• Посилання скопійовано

Коментар

До Закону України від 21.05.2015 р. №475-VІІІ

Кінцеві бенефіціари — продовження історії

Ажіотаж, що зчинився навколо надання держреєстраторам інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юросіб, змусив законодавців прийняти 21.05.2015 р. Закон України №475-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» (див. «ДК» №22/2015). Докладніше про нього читайте далі. Сам Закон невеликий, але вносить істотні зміни до старого порядку і термінів подання такої інформації, а також відповідальності за їх порушення.

Терміни надання інформації

Перше і найважливіше, про що слід сказати у зв'язку з цим Законом, — те, що він зсунув граничні терміни подання Держреєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) з 25.05.2015 р. ще на 4 місяці вперед. Таким чином, тепер таку інформацію щодо юросіб, зареєстрованих до 25.11.2014 р., треба подати до 25.09.2015 р. (юрособи, що реєструвалися після 25.11.2014 р., і новостворені юрособи подають (подавали) таку інформацію під час своєї держреєстрації).

Відповідальність за порушення

Але зверніть увагу: терміни подання не лише перенесені — вони стали справді граничними. І якщо раніше відповідальність встановлювалася за сам факт ненадання інформації, то тепер штрафи доведеться платити, якщо інформацію не подали вчасно, тобто до 25.09.2015 р.

Коло осіб, які зобов'язані надавати інформацію

З кола таких юросіб тепер вилучені:

— юрособи, до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації яких інформація про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) не включається відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців». Йдеться про політичні партії, творчі спілки та їхні територіальні осередки, адвокатські об'єднання, торгово-промислові палати, релігійні організації, державні та комунальні підприємства, державні органи, органи місцевого самоврядування та їхні асоціації. Зверніть увагу: громадські об'єднання (які можуть існувати в двох формах — як громадська організація або як громадська спілка) таку інформацію надавати держреєстратору, як і раніше, зобов'язані;

— юрособи, учасниками яких є виключно фізичні особи, якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб збігаються з їх учасниками. У цьому разі учасники-фізособи є бенефіціарними власниками (контролерами) такої юрособи.

Але нас насторожує ось ця норма нового Закону: «У разі відсутності у юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її засновника (учасника), якщо засновник (учасник) — юридична особа, подаються відомості про його відсутність». Раніше юрособи зобов'язані були надавати тільки інформацію про наявність кінцевих бенефіціарних власників (контролерів)1, і якщо інформація не була подана, можна було посилатися на те, що таких власників у складі засновників немає. Тепер це не звільняє від обов'язку повідомити держреєстратора про відсутність таких власників (інша річ, що на сьогодні абсолютно не зрозуміло, в якій формі).

1 Зразки заповнення форми 4 реєстраційної картки, у вигляді якої ця інформація подається держреєстратору, ви можете знайти на нашому сайті http://news.dtkt.ua/accounting/reposts/33967.

Тож сподіваємося, найближчим часом, з огляду на важливість цієї теми для широкого кола СГ, з'являться нарешті офіційні роз'яснення з питань — старих і нових, пов'язаних із поданням такої інформації.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру