• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 23.08.2012 р.

Власні кошти — дохід підприємця?!

Відразу зауважимо: коментований нами лист ДПСУ від 23.08.2012 р. (див. у «ДК» №37/2012) містить лише особистий погляд податківців1. Спробуймо проаналізувати ситуацію самостійно та навести свої аргументи.

Погляд податкової

Створюється враження, що лист ДПСУ писався, як-то кажуть, нашвидкуруч: допущено неточності та некоректні висловлювання щодо термінів законодавства. По-перше, не враховано зміни до ПКУ, внесені Законом №50832, які набрали чинності з 12.08.2012 р. Податківці розглядають питання лише в розрізі підприємців — платників ЄП, що перебувають на першій, другій та третій групах, не враховуючи появи нової — п'ятої групи ЄП. По-друге, некоректно вживати вираз «розрахунковий рахунок». У банківській термінології рахунки можуть бути поточними та вкладними (депозитними)3. По-третє, у висновку листа зустрічається термін «валовий дохід», якого у розділі ХIV ПКУ просто не існує, тому незрозуміло, що мали на увазі податківці. Платник ЄП оперує поняттям «дохід». Крім того, зверніть увагу на той факт, що у листі є посилання на Закон про державну підтримку малого підприємництва, який з 19.04.2012 р. є нечинним! А тепер кожен платник ЄП може самостійно зробити висновок про цінність та важливість викладеної у листі інформації. З іншого боку, податкові інспектори, швидше за все, не зважатимуть на зазначені нами неточності і візьмуть на озброєння під час перевірок саме погляд колег.

Отже, контролюючий орган, без аналізу природи виникнення отриманих коштів, впевнено стверджує, що всі кошти, отримані на поточний рахунок фізособи — платника ЄП, включаються до доходу підприємця. Отриману на рахунок протягом дня суму потрібно відобразити у Книзі обліку доходів4, зокрема у графі 2, в якій зазначають отриману суму доходу за продані товари, виконані роботи, надані послуги.

Позиція редакції

Надходження коштів на поточний рахунок платника ЄП може відбуватись з різних причин. Це може бути поповнення обігових коштів за рахунок власних коштів підприємця, внесення готівкової виручки (яка за підсумками робочого дня була відображена у Книзі обліку доходів) або фіндопомоги від інших осіб. Отже, стає зрозуміло, що важливо мати підтвердження походження коштів, які надійшли на поточний рахунок. I якщо доказом того, що, наприклад, отримані на поточний рахунок пасивні доходи5 не включаються до доходу підприємця, будуть первинні документи (акти, банківські документи, розрахункові тощо), то незрозуміло: якщо у призначенні платежу банківської виписки зазначити «поповнення обігових коштів», «непідприємницькі доходи» або «внесення готівкової виручки за 05.09.2012 р.», то чому це не є прямим доказом, що отримані на рахунок кошти не є доходом?

1 Позиція, аналогічна викладеній у цьому листі, зустрічається також у листах місцевих ДПI, зокрема див. лист ДПI Шевченківського району м. Києва від 23.08.2012 р.

2 Закон України від 05.07.2012 р. №5083-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні».

3 Постанова НБУ від 12.11.2003 р. №492 «Про затвердження Iнструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах».

4 Форма затверджена наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. №1637 «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення».

5 Проценти, дивіденди, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (п. 292.1 ПКУ).

Крім того, на погляд ДПСУ, викладений у рубриці ЄБПЗ, у випадку коли фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування зараховує власні кошти на свій поточний рахунок, такі кошти не включаються до складу доходу та не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат підприємця. Тож незрозуміло, чому щодо фізосіб-«єдиноподатників» ДПСУ дотримується протилежної думки.

Відразу заспокоїмо платників ЄП першої та другої групи. Навіть якщо обережні «спрощенці» врахують погляд ДПС, внесення власних коштів на рахунок підприємця до податкових наслідків не призведе. Оскільки такі особи сплачують ЄП у фіксованій сумі, то можуть не сперечатися з податківцями та врахувати отримані кошти у складі доходу.

Але і тут є суттєві моменти, на які потрібно звернути увагу. Важливо не допустити перевищення граничного обсягу доходу, встановленого п. 291.4 ПКУ1. Адже із суми перевищення обсягу, встановленого для відповідної групи ЄП, доведеться сплатити податок за ставкою 15% (п. 293.4 ПКУ). До того ж підприємець буде зобов'язаний перейти в наступному звітному періоді на іншу (вищу) групу ЄП або відмовитися від спрощеної системи оподаткування (п. 293.8 ПКУ).

Крім того, потрібно зважати на норму п. 292.16 ПКУ: «Право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку». У разі порушення доведеться протягом усього наступного року перебувати у складі іншої (вищої) групи ЄП2.

1 Перша група — 150 тис. грн, друга група — 1 млн грн.

2 Якщо протягом календарного року платники ЄП першої — третьої груп використали право на застосування іншої ставки ЄП у зв'язку з перевищенням обсягу доходу, встановленого для відповідної групи, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році такі платники мають за умови неперевищення ними протягом календарного року обсягу доходу, встановленого пп. 5 п. 291.4 ПКУ (абз. 2 п. 292.16 ПКУ).

Також не з'ясованим до кінця залишається питання, як підприємцю класифікувати поповнення власного рахунка оборотними коштами у складі доходу і занести таку операцію до Книги обліку доходів? Жодна колонка Книги для цього не годиться. У коментованому листі податківці бажають бачити таку операцію у графі 2 Книги. Мабуть, контролюючий орган вважає такі кошти виручкою, отриманою підприємцем у вигляді готівки за продані товари, виконані роботи та надані послуги?

Втім, якщо обсяг виручки фізособи (навіть з урахуванням операцій з поповнення обігових коштів, як на тому наполягає ДПСУ) дозволяє залишатися на спрощеній системі оподаткування в межах своєї групи (першої або другої), з позицією податківців можна і погодитися. Адже якщо дотримуватися граничного обсягу суми доходу для платників першої-другої груп ЄП, ні до яких негативних податкових наслідків така операція не призведе.

Платникам ЄП третьої та п'ятої груп є сенс звернути увагу на висновки податківців у коментованому листі. Адже сума доходу, отримана такими «спрощенцями», впливає на ставку єдиного податку, яка прямо залежить від виручки підприємця. А якщо зазначені платники ЄП не мають бажання відстоювати свою правоту щодо поповнення поточного рахунка власними обіговими коштами, то, на наш погляд, вони, як варіант, можуть:

1) оформляти таку операцію як суму фінансової допомоги від інших осіб, наданої на поворотній основі. Важливо повернути кошти протягом 12 календарних місяців з дня отримання (п. 3 п. 292.11 ПКУ);

2) сплачувати податки, придбавати товари (роботи, послуги) у постачальників за готівку шляхом внесення коштів на відповідний рахунок через банківські установи.

Насамкінець хочемо звернути увагу, що такий фіскальний підхід податкового органу не дає підстав стверджувати про будь-яку державну підтримку малого підприємництва в Україні. Якщо провести аналогію із внесенням коштів засновниками до статутного капіталу платника ЄП — юрособи, то за нормою п. 8 п. 292.11 ПКУ такі кошти не включаються до складу доходу. А як почати діяльність та інвестувати власні кошти підприємцям — платникам ЄП, якщо навіть у таких інвестиціях податківці намагаються побачити оподатковуваний дохід «єдиноподатника»?

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру