• Посилання скопійовано

Коментар

Затверджена наказом ДПСУ від 05.07.2012 р. №577

Відповідно до ст. 57 ГКУ, мета і предмет діяльності обов'язково зазначаються в установчих документах, зокрема, у статуті суб'єкта господарювання.

Проте на практиці трапляються випадки, коли підприємству доводиться невідкладно здійснити одну чи кілька одиничних операцій з видів діяльності, не передбачених установчими документами. Під час перевірки у представників податкових органів можуть іноді виникнути питання щодо неврахування тих чи інших витрат у податковому обліку платників податку на прибуток через те, що вони не є пов'язаними з господарською діяльністю, а тому не підпадають під визначення витрат, передбачене пп. 14.1.27 ПКУ.

Однак визначення господарської діяльності, що використовується в тексті Податкового кодексу, міститься в його пп. 14.1.36, відповідно до якого «господарська діяльність — діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами».

Це означає, що витратами згідно з ПКУ вважаються ті витрати, що здійснюються для провадження діяльності, пов'язаної з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, і спрямовані на отримання доходу. Тому в розумінні ПКУ витрати, пов'язані з одержанням доходу в межах такої діяльності, а не в межах видів діяльності, передбачених установчими документами чи зафіксованих в ЄДР, є пов'язаними з госпдіяльністю.

Тож звичайно, що у випадках, коли одержуються доходи від діяльності, пов'язаної з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, вони в податковому обліку платників податку на прибуток визнаються доходами.

Для того ж, щоб у контролюючих органів не виникало запитань щодо законності визнання в податковому обліку витрат, пов'язаних із такими доходами, ДПС у УПК №577 роз'яснює, що ці витрати (від діяльності, не передбаченої статутом) визнаються витратами в загальному порядку.

До таких загальних умов визнання витрат, крім зв'язку із господарською діяльністю, належить також їх обов'язкове документальне підтвердження.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру