• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міндоходів від 25.06.2014 р. №11459/6/99-99-19-03-02-15

Як відомо, строку давності з від'ємного значення ПДВ законодавством не визначено.

Пункт 102.5 ПКУ говорить про строк давності у 1095 днів для бюджетного відшкодування та для переплат з податків та зборів до бюджету. Проте від'ємне значення з податку чи збору за своєю суттю не є ні бюджетним відшкодуванням, ні переплатою.

Від'ємне значення з ПДВ є розрахунковою величиною між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом, нарахованими та підтвердженими документально. Воно окремо визначається щомісяця, тому про застосування норм ст. 102 ПКУ до такого показника, як «від'ємне значення з ПДВ», говорити не доводиться.

Податківці погоджуються з цим висновком. Але тільки за умови, що до складу ПК з ПДВ входять лише сплачені суми. У разі коли товари, роботи, послуги не є оплаченими, але вони беруть участь у формуванні ПК з ПДВ, а потім і у від'ємному значенні цього податку, після закінчення 3-річного строку платник податків, на думку податківців, має на підставі бухдовідки зняти ПК у частині таких неоплачених товарів, робіт, послуг та відобразити ці суми в рядку 16.1 декларації з ПДВ.

Ми не погоджуємося з цими висновками. Адже пов'язувати такі коригування з відсутністю факту оплати не зовсім коректно. Факт оплати є важливим, коли суми від'ємного значення підлягають бюджетному відшкодуванню ПДВ (пп. «а» п. 200.4 ПКУ).

Між безоплатно отриманими та неоплаченими активами не можна ставити знак рівності. Не оплачені грошима протягом 3-х років товари, роботи та послуги не завжди є безоплатно отриманими: продавець банально може подовжити строк розрахунків, наприклад, ще на 2 роки або ж провести взаєморозрахунки за іншими заборгованостями з цим самим контрагентом. Норми підпункту 14.1.13 ПКУ дають визначення безоплатно наданим товарам, роботам, послугам. І саме цього законодавчого визначення слід дотримуватися, коли йдеться про безоплатність для податкових цілей.

Крім того, алгоритм коригувань у декларації, запропонований податківцями в коментованому листі, також некоректний. Рядок 16.1 декларації з ПДВ призначений для коригувань у разі повернення коштів, товарів або ж перегляду цін — жодного з цих варіантів після закінчення 3-річного строку за неоплаченими товарами ми не матимемо. А отже, будь-які коригування в рядку 16.1 в такому разі недоречні.

Чиї аргументи переконливіші, — вирішувати платникам податків.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру