• Посилання скопійовано

Готівка оприбуткована, якщо є щоденний фіскальний чек без запису у розділі 2 КОРО

Постанова Харківського апеляційного адмінсуду від 12.06.2012 р. у справі №2а-10840/11/2070

ПОЗИЦІЯ ТОВ. Відсутність записів у КОРО за наявності роздрукованих та збережених фіскальних звітних чеків не є порушенням оприбуткування готівки.

ПОЗИЦІЯ ДПI. Відсутність записів у КОРО в розділі 2 на підставі фіскальних звітних чеків РРО порушує вимоги п. 2.6 Положення про ведення касових операцій.

РІШЕННЯ СУДУ. Суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні позову, виходив з того, що за неоприбуткування у касі готівки ДПI, згідно з абз. 3 п. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», правильно застосувала санкції у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Відповідно до пунктів 1.2, 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637, оприбуткування готівки — це проведення підприємствами і підприємцями обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, Книзі обліку доходів і витрат, КОРО.

Порядок ведення КОРО визначено Наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614 «Про порядок реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок», згідно з п. 7.5 якого використання КОРО, зареєстрованої на РРО, зокрема, передбачає:

— наявність книги ОРО на місці проведення розрахунків, де встановлено РРО;

— підклеювання фіскальних звітних чеків на відповідних сторінках книги ОРО;

— щоденне виконання записів про рух готівки та суми розрахунків, при цьому дані за сумами, отриманими від покупців (клієнтів), та дані за сумами, виданими покупцям (клієнтам), записуються окремо.

Виходячи з вищенаведеного колегія суддів доходить висновку, що Положення №637 зобов'язує госпсуб'єкта, що здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО:

по-перше, провести отримані готівкові кошти через такий РРО;

по-друге, роздрукувати фіскальні звітні чеки;

по-третє, здійснити облік таких фіскальних звітних чеків у КОРО.

При цьому нормами Положення №637 жодним чином не встановлено, що такий облік здійснюється лише шляхом заповнення граф у розділі №2 (облік руху готівки і сум розрахунків).

Звідси випливає, що проведення розрахункових операцій через РРО, щоденне друкування фіскальних звітних чеків та їх зберігання у книгах обліку розрахункових операцій вже кажуть про те, що готівкові кошти обліковані у КОРО, що свідчить про їх оприбуткування, а їх рух відображено у фіскальній пам'яті реєстратора розрахункових операцій.

Обов'язок же внесення записів у розділі №2 (облік руху готівки і сум розрахунків) КОРО встановлено лише порядком ведення КОРО. I його невиконання (за умови здійснення обліку фіскальних звітних чеків у КОРО шляхом їх підклеювання) свідчить лише про порушення такого порядку, але жодним чином не про відсутність факту оприбуткування готівки.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Ми підтримуємо позицію суду щодо відсутності у цьому випадку порушення ТОВ пункту 2.6 Положення про порядок ведення касових операцій у національній валюті в Україні (Постанова НБУ від 15.12.2004 р. №637).

До речі, нагадаємо, що наведену правову позицію підтримує і Вищий адміністративний суд України, який в ухвалі від 22.10.2009 р. (справа №2-23/16484-2007А, к/с №К-5523/08) зазначає, що жодна норма податкового законодавства не визначає, що незаповнення окремого розділу КОРО (розділу №2) є беззаперечним доказом неоприбуткування готівки платником податку.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру