• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 11.05.2012 р. №8200/6/15-3315

Згадаймо, що у 2012 році законотворці вже не раз впорядковували та «удосконалювали» окремий порядок справляння ПДВ для сільгосппереробників, установлений п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Про це ми вже писали на сторінках нашого видання (див. «ДК» №19/2012). Все ж коментоване роз'яснення ДПСУ цікаве сільгосппідприємствам.

Особливий порядок стягування ПДВ сільгосппереробники застосовують до 1 січня 2015 року — щодо постачання молока, молочної сировини, молочних продуктів, м'яса, м'ясопродуктів, шкур, субпродуктів, м'ясо-кісткового борошна, що виготовлені з молока або м'яса в живій вазі (далі — м'ясо-молочна продукція), поставлених сільгосптоваровиробниками1 і фізособами, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва2. При цьому переробники на вимогу пп. 3 п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ ведуть окремий облік зазначених операцій, а додатну різницю між сумою ПЗ та ПК звітного періоду за такою діяльністю відображають у рядку 14 декларації з ПДВ переробного підприємства3. Визначена у цьому рядку сума ПДВ не сплачується до держбюджету, а перераховується частково до спецфонду Держбюджету, а частково — на спецрахунок, відкритий переробником у Держказначействі4 (пп. 6 п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Якщо придбані товари (послуги, ОЗ) використовуються частково для виготовлення м'ясо-молочної продукції, а частково — в інших операціях, «вхідний» ПК за такими отриманими товарами (послугами, ОЗ) розподіляється відповідно до частки їх використання в операціях з постачання м'ясо-молочної продукції та в інших операціях (пп. 4 п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ). У зв'язку з цим коментованим листом ДПСУ звертає увагу сільгосппереробників, що в разі постачання ними м'ясо-молочної продукції, виготовленої частково з поставлених сільгосптоваровиробниками і фізособами молока та м'яса в живій вазі, а частково — з імпортованої сировини або сировини, поставленої не в живій вазі, чи сировини, яка не є сировиною власного виробництва цих постачальників, то операції з постачання такої продукції відображаються таким чином:

1) у «переробній» декларації відображаються операції пропорційно до частки сировини, закупленої відповідно до вимог п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, у загальному обсязі сировини, придбаної у всіх категорій постачальників;

1 Визначеними п. 209.6 ПКУ.

2 Визначену підпунктами 209.17.4 — 209.17.8 ПКУ.

3 Затверджена наказом Мінфіну від 25.11.2011 р. №1492.

4 Ці кошти використовуються переробним підприємством для виплати компенсацій зазначеними вище постачальникам (докладніше — див. «ДК» №23/2012).

2) у загальній декларації відображаються всі інші операції, у тому числі там слід пропорційно відображати ПЗ відповідно до отриманої частки при розподілі.

Зауважимо також, що розрахунок розподілу ПЗ слід проводити щомісяця. Таку операцію можна оформити бухдовідкою.

З графи 4 «прихідної» податкової накладної переробник може дізнатися, чи справді сировина є імпортованою. А от чи є поставлена йому сировина продукцією власного виробництва постачальника, з'ясувати практично дуже важко, часто доводиться вірити постачальнику на слово.

При цьому ПК розподіляється відповідно до частки використання таких активів у постачанні м'ясо-молочної продукції та в інших поставках — з відображенням відповідних сум у «переробній» і загальній декларації.

Зі свого боку зауважимо, що відповідно до п. 2 Порядку №10021, сільгосппереробники ведуть окремий Реєстр ПН за операціями, які підпадають під дію п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. У рядку 024 службового поля такого «переробного» Реєстру ставиться позначка «х», яка відповідає формі декларації переробного підприємства. А отже, при розподілі одна й та сама ПН може потрапити до двох реєстрів. Таким чином, за зазначеними операціями сума ПК та ПЗ розподіляється пропорційно до часток та відображається у відповідних реєстрах ПН (на підставі яких формуються показники декларацій). Постає запитання: які ж суми ПДВ в Реєстрі слід зазначати — цілі чи вже розподілені? У коментованому листі про це — жодного слова. На нашу думку, щодо ПК слід застосувати п. 11.10 Порядку №1002:

— включити до розділу II загального Реєстру зазначену ПН повною сумою;

1 Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1002.

— в останній день звітного періоду зробити запис щодо коригування цієї ПН. При цьому у графі 5 до виду документа додається літера «Р» (наприклад, ПН — податкова накладна, ПНР — податкова накладна, за якою проведено розподіл суми податкового кредиту);

— за результатами здійсненого розподілу відобразити коригування за цією ПН у загальному Реєстрі зі знаком «-» (у відповідних графах), а у «переробному» Реєстрі показати ці суми зі знаком «+».

Нагадаймо, що у порядковому номері ПН за «переробними» операціями після знака дробу (перед номером філії чи структурного підрозділу) зазначається код діяльності «4».

Наталія КУЦМIДА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру