• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства юстиції України від 20.05.2015 р. №19.3-34/32

Госпсуб'єкти, які часто користуються Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізосіб-підприємців (далі — ЄДР, колись був за адресою http://irc.gov.ua/ru/Poshuk-v-YeDR.html), знають, що в реєстрі можна безкоштовно ознайомитися з відомостями про юросіб та фізосіб-підприємців, розміщеними у відкритому доступі. Тепер відповідно до Наказу Мін'юсту від 31.03.2015 р. №466/5 «Про деякі питання надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» пошук відомостей у ЄДР переміщено на веб-сайт розпорядника ЄДР, Мін'юсту, за адресою: https://usr.minjust.gov.ua.

Плюси відкритого Мін'юстом електронного сервісу:

1. Запит подається в електронному вигляді: критерії пошуку ті самі, що й у паперовому запиті, їх можна вибрати у відповідному полі.

2. Оплата за електронний витяг/виписку/довідку на 25% менша від суми, яку треба сплатити за паперовий документ, що видається держреєстратором.

Нагадаємо, що за приписами ч. 5 ст. 20 Закону України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» за надання відомостей з Єдиного державного реєстру справляється плата у таких розмірах:

— за надання витягу та довідки з ЄДР у паперовій формі — 60,9 грн;

— за надання виписки з ЄДР у паперовій формі — 24,36 грн;

— за надання витягу, довідки та виписки з ЄДР в електронній формі: за виписку — 18,27 грн, за витяг/довідку — 45,68 грн.

Увага! Сервіс проведення платежів за надання витягів та довідок забезпечується Міжбанківською системою електронної доставки й оплати рахунків Portmone.com.

3. Для того щоб отримати запитуваний документ (витяг/довідку/виписку), запитувачу необхідно на сайті Мін'юсту (там само, де відбувалося замовлення) у вікні зліва в полі «Дії. Отримати документ» буквально через кілька хвилин ввести присвоєний унікальний номер запиту, який запитувач отримує після оплати, та дату його формування. Запитуваний документ відкривається у форматі rtf.

Увага! Після оплати рахунка запитувач отримує електронну квитанцію про оплату (у форматі pdf), у якій також зазначаються дата формування запиту та його унікальний номер. Цей номер за датою формування запиту можна вводити у будь-який час й отримувати замовлений електронний документ безліч разів. Такий запит зберігається в електронній системі Мін'юсту протягом одного року.

Щодо можливості використання такого документа зазначимо: коментованим листом Мін'юст вказує на те, що виписки, витяги та довідки в паперовій та електронній формі мають однакову юридичну силу (п. 2 Наказу №466/5).

Важливо! Сформований електронний документ не містить стандартної печатки та П. І. Б. державного реєстратора. Присвоєний унікальний номер і є тим електронним підписом, що дає змогу ідентифікувати документ, виданий з електронного ЄДР. Такий унікальний номер дає можливість кожній особі, якій мають пред'явити виписку/витяг/довідку, особисто увійти до системи ЄДР, увести унікальний номер та дату формування запиту й роздрукувати документ. Як свідчить практика, нотаріуси вже приймають такі електронні документи разом із копією електронної квитанції для вчинення нотаріальних дій. Тепер ця інформація доведена до відома й банківських установ.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру