• Посилання скопійовано

Що нового

Продовжено 90-денний термін розрахунків за експортно-імпортними операціями

! Суб'єктам ЗЕД

Нацбанк затвердив Постанову «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті».

Як і її попередниця, ця постанова, зокрема, передбачає:

1) запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті у строк до 90 календарних днів;

2) запровадження вимоги щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України, яка стосується:

— надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, фізичних осіб — підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв) на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юрособи, а також надходжень в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України;

— надходжень в іноземній валюті з-за меж України на користь фізичних осіб у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень на місяць. Винятком є надходження з-за меж України в іноземній валюті на користь фізосіб (резидентів та нерезидентів), що повернуті у зв'язку з неправильно зазначеними реквізитами.

Вимога щодо обов'язкового продажу поширюється на надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют і банківських металів та в російських рублях.

Вищезазначені норми також діятимуть тимчасово з 20 травня до 20 серпня 2014 року.

Постанова Національного банку України від 12.05.2014 р. №270 чинна з 20.05.2014 р.


Нерухомість перебуває у сумісній власності: хто буде платником

! Власникам нерухомості

Міндоходів наголосило: якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває в спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений у натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їхньою згодою, якщо інше не встановлено судом.

Така згода надається добровільно, має бути оформлена у письмовій формі і подана до контролюючого органу за місцем податкової адреси (місцем реєстрації). Зазначена згода надається під час проведення звіряння з платниками податків кількості об'єктів житлової нерухомості та розмірів житлової площі таких об'єктів або у будь-який інший час, що передує нарахуванню податку, тобто не пізніше 1 липня, що настає за базовим податковим періодом.

Роз'яснення Міндоходів від 15.05.2014 р.


Збільшено ставки акцизу на алкоголь і тютюн

! Платникам акцизного податку

Міндоходів нагадує, що «антикризовим законом» збільшено ставки акцизу на алкогольні напої та тютюнові вироби.

Зокрема, підвищуються ставки акцизного податку:

1) з 1 липня 2014 року на:

— вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені), вермути та інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних екстрактів — із 2,86 грн до 3,58 грн за 1 літр;

— вина ігристі, вина газовані — з 4,16 грн до 5,20 грн за 1 літр;

— сидр і перрі — із 0,50 грн до 0,63 грн за 1 літр;

2) з 1 вересня 2014 року на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду із 56,42 грн до 70,53 грн за 1 літр стовідсоткового спирту.

Ставка акцизного податку на вина виноградні натуральні залишається без змін та становить 0,01 грн за 1 літр.

Також з 1 липня 2014 року збільшуються ставки акцизного податку на:

— тютюнову сировину та тютюнові відходи, тютюн та замінники тютюну тощо промислового виробництва; тютюн «гомогенізований» або «відновлений»; тютюнові екстракти та есенції із 217,6 грн до 272,00 грн за 1 кілограм (нетто);

— сигарети без фільтра, цигарки — із 77,50 грн до 96,88 грн за 1000 штук;

— сигарети з фільтром — із 173,20 грн до 216,50 грн за 1000 штук.

Роз'яснення Міндоходів від 15.05.2014 р.


Підприємець не сплачує ЄСВ із доходу від незалежної профдіяльності

! Фізособам-підприємцям на загальній системі

Міндоходів зазначило, що особа, яка є підприємцем, що застосовує загальну систему оподаткування та одночасно займається незалежною професійною діяльністю, є платником єдиного внеску як фізособа-підприємець. Тобто єдиний внесок така особа сплачує тільки з доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування.

При цьому така особа не має обов'язку щодо обліку та сплати ЄСВ зі сум доходу, отриманого від її незалежної професійної діяльності.

Такий підприємець формує і подає звіт сам за себе за формою №Д5. Звіт подається до органів доходів і зборів раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом — календарним роком.

Єдиний внесок фізособи сплачують самі за себе шляхом перерахування безготівкових коштів з банківського рахунка. Платники, які не мають рахунка в банку, сплачують єдиний внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку до 10 лютого наступного року на підставі даних річної податкової декларації.

Роз'яснення Міндоходів від 21.05.2014 р.


Як нараховується пеня на занижену суму податкових зобов'язань?

! Платникам податків

Міндоходів зазначило: якщо платник податків виявив заниження податкового зобов'язання за минулі періоди і подає уточнюючий розрахунок із додатним значенням, він повинен нарахувати та сплатити до бюджету:

— суму заниженого податкового зобов'язання;

— суму штрафу:

— у розмірі 3% від суми недоплати;

— у розмірі 5% від суми недоплати (якщо виправляє помилку у складі декларації);

— пеню, навіть якщо платник податку з відповідного платежу має переплату.

Пеня нараховується з розрахунку 120% річних облікової ставки Нацбанку, яка діяла на день заниження. Також при визначенні пені слід враховувати весь період заниження, тобто кількість календарних днів — від першого робочого дня, наступного за останнім днем, коли необхідно було сплатити таке податкове зобов'язання, до дня, коли платник фактично його сплатить.

Якщо платник подає уточнюючий розрахунок як окремий документ, то зазначені нарахування треба сплатити до подання такого розрахунку.

Роз'яснення Міндоходів від 16.05.2014 р.


Податківці нагадали про критерії для ПДВ-відшкодування

! Платникам ПДВ

Міндоходів нагадало, що для отримання права на автоматичне бюджетне відшкодування сум податку на додану вартість платник податку повинен відповідати, зокрема, таким критеріям:

1) платники податку, які здійснюють операції, до яких застосовується нульова ставка;

2) загальна сума розбіжностей між податковим кредитом, сформованим платником податку за придбаними товарами/послугами, та податковими зобов'язаннями його контрагентів у частині постачання таких товарів/послуг, що виникла протягом попередніх трьох послідовних календарних місяців, не перевищує 10% заявленої платником податків суми бюджетного відшкодування;

3) платники податку, у яких середня заробітна плата працівників не менше ніж у два з половиною разу перевищує мінімальний встановлений законодавством рівень у кожному з останніх 4-х звітних податкових періодів;

4) платники податку відповідають одному з таких критеріїв:

— або чисельність працівників, які перебувають у трудових відносинах із такими платниками податку, перевищує 20 осіб у кожному з останніх 4-х звітних податкових періодів;

— або платник податку має основні фонди для ведення задекларованої діяльності, залишкова балансова вартість яких на звітну дату за даними податкового обліку перевищує суму податку, заявлену до відшкодування за попередні 12 послідовних календарних місяців;

5) платники, які не мають податкового боргу.

Критерії оцінки платника, відповідність яким надає такому платнику податку право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування сум ПДВ, побудовані на аналізі даних його звітних показників та наявної податкової інформації.

Роз'яснення Міндоходів від 17.05.2014 р.


Мінфін роз'яснив, як класифікувати основні засоби

! Платникам податку на прибуток

Мінфін нагадав, які об'єкти вважаються основними засобами. Зокрема, згідно з П(С)БО 7, об'єкт основних засобів — це:

— закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій;

— відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно;

— інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством/установою.

Якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, що мають різний термін корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об'єкт основних засобів.

При визначенні групи об'єкта основних засобів його класифікують за класами або типами основних засобів згідно з Державним класифікатором ДК 013-97, затвердженим наказом Держстандарту від 19.08.97 р. №507. При цьому враховують функціональне призначення, технічні характеристики, умови використання при виконанні певної роботи об'єктів основних засобів тощо.

Лист Мінфіну від 28.03.2014 р. №31-08410-07-21/6647


Індексація стипендії здійснюється з місяця її призначення

! Бухгалтерам

Мінсоцполітики зазначило: у разі коли студента зараховано до навчального закладу і йому призначена стипендія, обчислення індексу споживчих цін для індексації його стипендії здійснюється з місяця призначення стипендії.

Так, у разі якщо студент був зарахований на 1-й курс до ВНЗ з вересня 2013 року і йому призначена стипендія з вересня 2013 року, то для проведення індексації індекс споживчих цін має розраховуватися з вересня 2013 року.

Якщо студент не втратив права на отримання стипендії, то у лютому 2014 року розмір його стипендії мав індексуватися на величину приросту індексу споживчих цін 1,1%. Цей індекс також зберігається для індексації стипендії у березні та квітні 2014 року.

Якщо ж студент, зарахований на навчання у вересні 2013 року, отримував стипендію у I семестрі, а в II семестрі почав отримувати підвищену стипендію за успішність, при проведенні індексації його стипендії індекс споживчих цін також розраховується з вересня 2013 року. Він має право на індексацію стипендії також у лютому 2014 року на 1,1%.

Лист Мінсоцполітики від 24.04.2014 р. №55/10/136-14


Заповнюємо графу «Коригування податкового кредиту» декларації з ПДВ

! Платникам ПДВ

Міндоходів нагадало: якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню.

При цьому в податковій декларації з ПДВ відображається коригування обсягів придбання та податкового кредиту, який було включено до рядка 10.1.

У складі декларації подаються додатки (у разі заповнення даних у відповідних рядках декларації) та копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних, зокрема розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1) (додаток 1).

Відповідно до р. II таблиці 2 додатка 1 у колонці 11 відображається сума податку на додану вартість з колонки 10, яка була включена до податкового кредиту (до рядка 10.1 декларації) на підставі податкової накладної, до якої складено розрахунок коригування.

Роз'яснення Міндоходів від 20.05.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру