• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 06.04.2012 р. №6140/6/15-3415-19, №10164/7/15-3417-19

У коментованому листі податковий орган розглядає питання оподаткування ПДВ за операціями реорганізації у формі приєднання підприємств та за операцією оподаткування внесків юрособи до статутного капіталу іншої юрособи.

Норма пп. 196.1.7 ПКУ виводить з-під визначення об'єкта оподаткування ПДВ операції з реорганізації юридичних осіб (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення).

Відповідно до п. 198.51 ПКУ, якщо товари, послуги, необоротні активи, за якими визнавався ПК з ПДВ, почали використовуватися в операціях, що не є об'єктом оподаткування, потрібно нарахувати ПЗ виходячи з бази оподаткування за п. 189.1 ПКУ. Проте це правило не діє у випадках реорганізації. Тобто, у випадках злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення юридична особа, що бере участь в реорганізації, ПЗ не нараховує, ПК не сторнує. I це логічно, адже суми ПДВ під час придбання таких об'єктів підприємство віднесло до складу ПК цілком правомірно на підставі використання їх в оподатковуваних операціях своєї госпдіяльності.

1 Норма п. 198.5 ПКУ з 01.07.2012 р. зазнала змін завдяки Закону України від 24.05.2012 р. №4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм», проте її суть — щодо ненарахування ПЗ за товарами, послугами та необоротними активами при реорганізації — залишилася незмінною.

Отже, у підприємства, що приєднується, ПЗ не нараховуються, відповідно ПН при реорганізації не виписуються. До Реєстру виданих та отриманих ПН операції з передачі активів на баланс іншого підприємства бухгалтер підприємства, що реорганізовується, заносить на підставі передавального акта. У графі 4 розділу I Реєстру буде зазначено вид документа із позначенням «БО», у декларації з ПДВ така операція відобразиться в рядку 3, з одночасним поданням додатка Д6, в якому потрібно заповнити таблицю 1.

Нагадуємо, що при анулюванні платника ПДВ, що приєднується, також не буде жодних податкових наслідків з ПДВ (п. 184.7 ПКУ).

Iнша ситуація — коли платник ПДВ здійснює внесок до статутного капіталу юрособи у вигляді будь-якого рухомого та нерухомого майна (крім грошових коштів). Такий інвестор — платник ПДВ складає ПН за такою інвестицією за загальновстановленими правилами, адже внесок до статутного капіталу іншої юрособи для цілей оподаткування ПДВ є постачанням (за нормами пп. 14.1.191 ПКУ відбувається передача прав на розпорядження товарами). Нагадаємо, що експертна оцінка при внесенні рухомого та нерухомого майна до статутного капіталу не потрібна: відповідно до ч. 2 ст. 86 ГКУ порядок оцінки вкладів визначається в установчих документах господарського товариства, якщо інше не передбачено законом. Крім того, щодо податкового обліку непотрібність експертної оцінки в цьому разі опосередковано продиктована і нормами п. 146.8 ПКУ. Але пам'ятайте: в розрізі ПДВ інвестору варто орієнтуватися на звичайну ціну, яка в більшості випадків буде визначена на рівні узгодженої між учасниками вартості активів, що інвестуються.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 14.1.244 ПКУ товарами є матеріальні та нематеріальні активи. Своєю чергою матеріальні активи — це основні засоби та оборотні активи у будь-якому вигляді1, що не є коштами, цінними паперами, деривативами і нематеріальними активами (пп. 14.1.111 ПКУ). Підприємство — об'єкт інвестування за оборотними та необоротними активами, отриманими до свого статутного капіталу, на підставі ПН матиме право на ПК з ПДВ (ч. «б» п. 198.1 ПКУ). Звісно, якщо на момент отримання внеску таке підприємство буде зареєстровано платником ПДВ. Iнакше інвестор нарахує собі ПЗ з ПДВ виходячи з вартості таких активів, що передаються, прописаної у засновницьких документах, випише ПН у 2-х примірниках з поміткою «неплатнику ПДВ» (код типу причини — 02). У такому випадку у рядках «Iндивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляється нуль.

1 Включаючи електричну, теплову та іншу енергію, газ, воду.

База оподаткування при внесенні активів до СК визначатиметься за загальними нормами п. 188.1 ПКУ. Якщо внесок здійснюється грошовими коштами, жодних податкових наслідків щодо ПДВ не буде, адже така операція не підпадає під визначення поставки (пп. 14.1.191 ПКУ).

Отже, у разі якщо необхідно перевести певні активи з однієї юрособи на іншу, варіантом уникнення ПЗ з ПДВ за такою операцією є приєднання одного підприємства до іншого. А от у випадку входження однієї юрособи до складу засновників іншої юрособи весь вклад у засновника (крім випадків інвестування грошовими коштами) буде об'єктом оподаткування ПДВ.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру