• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства доходів і зборів України від 19.12.2013 р. №17865/16199-99-19-04-02-15

За загальним правилом, податкова накладна є підставою для нарахування сум ПДВ у складі податкового кредиту покупця. Крім того, у разі відмови продавця надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН покупець має шанс зберегти право на податковий кредит шляхом подання заяви зі скаргою на такого постачальника. Заява є одним із додатків до податкової декларації з ПДВ1 і за бажанням покупця при зазначених вище порушеннях може додаватися до податкової декларації з ПДВ. У цьому разі факт подання заяви за аналогією до податкової накладної є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту покупця. I так було завжди, єдиним суперечливим моментом залишалося питання звітного періоду подання такої заяви. Одні фахівці схилялися до думки, що право на подання заяви є тільки у звітному періоді, у якому виникло таке право на ПК, інші ж вважали правомірним відображати ПК за заповненими з порушенням ПН попередніх періодів та отриманими із запізненням на підставі заяви у поточному періоді. Слід зазначити, що погляд контролюючого органу також змінювався. I ось, нарешті, завдяки позитивним змінам, внесеним Законом №6572 до п. 201.10 ПКУ, з 01.01.2014 р. дискусійне питання знято. Як слушно повідомляється у коментованому листі, право покупця на подання заяви зі скаргою на постачальника зберігається за ним протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в ЄРПН. Зверніть увагу, що змінений п. 201.10 ПКУ почав діяти з 01.01.2014 р., відповідно у платників ПДВ є право на збереження ПК за податковими накладними деяких попередніх періодів, складеними з порушеннями та/або не зареєстрованими в ЄРПН у минулому.

Наприклад, за податковими накладними, складеними з порушеннями або не зареєстрованими (вчасно не зареєстрованими) в ЄРПН у листопаді, граничний термін збереження податкового кредиту — 18.02.2014 р. Граничний термін подання декларації з ПДВ за листопад — 20.12.2013 р., від цієї дати відлічуємо 60 к. д., протягом яких маємо право на подання разом з податковою декларацією додатка 8, останній день — 18.02.2014 р. Отже, нескладно визначити, що, складаючи декларацію за січень (яку слід подати в цьому разі саме не пізніше 18.02.2014 р.), покупець має право на подання додатка 8, відповідно врахувати суми податку за листопад 2013 року він може у складі податкового кредиту за січень.

Нагадаємо: щоб підтвердити дату виникнення ПК, покупець разом із заявою подає: копії товарних чеків або інших розрахункових документів (платіжних доручень, чеків РРО тощо), що засвідчують факт сплати ПДВ у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів (накладних, актів тощо), складених відповідно до Закону про бухоблік3, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. При поданні заяви та декларації в електронному вигляді зазначені копії документів слід подати окремо в паперовому вигляді. Крім того, у декларації з ПДВ треба поставити позначку (у відведеному полі, наприкінці форми декларації) про подання заяви та відповідних документів.

1 Форму заяви затверджено наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. №678 — це додаток 8 «Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних)» до податкової декларації з ПДВ.

2 Закон України від 24.10.2013 р. №657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень».

3 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Підставою для заповнення декларації з ПДВ, відповідно сум податку у складі ПК у рядках 10.1 або 15.1, є реєстр виданих та отриманих податкових накладних. Тож цілком очевидно, що у розділі II Реєстру покупець відображає факт подання заяви, зазначаючи у графі 5 вид документа: ЗП.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру