• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Мінсоцполітики від 27.03.2013 р. №321/13/84-13

У коментованому листі Мінсоцполітики нагадує порядок нарахування суми компенсації при звільненні працівника за невикористані ним дні відпустки. А також повідомляє, як розрахувати кількість днів щорічної відпустки, за які необхідно виплатити компенсацію працівникові. Відповідно до норм статей 3 та 24 Закону про відпустки1 у разі звільнення:

— за бажанням працівника йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням (крім звільнення за порушення трудової дисципліни2);

1 Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

2 Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки.

— якщо працівник не виявляє бажання використовувати відпустку перед звільненням або не має на це права (звільнений за порушення трудової дисципліни), йому виплачується грошова компенсація за всі не використані працівником дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (ст. 19 Закону про відпустки).

Грошову компенсацію за невикористану щорічну відпустку працівник може отримати при звільненні1. Нарахування суми компенсації за невикористані відпустки, тривалість яких розраховується в календарних днях, провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством2). Одержаний результат помножується на число календарних днів відпустки.

Кількість днів щорічної відпустки, за які необхідно виплатити компенсацію при звільненні, має розраховуватися виходячи з фактичної належної працівнику тривалості щорічної відпустки пропорційно до відпрацьованого ним часу. Загального нормативно-правового акта, який би визначав порядок розрахунку кількості днів щорічної відпустки, немає. Але Мінсоцполітики слушно зауважує, що доцільно скористатися механізмом нарахування оплати за дні відпустки, який встановлено у Порядку №1003. Тобто зробити прив'язку розрахунку днів відпустки роботи до календарних днів робочого року, в якому працював працівник.

1 За бажанням працівника частина щорічної відпустки може бути замінена грошовою компенсацією, але за умови, що тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не менша за 24 календарні дні (ст. 24 Закону про відпустки).

2 Святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП), які припадають на період відпустки, до розрахунку тривалості відпустки не включаються і не оплачуються.

3 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

Як повідомляється у листі Мінсоцполітики від 24.06.2011 р. №208/13/116-11, за кожним видом відпусток, щорічної та додаткової, які підлягають компенсації при звільненні, розрахунок невикористаних днів провадиться окремо. Адже додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, встановлена ст. 19 Закону про відпустки, не належить до щорічних — вона належить до соціальних відпусток. Тому така додаткова відпустка надається за календарний рік, а не за відпрацьований робочий рік. Звідси випливає, що, якщо працівник у рік звільнення мав право на додаткову відпуску, але не скористався нею, при звільненні вона потрапляє до кількості днів відпустки, за які виплачується компенсація, в повному розмірі.

Тобто така додаткова відпустка не залежить від кількості відпрацьованого часу, який впливає на розрахунок днів щорічної відпустки.

Приклад Працівник працював на підприємстві з 04.02.2013 р. до 31.05.2013 р. і не користувався відпустками. При звільненні працівнику за його бажанням виплачується грошова компенсація за всі належні дні невикористаної щорічної відпустки.

Працівник перебував у трудових відносинах із працедавцем 117 календарних днів. Тривалість щорічної основної відпустки розраховується пропорційно до відпрацьованого часу. При визначенні тривалості невикористаної щорічної відпустки, за яку працівник отримує грошову компенсацію, святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) не враховуються:

1) кількість днів щорічної відпустки, які припадають на один календарний день року, без урахування святкових і неробочих днів загалом за рік становить: 24 к. д. : (365 к. д. - 10 к. д.) = 0,0676 к. д.;

2) отриманий вище показник перемножується на кількість календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів), відпрацьованих працівником у робочому періоді з 04.02.2013 р. до 31.05.2013 р. включно: 0,0676 к. д. х (117 к. д. - 5 св. д.) = 7,57 к. д.;

3) за результатом розрахунку на момент звільнення працівник мав право на 8 (з урахуванням математичних правил округлення) календарних днів щорічної основної відпустки1.

1 Якщо у розрахунку виходить, наприклад, 0,5 і більше десятих, це число округляється до більшого цілого числа, тобто до 1 календарного дня.

За умовами прикладу обчислення середньої заробітної плати для нарахування компенсацій за невикористану відпустку провадиться виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація за невикористану відпустку (п. 2 та п. 7 Порядку №100), тобто з 01.03.2013 р. до 30.04.2013 р.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру