж юрадреса юрособи, що його створила, подають ф. №1-ОПП до відповідної ДПІ);

2) орендувати склад, офіс, інші приміщення в іншому місці, де планується здійснювати всі або частину функцій юрособи (до ДПІ за таким неосновним місцем подають форму №20-ОПП, відомості про такий підрозділ не заносять до ЄДР);

3) змінити свою юридичну адресу (подати відповідні зміни до держреєстратора за карткою форми №4, знятися з обліку в ДПІ за попередньою юрадресою та стати на облік за новою).

Щодо зміни юрадреси, то слід враховувати, що в разі зняття з обліку за основним місцем обліку та переведення на обслуговування до іншого контролюючого органу у зв'язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання), пов'язаною зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, за наявності за попереднім місцем обліку об'єктів, відокремлених підрозділів чи обов'язків податкового агента такий платник податків одночасно зі зняттям з обліку за основним місцем обліку береться на облік за неосновним місцем обліку контролюючим органом за попереднім місцем обліку (п. 7.6 Порядку №15881).

Якщо таких об'єктів оподаткування, відокремлених підрозділів за юрадресою немає, то така юрособа залишається на обліку за старою юрадресою до кінця бюджетного року (п. 10.14 Порядку №1588) з правом:

1) здійснення перевірок, узгодження сум грошових зобов'язань за її результатами, якщо перевірка була розпочата або призначена та контролюючий орган уже повідомив платника податків про її проведення;

2) повернення надміру сплачених платежів, помилково або надміру зарахованих до бюджету, або їх відшкодування платнику податків, якщо останній відповідно до поданих заяв чи податкових декларацій (звітів, розрахунків) претендує та має право на таке повернення чи відшкодування, до кінця бюджетного періоду спливає строк повернення;

3) закінчення процедур судового оскарження сум грошових зобов'язань та інших справ адміністративного судочинства.

У перших двох випадках (відкриття відокремленого підрозділу з унесенням відомостей про такий підрозділ до ЄДР та оренди складу, офісу) основна звітність подається до ДПІ за основним місцем обліку (за юрадресою, п. 7.1 Порядку №1588).

У разі коли йдеться про працівників, які прийняті на роботу (за трудовим договором) за місцем створеного відокремленого підрозділу (з унесенням відомостей про такий підрозділ до ЄДР), то такий відокремлений підрозділ за приписами п. 63.3 ПКУ має стати на облік та подавати форму №1ДФ2, — якщо юрособа уповноважила такий підрозділ сплачувати податки, збори, приймати працівників та виконувати всю або частину функцій юрособи.

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

2 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), затверджений наказом Міністерства фінансів від 13.01.2015 р. №4.

Якщо відокремлений підрозділ не має таких повноважень, то форму №1ДФ у вигляді окремого витягу за такий підрозділ подає юрособа до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням, а копію надсилає до контролюючого органу за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Інша ситуація з орендою складу, офісу, іншого приміщення в іншому регіоні, ніж місцезнаходження юрособи. Навіть якщо за місцезнаходженням такої орендованої нерухомості юрособа візьме на роботу працівників, вона не зобов'язана створювати відокремлений підрозділ. Як нагадують у коментованому листі податківці, юрособа самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис. Отже, може цілком легально виникнути ситуація, коли фактично відокремлений відділ є, а юридично він не створений і не зареєстрований.

Такий відділ або структурний підрозділ юрособи (відомості про який не вносяться до ЄДР) не має повноважень нараховувати та сплачувати податки, а працівників приймають на посаду за штатним розписом за основним місцем обліку юрособи.

Отже, юрособа має право сама обрати, як їй зручно вести облік діяльності в інших регіонах та працевлаштовувати працівників із поданням відповідної звітності.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру