• Посилання скопійовано

Коментар

Затверджено наказом Мінфіну від 07.03.2013 р. №384

Згідно з пп. 169.2.4 ПКУ, якщо податкова соціальна пільга (далі — ПСП) застосовується до доходу працівника у вигляді зарплати під час отримання доходів, які не дають права на її застосування (стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету, пп. 169.2.3 ПКУ) протягом будь-якого звітного податкового місяця або за кількома місцями отримання доходів, працівник втрачає право на отримання ПСП за всіма місцями отримання доходу. Таке право втрачається починаючи з місяця, в якому мало місце порушення.

Втім, працівник може відновити право на застосування ПСП, якщо він подасть заяву про відмову від ПСП усім роботодавцям із зазначенням місяця і року, коли відбулося таке порушення.

На підставі заяви кожен роботодавець нараховує й утримує відповідну суму недоплати ПДФО та штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а в разі коли сума виплати недостатня — за рахунок наступних виплат. Якщо суми недоплати та/або штрафу не були утримані працедавцем за рахунок доходу працівника протягом звітного податкового року, то вони включаються до річної податкової декларації платника податку. При цьому право на застосування ПСП відновлюється з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються.

На виконання пп. 169.2.4 ПКУ Мінфін України видав наказ від 07.03.2013 р. №3841, яким встановлюється порядок інформування роботодавців про наявність порушень працівниками порядку застосування ПСП, виявлених на підставі даних податкової звітності (тобто камеральних перевірок) чи документальних перевірок, а також порядок інформування роботодавця про позбавлення платника податку або про відновлення його права на ПСП (далі — Порядок №384). Так, згідно з п. 5 Порядку №384, у разі виявлення порушення застосування фізособою ПСП відповідний структурний підрозділ органу ДПС складає повідомлення про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу (далі — повідомлення). Форму такого повідомлення також затверджено коментованим наказом. Після складання повідомлення підписується керівником органу ДПС, який його склав (п. 9 Порядку №384).

1 Набирає чинності з дати опублікування — орієнтовно 19.04.2013 р., «Офіційний вісник України» №28.

Отже, з дати отримання повідомлення роботодавець зобов'язаний зупинити застосування ПСП щодо зазначеного у ньому працівника. Строки отримання такого повідомлення визначено п. 11 Порядку №384: це або дата вручення особисто фізособі-роботодавцю чи посадовій особі юрособи-роботодавця під розпис, або дата, зазначена у повідомленні про вручення листа, яким надіслано такий документ.

Якщо працівник хоче відновити право на ПСП, то, як зазначено вище, він має подати заяву про відмову від ПСП за всіма місцями роботи, а роботодавці повинні утримати з нього відповідну суму ПДФО і штрафу. Після чого працівник має право подати заяву на застосування ПСП тільки за одним місцем роботи, і саме там працедавець з місяця, наступного за погашенням недоплати з ПДФО і штрафу, застосовуватиме таку ПСП. Якщо за певним місцем роботи, на якому виникла недоплата з ПДФО внаслідок незаконного застосування ПСП, працівник вже не працює, то він має сплатити ПДФО і штраф до бюджету сам, визначивши це грошове зобов'язання в річній податковій декларації. Про те, що працівнику відновили право на ПСП, роботодавець може дізнатися з повідомлення, яке надійшло з ДПС. Таке повідомлення також затверджено коментованим наказом Мінфіну України від 07.03.2013 р. №384. Тож коментованим наказом затверджено форму повідомлення, одна, верхня, частина якого повідомляє про позбавлення права на ПСП, а інша, нижня, — про поновлення такого права (звісно, що ці частини заповнюються відповідно до причини, з якої надсилається повідомлення).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру