• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства доходів і зборів України від 08.07.2014 р. №12600/9/99-99-19-03-02-15

Як відомо, операції з ввезення товарів на митну територію України в митному режимі переробки (поміщення товарів у митний режим переробки) на митній території умовно повністю звільняються від оподаткування (ст. 148 МКУ, п. 206.12 ПКУ). У цьому разі не застосовуються заходи нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності за умови подальшого реекспорту продуктів переробки. У декларації з ПДВ такі операції не відображаються.

Після переробки готова продукція з давальницької сировини, що вивозиться з України в митному режимі реекспорту, не обкладається вивізним (експортним) митом та іншими вивізними податками (акцизним, ПДВ) і не підпадає під режим ліцензування та квотування. Знову-таки, жодного відображення в декларації з ПДВ. А це означає, що про весь ПДВ, сплачений (нарахований) у складі вартості товарів, робіт, послуг, задіяних під час операцій переробки, можна забути — права на податковий кредит він не дасть.

Митний режим переробки на митній території зазвичай завершується реекспортом продуктів переробки. Але, якщо вивезення готової продукції відбувається у режимі експорту (операція з вивезення відображається в рядку 2.1 декларації з ПДВ), а не реекспорту, з відповідним застосуванням нульової ставки ПДВ, ПК з ПДВ має право на існування.

Використання посередницьких договорів у цьому питанні нічого не змінює. У разі якщо вивезення готової продукції здійснюється комісіонером на підставі договору комісії, права на нульову ставку з ПДВ він не має. На нульову ставку має право саме комітент. Нагадаємо, що режим експорту в цьому разі використовується лише до товарів (за їх наявності), що були придбані на митній території України та повністю використані під час переробки іноземних товарів.

Самі послуги з переробки давальницької сировини (товарів), ввезеної в Україну, оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою (ч. «б» пп. 195.1.3 ПКУ) та відображаються в декларації з ПДВ у рядку 2.2 із відповідним розшифруванням у додатку Д5 у рядку «Інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою (рядок 2.2 декларації)».

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру