• Посилання скопійовано

Особливості обліку окремих платників АР Крим

Лист Міністерства доходів і зборів України від 24.03.2014 р. №6725/7/99-99-18-02-01-17

Особливості обліку окремих платників АР Крим

Суттєво. Міндоходів роз'яснило порядок узяття на облік платників податків, які змінили місцезнаходження/місце проживання з території АРК та м. Севастополя на місцезнаходження/місце проживання в областях та м. Києві.

! Платникам податків, які перереєструвалися з території АРК

У зв'язку з набранням чинності Наказом Міністерства юстиції України від 14.03.2014 р. №525/5 «Про проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юридичних осіб і місця проживання фізичних осіб — підприємців», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.03.2014 р. за №358/25135, з метою забезпечення сплати та адміністрування податків і єдиного внеску, прав та обов'язків платників в умовах дестабілізації ситуації в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі Міністерство доходів і зборів України повідомляє.

1. У разі зміни місцезнаходження/місця проживання платників з території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя на місцезнаходження/місце проживання в областях і місті Києві та отримання контролюючими органами відомостей про проведення реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний державний реєстр) щодо таких змін або заяв і документів про проведення зазначених змін в установленому порядку платниками, для яких законом встановлені особливості їхньої державної реєстрації та які не включаються до Єдиного державного реєстру, облік таких платників здійснюється виходячи з такого:

1) контролюючі органи в областях і місті Києві за новим місцезнаходженням/місцем проживання платників здійснюють обробку відомостей з Єдиного державного реєстру або приймання заяв і документів від платників, а також узяття на облік платників за основним місцем обліку (стан «0») не пізніше наступного робочого дня від дня отримання відомостей з Єдиного державного реєстру або заяв від платників. Доопрацьоване програмне забезпечення ІС «Податковий блок» введено в експлуатацію;

2) щодо платників, які змінили місцезнаходження/місце проживання до впровадження нової програмної функції і не були взяті на облік як платники за новим місцезнаходженням/місцем проживання, процедури щодо взяття на облік за новим місцезнаходженням/місцем проживання в областях і місті Києві будуть проведені автоматично (неосновне місце обліку зі станами «50», «56» чи «17» буде змінено на основне місце обліку зі станом «0»);

3) після взяття на облік платники сплачують податки, збори, єдиний внесок, подають податкові декларації (звіти, розрахунки) і виконують інші обов'язки платників за новим місцезнаходженням/місцем проживання в областях і місті Києві.

2. У разі якщо юридична особа або самозайнята особа, яка зареєстрована на території Автономної Республіки Крим або міста Севастополя, але основним місцем обліку якої як платника податків є контролюючий орган в області або місті Києві (стани «36», «30»), виявила бажання сплачувати єдиний внесок у контролюючому органі за таким основним місцем обліку, то на підставі заяви за ф. №1-ЄСВ з позначкою «Зміни» і шляхом скасування повідомлення за формою №11-ОПП контролюючий орган в області або місті Києві може внести до реєстру страхувальників запис про переведення на облік платника єдиного внеску до такого контролюючого органу.

З метою забезпечення реалізації прав та обов'язків платників зобов'язуємо забезпечити ведення обліку платників з урахуванням зазначених особливостей.

Перший заступник міністра І. БІЛОУС

До змісту номеру