• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 21.12.2012 р. №7541/0/61-12/15-3115

У коментованому листі податківці заявили, що у разі повернення нерезиденту в митному режимі реекспорту бракованих товарів право на податковий кредит не виникає у зв'язку з придбанням таких товарів, оскільки ці товари не було використано в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності. До речі, щодо необхідності нарахування ПЗ з ПДВ при поверненні бракованих імпортованих товарів нерезиденту податківці вказували і раніше в ЄБПЗ (див. підкатегорію відповідей 130.31).

У такому висновку, на думку редакції, є певний сенс. Адже за п. 198.3 ПКУ право на ПК з ПДВ, сплаченого (нарахованого) при придбанні (створенні), а у випадку із імпортованими товарами I при ввезенні на митну територію України, буде в тих випадках, коли такі товари використовуються в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. При цьому операція із вивезення товарів за межі митної території України (експорт, реекспорт) буде об'єктом оподаткування ПДВ (п. 185.1 ПКУ). Тож реекспорт товарів з метою їх повернення (оскільки товар бракований) буде використанням таких товарів в оподатковуваних операціях.

Нагадаємо, що господарська діяльність — це діяльність особи, пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу (пп. 14.1.36 ПКУ). Тож повернення (а у випадку, наведеному у листі, — реекспорт) бракованого товару під визначення госпдіяльності, на думку автора, не підпадає, адже така операція не спрямована на отримання доходу.

Звичайно, дехто з бухгалтерів та спеціалістів стверджуватиме, що це занадто фіскальний підхід. Мовляв, операція реекспорту бракованого товару назад постачальнику пов'язана з госпдіяльністю: адже попри те, що доходу як такого від реалізації ми не отримуємо, все ж ми повернемо підприємству кошти, сплачені за товар. А на такі отримані кошти (а можливо, ще й на компенсацію завданих постачальником збитків) можна понести нові витрати, які приведуть до отримання доходу у майбутньому. Отже, певний зв'язок із госпдіяльністю все ж таки є, і право на ПК з ПДВ за сплаченими на митниці сумами має залишитися. Але, найімовірніше, податківці на місцях дотримуватимуться такого ж фіскального підходу, як і в коментованому листі. Тож обстоювати своє право на ПК з ПДВ платник податку зможе лише в суді.

Позиція податківців у коментованому листі тягне за собою й інші наслідки. Наприклад, якщо товари було отримано у попередніх звітних податкових періодах і з самого початку планувалося використовувати їх в оподатковуваних операціях та у госпдільності, платник ПДВ міг уже скористатися правом на ПК. Чи повинен він тепер при поверненні такого бракованого товару нерезиденту сторнувати ПК з ПДВ або нарахувати ПЗ з ПДВ?

Згідно з п. 198.5 ПКУ, платник ПДВ зобов'язаний нарахувати ПЗ з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, за товарами/послугами, при придбанні яких ПДВ було включено до ПК, у разі якщо такі товари/послуги починають використовуватися в операціях, що не є госпдіяльністю платника податку. Виходячи з позиції податкової, висловленої у коментованому листі, при реекспорті бракованого товару такий товар не використовувався у госпдіяльності підприємства. Тож оскільки колись за такими товарами було враховано ПК з ПДВ, тепер слід нарахувати ПЗ з ПДВ. I нарахувати їх потрібно на дату початку фактичного використання товарів/послуг (відвантаження зі складу назад нерезиденту), визначену у первинних документах, складених відповідно до Закону про бухоблік1. А відповідно до п. 189.1 ПКУ, якщо товари використовуються не у госпдіяльності, база оподаткування визначається не нижче ціни придбання. У декларації з ПДВ2 таку операцію слід показати у рядку 1 та відповідно у додатку Д5 у розділі I.

1 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

2 Затверджено Наказом Мінфіну України від 25.11.2011 р. №1492 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

Ну і, звісно, саму операцію із вивезення бракованих товарів у митному режимі реекспорту (чи експорту) оподатковують за ставкою 0% (п. 206.4 та пп. 195.1.1 ПКУ). У декларації з ПДВ таку операцію слід показати у рядку 2.1.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру