• Посилання скопійовано

Коментар

Лист НБУ від 28.11.2012 р. №29-209/11992

Буквально нещодавно НБУ отримав право встановлювати обов'язковий продаж інвалюти1. I цим правом, на жаль, Нацбанк скористався повною мірою. Постановою №4762, яка набрала чинності 27.11.2012 р., НБУ на шість місяців установив вимогу обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України (далі — МВР) надходжень з-за кордону України в іноземній валюті на користь фізичних осіб (резидентів та нерезидентів) у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень на місяць. Ця вимога поширюється на надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів3 та в російських рублях.

1 Докладніше читайте в «ДК» №49/2012.

2 Порядок виплати переказів з-за кордону фізичним особам, затверджений постановою Правління НБУ від 16.11.2012 р. №476.

3 Затверджений постановою Правління НБУ від 04.02.98 р. №34.

Щодо практичної реалізації норм Постанови №476 виникали запитання як у банків, так і у фізосіб. На деякі з них Нацбанк і дав відповідь у коментованому листі.

Так, Нацбанк зазначає, що розрахунок загальної суми надходжень з-за меж України в інвалюті на користь фізосіб здійснюється за календарний місяць. При цьому, якщо сума переказу (переказів) за місяць менша за еквівалент 150000 гривень, такий переказ (перекази) може бути виплачений клієнту інвалютною готівкою або зарахований на його поточний рахунок в інвалюті. Продажу підлягає лише сума перевищення еквівалента 150000 гривень на місяць, яка розраховується за курсом НБУ на дату зарахування коштів на розподільчий рахунок.

Згідно з листом, саме на банки покладається обов'язок проводити контроль за дотриманням клієнтами встановлених норм переказів коштів у режимі реального часу.

З метою контролю щодо кожної фізособи, яка отримує через банк перекази з-за кордону, відкривається окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 2909 «Iнша кредиторська заборгованість за операціями з клієнтами банку» (далі — аналітичний рахунок). Надходження коштів в іноземній валюті на такий аналітичний рахунок протягом календарного місяця аналізуються з метою або видачі інвалюти фізособі, або обов'язкової реалізації суми перевищення та видачі такої частини фізособі вже у гривнях.

Поки що незрозуміло, як саме діятиме така вимога, якщо фізособа отримуватиме перекази в інвалюті в різних банках. Адже банк, у якому фізособа отримує валютні перекази, може навіть не підозрювати, що, наприклад, поточного місяця ця сама фізособа вже отримала переказ в інвалюті в іншому банку і сукупно вартість цих переказів перевищує 150000 гривень в еквіваленті. Й оскільки Постанова №476 не передбачає міжбанківського контролю за надходженнями інвалюти фізособам з-за кордону, радимо тим, хто не бажає примусового переведення частини своєї валюти у гривні, цим скористатися.

Банк реалізує інвалюту фізособи за курсом, що склався на МВР України на день продажу, без доручення клієнта і не пізніше ніж наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на аналітичний рахунок. Гривнева сума від продажу інвалюти має зарахуватися на поточний рахунок отримувача переказу не пізніше наступного робочого дня з дня обов'язкового продажу.

Зазначимо, що виходячи з норм Постанови №476 обов'язковому продажу (в згаданому порядку) підлягають будь-які надходження в інвалюті — навіть якщо це благодійна допомога.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру