• Посилання скопійовано

ПДВ додається до ціни товарів або послуг

Підприємство надає послуги з організації виставок для нерезидентів на території України. Дехто із замовників заперечує включення ПДВ до ціни договору, тож в угодах з ними сума ПДВ не зазначається. Як бути у такому разі з ПДВ: відокремлювати його від договірної ціни чи нараховувати на таку ціну?

За умовами, наведеними у запитанні, місцем фактичного надання послуг з організації виставок є митна територія України. Тому згідно з пп. 186.2.3 ПКУ такі послуги підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ.

Відповідно до п. 188.1 ПКУ, база оподаткування ПДВ операцій з постачання зазначених послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижчої за звичайні ціни, визначені відповідно до ст. 39 ПКУ. При цьому враховуються загальнодержавні податки та збори (крім податку на додану вартість). До складу договірної (контрактної) вартості включаються кошти, а також вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються безпосередньо покупцем або третьою особою у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг. Водночас підпунктом 194.1.1 ПКУ визначено, що податок на додану вартість додається до ціни товарів (послуг). Звісно, на практиці сума ПДВ додається до ціни товару або послуги без урахування ПДВ.

Таким чином, при наданні послуг нерезиденту підприємство — платник ПДВ має визначити базу оподаткування ПДВ (виходячи з договірної ціни послуги без урахування ПДВ) та нарахувати зверху ПДВ 20%. Такі складові (тобто ціна послуги без урахування ПДВ та власне ПДВ) мають бути зазначені у договорі про надання послуг (або додатку до нього), а також відповідно в актах та рахунках. Тож, незважаючи на побажання покупців, радимо зазначити у документах (рахунках, актах тощо) окремо договірну ціну, окремо суму ПДВ і загальну ціну (разом із ПДВ), аби уникнути спірних ситуацій, які, можливо, доведеться розглядати у судовому порядку.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру