• Посилання скопійовано

Особливості надання навчальних відпусток

Особливості надання
 навчальних відпусток

47.

Кому може бути надано навчальну відпустку?

А що на практиці?

Згідно з КЗпП та Законом про відпустки, підприємство зобов'язане надавати додаткову відпустку у зв'язку з навчанням (далі — навчальна відпустка) працівникам, які перебувають з ним у трудових відносинах та навчаються без відриву від виробництва у:

— середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) закладах освіти;

— професійно-технічних навчальних закладах;

— вищих навчальних закладах;

— закладах післядипломної освіти;

— аспірантурі.

Крім того, чинне законодавство (ст. 202 КЗпП) зобов'язує кожного роботодавця незалежно від виду його діяльності та форми власності створювати працівникам, які навчаються без відриву від виробництва, необхідні умови для поєднання роботи з навчанням. Своєю чергою, для працівника-студента теж встановлено низку вимог, виконання яких забезпечить оплату його навчальної відпустки підприємством.

48.

Чи можна навчальну відпустку приєднати до щорічної?

А що на практиці?

Згідно зі ст. 212 КЗпП, до навчальної відпустки працівника за його бажанням може бути приєднана щорічна відпустка. За умови успішного навчання право на приєднання щорічної відпустки повної тривалості за перший рік роботи надається навіть до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на цьому підприємстві. Тут варто додати, що надання навчальної відпустки працівникові, який навчається без відриву від виробництва, не залежить від терміну його безперервної роботи у перший рік роботи на підприємстві. Якщо ж за графіком щорічних відпусток, затвердженим на підприємстві, щорічна відпустка збігається з навчальною, то, згідно з п. 4 ст. 11 Закону про відпустки, щорічну відпустку за згодою між таким працівником та підприємством можна перенести на інший період або, за бажанням працівника, продовжити після закінчення навчальної відпустки.

На відміну від щорічної відпустки, додаткову відпустку у зв'язку з навчанням не можна ділити на частини або переносити на інший період. Крім того, за не використані працівником дні навчальної відпустки не виплачується грошова компенсація при звільненні такого працівника. До того ж навчальна відпустка працівника не повинна продовжуватися, якщо на неї припадають святкові та неробочі дні.

Згідно зі ст. 219 КЗпП, працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формою навчання, роботодавець зобов'язаний оплатити проїзд до місцезнаходження навчального закладу і назад. Така можливість надається один раз на рік — для проїзду на настановні заняття, для виконання лабораторних робіт і складання заліків та іспитів, а також для підготовки і захисту дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів — у розмірі 50 відсотків вартості проїзду, згідно з проїзними документами, поданими таким працівником на підприємство.

49.

Яка тривалість навчальної відпустки?

А що на практиці?

Мінпраці у листі від 06.09.2005 р. №09-402 підкреслює, що навчальну відпустку студентам ВНЗ слід надавати саме у той час, який визначений вищим закладом освіти, бо саме йому належить право планування навчального процесу та розподілу встановленої законом тривалості додаткової оплачуваної відпустки протягом навчального року. Тому підприємство не має права не надавати працівникові додаткову відпустку у зв'язку з навчанням, мотивуючи це виробничою необхідністю підприємства.

Своєю чергою, на законодавчому рівні тривалість додаткової відпустки у зв'язку з навчанням, встановлена КЗпП та Законом про відпустки (див. таблиці 5-9 на с. ХХХ), визначається в календарних днях та надається протягом навчального року (зверніть увагу: саме навчального, а не календарного), а також залежить від курсу, форми навчання та рівня акредитації навчального закладу. Хоча на практиці тривалість такої додаткової відпустки, як правило, відповідає тривалості (екзаменаційної) сесії, встановленої навчальним планом навчального закладу, що підтверджує довідка-виклик на сесію.

Середня заробітна плата для оплати відпустки, у тому числі навчальної, обчислюється відповідно до Порядку №100, а саме: виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Якщо працівник іде у відпустку у зв'язку з навчанням у перший місяць своєї роботи на цьому підприємстві, то середня заробітна плата для обчислення суми відпускних буде розраховуватися виходячи з розміру тарифної ставки, посадового (місячного) окладу, встановленого працівникові відповідно до укладеного трудового договору.

Для отримання навчальної відпустки працівник подає такі документи:

— довідку-виклик, де навчальним закладом, який її видав, встановлено період установчих занять, що, своєю чергою, визначає термін навчальної відпустки (а за потреби — і її продовження)1. Також тут зазначаються: форма навчання; рівень акредитації навчального закладу; курс, на якому навчається працівник, тощо;

1 Це, зокрема, обумовлено у листі Мінпраці №09-402.

— заяву на ім'я керівника підприємства — з проханням надати додаткову відпустку у зв'язку з навчанням.

На підставі зазначених документів підприємство видає наказ, яким оформляється надання навчальної відпустки на підприємстві.

Таблиця 5

Навчальні відпустки для працівників, які навчаються без відриву від виробництва у середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) навчальних закладах (ст. 13 Закону про відпустки)

Причина надання відпустки
Тривалість, календарних днів
Додаткові пільги (встановлені ст. 209 КЗпП)
Для складання випускних іспитів в основній школі
10
На період навчального року встановлюється:
1. Скорочений робочий тиждень на 1 робочий день або на відповідну йому кількість робочих годин.
2. Звільнення від роботи:
— при 6-денному робочому тижні: не більш як на 36 робочих днів або на відповідну їм кількість робочих годин;
— при 5-денному робочому тижні: кількість вільних від роботи днів змінюється залежно від тривалості робочої зміни при збереженні кількості вільних від роботи годин.
При цьому виплачується 50% середньої заробітної плати за основним місцем роботи (але не нижче мінімальної заробітної плати)
Для складання випускних іспитів у старшій школі
23
Для складання перевідних іспитів в основній та старшій школах
4 — 6
Для складання іспитів екстерном за:
21
основну школу  
старшу школу
28

Таблиця 6

Навчальна відпустка для працівників, які успішно навчаються без відриву від виробництва на вечірніх відділеннях професійно-технічних навчальних закладів (ст. 14 Закону про відпустки)

Причина надання відпустки
Тривалість, календарних днів
Для підготовки та складання іспитів
35

Таблиця 7

Навчальні відпустки для працівників, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах (ст. 15 Закону про відпустки)

Період надання
Тривалість, календарних днів
Додаткові пільги (встановлені ст. 218 КЗпП)
На період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів: Працівникам, які навчаються на останніх курсах вузів: 
1) протягом 10 навчальних місяців перед початком виконання дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів надається щотижня:
при 6-денному робочому тижні: 1 вільний від роботи день для підготовки до занять, який оплачується у розмірі 50% від зарплати (але не нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати);
при 5-денному робочому тижні: кількість вільних від роботи днів змінюється залежно від тривалості робочої зміни за умови збереження загальної кількості вільних від роботи годин;
2) протягом 10 навчальних місяців перед початком виконання дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів (за бажанням працівників):
— надається додатково ще 1-2 вільних від роботи дні на тиждень без збереження заробітної плати
З вечірньою формою навчання у ВНЗ:
  I та II рівня акредитації:
1-й та 2-й курс
10
3-му і наступних курсах
20
III та IV рівня акредитації:
1-й та 2-й курс
20
3-му і наступних курсах
30
Незалежно від рівня акредитації ВНЗ з заочною формою навчання:
  1-й та 2-й курс
30
3-му і наступних курсах
40
На період складання державних іспитів незалежно від рівня акредитації ВНЗ
30
На період підготовки та захисту дипломного проекту (з вечірньою та заочною формою навчання):
  I та II рівень акредитації
два місяці
III та IV рівень акредитації
чотири місяці

Таблиця 8

Навчальні відпустки для працівників, які навчаються у ВНЗ усіх рівнів акредитації за вечірньою та заочною формою навчання, де навчальний процес має свої особливості (п. 1 Постанови №634)

Напрями підготовки
Тривалість, календарних днів
Примітка
Культура (народна художня творчість), музичне мистецтво (фортепіано, орган, оркестрові струнні інструменти, оркестрові духові та ударні інструменти, народні інструменти, спів, диригування, композиція, музичне мистецтво естради, звукорежисура, музичне виховання) Щорічно:
по 10 календарних днів — зі збереженням заробітку
та
по 10 календарних днів — без збереження заробітної плати
Навчальні відпустки надаються на період:
— настановних занять;
— виконання лабораторних робіт;
— складання заліків та іспитів;
— підготовки та захисту дипломного проекту (роботи).
Ці навчальні відпустки надаються додатково до навчальних відпусток, передбачених ст. 15 Закону про відпустки
Театральне мистецтво (акторське мистецтво, режисура, хореографія, сценографія), кіно-телемистецтво (кінорежисура, телережисура, кіно-телеоператорство) Щорічно:
по 20 календарних днів — зі збереженням заробітку
та
по 10 календарних днів — без збереження заробітної плати
Філологія (мова та література) Щорічно:
по 10 календарних днів без збереження заробітної плати

Таблиця 9

Навчальні відпустки для працівників, які навчаються в аспірантурі (ст. 15 Закону про відпустки)

Період надання
Тривалість, календарних днів
Додаткові пільги (встановлені ст. 218 КЗпП)
Для підготовки та складання вступних іспитів
(з відривом або без відриву від виробництва)
Один раз на рік:
з розрахунку 10 календарних днів на кожний іспит
Працівникам, які навчаються без відриву від виробництва 
Протягом 4 років навчання:
1 вільний від роботи день на тиждень з оплатою у розмірі 50% середньої заробітної плати (за бажанням працівника)
Під час навчання без відриву від виробництва Оплачувана відпустка:
30 календарних днів

 

50.

Що означає успішне навчання для надання працівнику відпустки у зв'язку з навчанням?

Офіційна думка

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто <...> лист і в межах компетенції повідомляємо.

Стаття 216 КЗпП та стаття 15 Закону України «Про відпустки» визначають право на додаткову оплачувану відпустку у зв'язку з навчанням у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі.

Такі відпустки надаються лише працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання.

Для отримання додаткової сплачуваної відпустки у зв'язку з навчанням працівнику-студенту необхідно надати роботодавцю довідку-виклик навчального закладу на сесію, в якій, зокрема, зазначається: форма навчання; рівень акредитації навчального закладу; курс, на якому працівник навчається, період сесії, встановлений навчальним закладом, підстава для надання такої відпустки (для складання заліків та іспитів, настановних занять, державних іспитів, для підготовки та захисту дипломної роботи) та написати заяву про надання такої відпустки.

Отже, для роботодавця підтвердженням того, що працівник-студент успішно навчається (тобто за ним немає академзаборгованості) та тривалості перебування у навчальній відпустці є довідка-виклик навчального закладу. Вимоги адміністрації підприємства щодо отримання від навчального закладу після завершення сесії довідок про відсутність за працівником-студентом академзаборгованості чи повернення на підприємство другої відрізної частини довідки-виклику є неправомірними.

Відповідно до статті 217 КЗпП на час додаткових відпусток у зв'язку з навчанням за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата.

Нарахування заробітної плати за час відпустки у зв'язку з навчанням провадиться згідно з наказом роботодавця про надання відпустки. Виплата цих відпускних провадиться не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 21 Закону України «Про відпустки»).

Згідно зі статтею 219 КЗпП на роботодавця незалежно від форми власності підприємства покладається обов'язок оплачувати працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, проїзд до місця знаходження навчального закладу і назад один раз на рік на настановні заняття, для виконання лабораторних робіт і складання заліків та іспитів — у розмірі 50 відсотків вартості проїзду.

У такому ж розмірі провадиться оплата проїзду для підготовки і захисту дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів.

У випадку, коли працівник під час сесії у ВНЗ, що знаходиться в іншому населеному пункті, захворів, у зв'язку з чим повернувся через тиждень після закінчення навчальної відпустки і надав роботодавцю підтверджуючий тимчасову непрацездатність документ, засвідчений в установленому порядку, то вважаємо, що проїзд до місця знаходження навчального закладу і назад йому має бути оплачено у розмірі 50 відсотків вартості проїзду. Оплата проїзду провадиться згідно з правилами оплати проїзду при відрядженнях.

Лист Міністерства праці і соціальної політики України від 02.01.2013 р. №2/13/116-13

До змісту номеру