• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Держреєстраційної служби від 27.04.2012 р. №85/21-12-7.2

Усі на зміну КВЕД!

Цілий 2012 рік діють паралельно два національні класифікатори України — ДК 009:2005 та ДК 009:2010. Причому класифікатор ДК 009:2005 з 31 грудня 2012 р. втратить чинність. Державна реєстраційна служба України у межах своєї компетенції видала два листи, інформаційні за характером та ідентичні за змістом: один з них той, що коментується (від 27.04.2012 р. №85/21-12-7-2, див. «ДК» №26-2012), а другий від тієї самої дати (№84/21-12-7.2) — щодо приведення кодів видів діяльності у відповідність до КВЕД-2010. Розгляньмо рекомендації державного органу.

Компетентний орган у коментованому листі нагадує, що у зв'язку із заміною КВЕД в ЄДР1 (відповідно до ст. 17 Закону №7552 види діяльності належать до відомостей, що містяться в ЄДР) автоматично жодні зміни не проводитимуться. Щоб змінити КВЕД на новий, фізичним особам — підприємцям (чи їх представникам) або представникам юрособи слід звертатися до державних реєстраторів із відповідними документами. Форми всіх реєстраційних карток затверджені наказом Мін'юсту від 14.10.2011 р. №3178/5.

1 Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

2 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Якщо коди хоче поміняти ФОП, то їй слід подати реєстраційну картку за формою №11, у розділі II якої треба поставити відмітку біля рядка «Зміна видів діяльності, що здійснює фізична особа — підприємець». У розділі III треба буде зазначити нові коди, причому ті, які суб'єкт вважає за потрібне, а не тільки ті, які у нього були раніше. Наприклад, ФОП займається наданням бухгалтерських послуг. У КВЕД-2005 цьому виду діяльності відповідає код 74.12.0 «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку та аудиту». При переході на нові коди такій ФОП треба зазначити код 69.20 «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування». Але паралельно ФОП хоче ще й займатися оптовою торгівлею іншими товарами, тобто треба внести до ЄДР ще один код. Тому треба у формі №11 зазначити ще й код 46.49 «Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення».

У разі зміни кодів юридичною особою, а точніше — її представником, діяти треба за таким самим принципом. Якщо документи подаються «...особою, яка згідно з відомостями, внесеними до ЄДР, має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності, державному реєстратору додатково пред'являється паспорт», то такій особі додаткові повноваження при зміні КВЕД у держреєстратора отримувати не треба. А от якщо це робиться через третіх осіб (так би мовити, представники без повноважень у ЄДР), то такими особами додатково пред'являється держреєстратору «...паспорт та надається документ або нотаріально засвідчена копія документа, що засвідчує повноваження представника». У разі тільки зміни кодів на нові в юрособи (без внесення змін до установчих документів) представник має подати реєстраційну картку на внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР (форма №4), також з відміткою у розділі II форми №4 (с. 1) біля рядка «Заміна видів економічної діяльності видами економічної діяльності з їх переліку, зазначеними у статуті юридичної особи». Також на с. 5 згаданої форми №4 треба зазначити нові коди. Причому подавати слід усі сторінки форми. Якщо ж було прийнято рішення ще й про якусь зміну установчих документів, то тоді треба подавати реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (форма №3) та пакет документів відповідно до вимог ст. 29 Закону №755.

Можна підсумувати: до кінця 2012 року всі СГД — як підприємці, так і юрособи — мають пройти процедуру зміни КВЕД на нові КВЕД-2010. Така зміна відбувається шляхом подання держреєстратору документів, які зазначені вище і які для фізосіб-підприємців та юросіб є різними. Автоматично зміни не вноситимуться!

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру