• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу ДФСУ від 17.07.2015 р. №507

За договорами продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами, при видачі свідоцтв про право на спадщину, посвідченні договорів дарування нотаріус зобов'язаний відзвітувати про суми вартості майна та суми сплаченого при цьому ПДФО (п. 172.4, п. 173.4, 174.4 та п. 176.2 ПКУ). Податківці в коментованій УПК №507 говорять, що нотаріуси, як і податкові агенти, звітують про суми засвідчених ними договорів та свідоцтв за формою №1ДФ1 поквартально за власним місцезнаходженням. Жодна інша звітність із зазначених питань не допускається. Ключовий фактор для відображення операцій у ф. №1ДФ — нарахування доходу платнику податку протягом звітного періоду. По суті, під час кожного нотаріального посвідчення нотаріус має заповнювати графи 1, 2, 3а, 4 та 5.

1 Форма податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ) затверджена наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

Зверніть увагу: в самому порядку заповнення та подання ф. №1ДФ обов'язку подання цієї звітності нотаріусами не передбачено.

Враховуючи той факт, що подання такої інформації жодним чином не є декларуванням податкових зобов'язань і нотаріуси не є податковими агентами, податківці доходять висновку, що підстав для застосування відповідальності, передбаченої п. 119.2 ПКУ, в цьому разі немає.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру