• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 23.01.2013 р. №1126/6/23-50-0114

У коментованому листі податківці зазначають: якщо внаслідок закінчення дії орендного договору орендар повертає об'єкт оренди разом із ремонтом/поліпшенням, здійснення яких було дозволено умовами такого договору оренди, і орендодавець компенсує (повністю чи частково) витрати, понесені на такий ремонт/поліпшення, то, на думку податківців, таку компенсацію (в погодженій між сторонами сумі згідно з договором, актом тощо) орендарю слід віднести до податкового доходу. Такі ж твердження давно вже можна знайти і в підкатегорії 110.18.02 ЄБПЗ. А, згідно із коментованим листом, орендодавець може збільшити свої податкові витрати на таку саму суму, включивши її до інших витрат (пп. 138.12.2 ПКУ).

На думку автора, це досить ліберальне твердження з боку ДПСУ, і цілком можливо, що на місцях податківці будуть проти включення таких витрат відразу до податкових витрат у орендодавця, адже виплачену компенсацію можна розглядати і як плату за послуги з ремонту ОЗ. Мовляв, використовуйте в такому разі приписи п. 146.11 та п. 146.12 ПКУ (що, на думку автора, логічніше виходячи з норм П(С)БО та ПКУ). Тобто згідно з п. 146.12 ПКУ витрати, що пов'язані з ремонтом та поліпшенням об'єктів ОЗ, у розмірі, що не перевищує 10% сукупної балансової вартості всіх груп ОЗ на початок звітного року (які підлягають амортизації), можна віднести до складу податкових витрат. А витрати, які перевищують 10-відсотковий ліміт, відповідно до п. 146.11 ПКУ, збільшують первісну вартість об'єкта ОЗ. Проте як буде на практиці, достеменно не відомо. Та оскільки коментований лист — це лише погляд ДПС, який не затверджений наказом як УПК, до того ж адресований конкретному платнику податків, радимо підприємствам-орендодавцям, які все-таки вирішать скористатися його висновками, отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію (ст. 52 ПКУ).

Дохід орендаря в сумі отриманої компенсації (витрат на ремонт) слід відобразити за датою нарахування відповідно до правил визнання доходу в бухобліку (див. п. 137.16 ПКУ). При цьому в декларації з прибутку1 суму отриманого доходу податківці рекомендують показати в рядку 03.7 «Доходи від операцій оренди/лізингу» додатка IД.

1 Форму податкової декларації з податку на прибуток підприємства затверджено наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213.

Додатково зазначимо, що орендар згідно з п. 146.16 та п. 146.20 ПКУ в разі повернення орендодавцеві ОЗ, за яким було проведено ремонт/поліпшення, має право включити недоамортизовані затрати на ремонт/поліпшення цього орендованого ОЗ до податкових витрат. При цьому такий умовний об'єкт ОЗ знімають з податкового обліку та з наступного періоду після його повернення орендодавцю припиняють нараховувати амортизацію (п. 146.15 ПКУ). У декларації з прибутку такі недоамортизовані витрати можна показати в рядку 06.4.16 «Витрати, визначені відповідно до статті 146 розділу III Податкового кодексу України» додатка IВ.

Витрати орендодавця на компенсацію ремонту/поліпшення повернутих з оренди ОЗ, на думку податківців, потраплять до податкових витрат у періоді, в якому вони були здійснені за правилами бухобліку (п. 138.5 ПКУ). У декларації з прибутку такі витрати податківці радять показати в рядку 06.4.39 «Iнші витрати господарської діяльності, до яких розділом III Податкового кодексу України прямо не встановлено обмежень щодо віднесення до складу витрат» додатка IВ.

Бухгалтерський облік. Отримана орендарем компенсація за ремонт/поліпшення орендованого ОЗ в бухобліку явно потрапляє до доходу (див. п. 5 П(С)БО «Дохід»). Щоб можна було чітко визначити, на яку саме дату збільшувати бухгалтерський дохід, при поверненні об'єкта ОЗ варто скласти акт (з усіма обов'язковими реквізитами первинного документа), в якому, власне, і зазначити суму компенсації за ремонт/поліпшення орендованого ОЗ. На таку дату визнають дебіторську заборгованість за субрахунком 377 «Розрахунки з іншими дебіторами», одночасно слід показати і дохід за К-т 719 «Iнші доходи від операційної діяльності».

В орендодавця витрати на компенсацію за ремонт/поліпшення ОЗ потраплять до витрат згідно з приписами п. 5 П(С)БО «Витрати» (принаймні так слід діяти, якщо дотримуватися позиції податківців, викладеної в листі). Нарахована сума витрат потрапить на Д-т 949 «Iнші витрати операційної діяльності» в кореспонденції з К-т рахунка 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Приклад Підприємство «А» передало підприємству «Б» в оренду ОЗ (обидва підприємства — платники податку на прибуток на загальних підставах та платники ПДВ). Договором передбачено, що підприємство «Б» може здійснювати будь-який ремонт таких орендованих ОЗ, а частину витрат, понесених підприємством «Б» на такий ремонт (за погодженою вартістю), підприємство «А» компенсує підприємству «Б». Договір було достроково розірвано, і підприємство «А» на основі погодженого акта компенсувало підприємству «Б» частину витрат на ремонт ОЗ в сумі 24000 грн (з ПДВ). Бухгалтерський та податковий облік див. у таблиці.

Облік компенсації за ремонт/поліпшення ОЗ

№ з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
У підприємства «А»
1.
Підписано акт приймання-передачі поліпшень орендованого об'єкта
949
685
20000
20000*
2.
Відображено ПК з ПДВ на суму поставки
641
685
4000
3.
Виплачено компенсацію підприємству «Б»
685
311
24000
У підприємства «Б»
1.
Підписано акт приймання-передачі поліпшень орендованого об'єкта
377
719
24000
20000
2.
Нараховано ПЗ з ПДВ на поставку
719
641
4000
3.
Отримано компенсацію за ремонт/поліпшення від підприємства «А»
311
377
24000
* Тут наведено варіант, який запропонували податківці в коментованому листі: всю суму компенсації ремонту/поліпшення ОЗ віднести до податкових витрат. Але, на думку автора, це питання проблемне (див. вище), тож для більшої впевненості в такому відображенні витрат варто отримати податкову консультацію у своїй податковій.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру