• Посилання скопійовано

Облік курсових різниць у підприємця на загальній системі оподаткування

Я — приватний підприємець на загальній системі оподаткування. 06.04.2012 р. мені на валютний рахунок надійшло 9700 доларів США (курс НБУ — 7,9647 грн за долар). 07.04.2012 р. на мій валютний рахунок надійшло ще 9000 доларів США (курс НБУ — 7,9647 грн за долар). До книги доходів і витрат я записала дохід 06.04.2012 р. — 77257,59 грн і 07.04.2012 р. — 71682,30 грн, разом — 148939,89 грн. Акт виконаних робіт закрито 30.04.2012 р. на суму 18700 дол. (курс НБУ — 7,9654 грн за долар). 08.04.2012 р. я продаю всю валюту — 18700 дол. і отримую на поточний рахунок 147356 грн. Чи повинна була, як підприємець, рахувати у податковому обліку курсові різниці? Якщо повинна, то як?

Відповідно до п. 177.2 ПКУ, доходом підприємця від реалізації виконаних робіт буде виручка, тобто сума, що надійшла на його рахунок за такі роботи, у т. ч. і передоплата.

Якщо дохід отримано в іноземній валюті, на наш погляд, його потрібно визначити за курсом НБУ до такої валюти на дату її надходження. Перераховувати суму доходу на дату оформлення акта про виконані роботи, на нашу думку, не потрібно — адже обов'язок вести бухоблік на підприємців не поширюється, а ст. 177 ПКУ такий перерахунок не передбачено. Такої самої думки дотримується і ДПСУ на своєму сайті в «Єдиній базі податкових знань»:

«Відповідно до п. 177.2 … ПКУ, об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця. При цьому, оскільки виручкою фізичної особи — підприємця вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (до каси) або отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів, тобто застосовується касовий метод. Відповідно до п. 177.4 ПКУ до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтвердженні витрати, що включаються до витрат виробництва (обігу) згідно із розділом III ПКУ. Крім того, сума доходів (витрат), одержаних (понесених) платником податку в іноземній валюті, розраховується шляхом перерахування в гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату фактичного одержання (понесення) таких доходів (витрат)».

Тобто у Книзі доходів і витрат доходи, отримані від реалізації робіт у валюті, підприємці відображають у гривнях за курсом на дату надходження коштів на рахунок.

Що ж до доходу від продажу валюти, на жаль, це питання не врегульовано законодавчо. Стаття 177 ПКУ нічого не говорить про це, тож сміливі підприємці не відображають при продажу валюти ні доходи, ні витрати. Проте у ДПСУ інша точка зору. У «Єдиній базі податкових знань» ДПСУ повідомляє таке: «при подальшому продажу частини валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, де курс іноземної валюти значно вищий за офіційний курс НБУ, внаслідок чого виникає додатна різниця, яка перераховується на розрахунковий рахунок у національній валюті фізичної особи — підприємця, сума додатної різниці включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податків і відображається у річній податковій декларації про доходи». Таким чином, обережні підприємці на дату продажу іноземної валюти, у разі якщо вона буде продана за вищим курсом, ніж був на дату її надходження, відобразять дохід у Книзі доходів і витрат.

Наприклад, якщо протягом I кварталу 2012 р. у підприємця на загальній системі оподаткування було тільки одне надходження грошей від покупців — передоплата у березні 2012 р. за роботи на валютний рахунок у сумі 10000 доларів США (курс на дату надходження валюти 8,01 грн), і така валюта була продана за курсом 8,05 грн, то загальний оподатковуваний дохід підприємця становитиме:

80100 грн — виручка від реалізації робіт;

80500 - 80100 = 400 грн — дохід від продажу валюти.

Обидва види доходу буде відображено у графі 3 Книги доходів і витрат підприємця.

Щодо збитків від продажу валюти, то слід зазначити таке: згідно з п. 177.4 ПКУ, до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, які включаються до витрат операційної діяльності відповідно до розділу III ПКУ (склад яких визначено п. 138.1 ПКУ). До таких витрат відносять і витрати (встановлені пп. 138.10.4 ПКУ) за операціями в іноземній валюті (у т. ч. і від'ємні курсові різниці), визначені за ст. 153 ПКУ. Отже, збитки від продажу валюти підприємець на загальній системі обкладення може віднести до складу податкових витрат.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру