• Посилання скопійовано

Про порядок вилучення для знищення фінансових і бухгалтерських документів, які не перевірені відповідними уповноваженими органами влади (витяг)

Лист Державної архівної служби України від 03.07.2013 р. №01.2/2629

Про порядок вилучення для знищення фінансових і бухгалтерських документів, які не перевірені відповідними уповноваженими органами влади (витяг)

Суттєво. Знищення фінансових і бухгалтерських документів, які не ревізуються (не перевірені відповідними уповноваженими органами влади), не допускається.

! Підприємствам

<...> інформуємо, що <...> питання щодо застосування норм законодавства під час знищення бухгалтерських документів діючих підприємств неодноразово узгоджувалося з Державною податковою адміністрацією України та Головним контрольно-ревізійним управлінням України у частині роз'яснення порядку вилучення для знищення фінансових і бухгалтерських документів, які не були перевірені <...>.

При підготовці та узгодженні проекту Переліку типових документів, що утворюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням термінів зберігання документів (затверджено наказом Мін'юсту від 12.04.2012 р. №578/5), згадані органи запропонували примітки до статей Переліку, що уточнюють термін зберігання первинної фінансової і бухгалтерської документації, викласти у редакції: «За умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства, а для органів виконавчої влади, державних фондів, бюджетних організацій, суб'єктів господарювання державного сектору економіки, підприємств та організацій, які отримували кошти з бюджетів всіх рівнів і державних фондів або використовували державне чи комунальне майно, — ревізії, проведеної органами державної контрольно-ревізійної служби за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності. У разі виникнення спорів (конфліктів), порушення кримінальних справ, відкриття судами провадження у справах — зберігаються до прийняття остаточного рішення».

Отже, керуючись роз'ясненнями зазначених органів, знищення фінансових і бухгалтерських документів, які не ревізуються (неперевірені), не допускається. <...>

В. о. голови В. ВОРОНIН

До змісту номеру