• Посилання скопійовано

Що нового

Що включати до додатка ОК

! Платникам податку на прибуток

Згідно з п. 152.3 ПКУ платники податку на прибуток разом із декларацією подають до податкового органу перелік доходів і витрат платника податків у розрізі контрагентів-«єдиноподатників», до якого повинні включатися операції, здійснені контрагентом. Але норма ПКУ не вказує на можливість невключення до переліку будь-яких конкретних операцій і не містить кола обмежень операцій.

Тому ДПСУ роз'яснила, що до додатка ОК до податкової декларації з податку на прибуток підприємства потрібно включати лише ті операції з платниками єдиного податку, які у податковому обліку спричинюють відображення доходів або витрат.

Лист ДПСУ від 23.05.2012 р. №8833/6/15-1315 див. у наступних числах «ДК»


Спрощено відкриття рахунків у банках

! Юрособам та фізособам — підприємцям

ВРУ внесла зміни до законів «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Отож, встановлено, що виписка з Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб — підприємців є документом, що містить відомості про юрособу або її відокремлені підрозділи або фізособу-підприємця, визначені Законом про держреєстрацію, і використовується для їх ідентифікації під час провадження госпдіяльності та відкриття рахунка в банку.

Також змінами уточнено перелік відомостей, що повинні міститися в ЄДР, а також перелік відомостей про відокремлені підрозділи юрособи.

Держреєстратор повинен видати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) заявнику виписку з ЄДР не пізніше наступного робочого дня після отримання відомостей від органів статистики, ДПСУ, ПФУ.

Відповідно до змін у Законі про ЄСВ, банки під час відкриття рахунків зобов'язані вимагати від юридичних та фізичних осіб — підприємців виписку з ЄДР.

Закон України від 24.05.2012 р. №4839-VI
набере чинності через 6 місяців з дня опублікування
(станом на 19.06.2012 р. не опублікований), див. у наступних числах «ДК»


У період відпустки для догляду за дитиною посада не виводиться зі штатного розпису

! Працедавцям

Мінсоцполітики, роз'яснюючи питання ведення штатного розпису, зокрема, зазначило, що на період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, яка надається відповідно до норм ст. 18 Закону «Про відпустки», за працівником зберігається місце роботи (посада).

Отже, зазначена посада не підлягає виведенню зі штатного розпису.

Лист Мінсоцполітики від 13.03.2012 р. №40/06-187-12


Тривалість відпустки не може ділитися на години

! Підприємствам, організаціям

Щодо норми тривалості робочого часу, обідньої перерви та відпустки без збереження заробітної плати Мінсоцполітики зазначило:

1) підприємства і організації при укладенні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж 40 годин за тиждень. У такому разі не може йтися про зменшення величини оплати праці, яка має провадитися за повною тарифною ставкою та повним окладом;

2) обмеживши максимальну тривалість обідньої перерви двома годинами, законодавство не визначає її мінімальної тривалості. Проте її тривалість має бути такою, щоб перерва виконувала своє призначення;

3) тривалість відпустки розраховується виключно в календарних днях, а тому не ділиться на години;

4) чинним законодавством не передбачено поділу на частини відпусток без збереження заробітної плати.

Лист Мінсоцполітики від 03.02.2012 р. №31/13/133-12


Роз'яснено деякі нюанси застосування форм митних декларацій

! Суб'єктам ЗЕД

Держмитслужба повідомила, що до моменту затвердження порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа:

1) одна митна декларація на кілька партій товарів або кілька декларацій на одну партію товарів складаються у випадках, встановлених п. 9 розділу I Iнструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації;

2) у якості попередньої митної декларації з обсягом даних, необхідних для пропуску товарів через митний кордон України та доставлення до митного органу призначення, використовується декларація, у графі 1 якої зазначаються літерні коди «ТР ПП» або «ТР ПД» згідно з Методрекомендаціями під час оформлення попереднього повідомлення, попередньої декларації або внутрішнього транзитного документа;

3) для декларування товарів, що переміщуються у внутрішньому транзиті, використовується митна декларація, у графі 1 якої зазначаються літерні коди «ТР ВН», а при ввезенні товарів залізничним транспортом — «ТР ЗТ»;

4) у якості додаткової декларації використовується митна декларація, заповнена у звичайному порядку, із зазначенням відповідних типів митних декларацій, передбачених Класифікатором типів декларацій.

Лист ДМСУ від 31.05.2012 р. №11.1/2-12.2/6176-ЕП


«Спрощенці» мають право на добровільну сплату ЄСВ

! Фізособам-підприємцям

ПФУ роз'яснив, що фізособи-підприємці, у т. ч. ті, що обрали спрощену систему оподаткування, мають право на добровільну сплату єдиного внеску на соцстрахування у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими похованням, та/або від НВВ та профзахворювання, які спричинили втрату працездатності.

Ці особи беруть добровільну участь у системі загальнодержавного соцстрахування протягом строку, визначеного в договорі, але не менше одного року.

У цьому випадку єдиний внесок фізособам-підприємцям встановлюється у розмірі 36,6% від суми, що визначається такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Лист ПФУ від 07.05.2012 р. №8252/К-6


Зміни в порядку проведення індексації грошових доходів населення

! Громадянам

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, якими встановлено, що у разі якщо особа працює та отримує інший грошовий дохід, в першу чергу індексується оплата праці. Якщо така особа працює і одночасно навчається за денною формою навчання або з відривом від виробництва у клінічній ординатурі, аспірантурі і докторантурі, в першу чергу індексується стипендія.

Працюючим пенсіонерам насамперед індексується сума оплати праці.

Для працівників, яких переведено на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі або організації, а також на інше підприємство чи в іншу місцевість, та у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці у разі продовження такими працівниками роботи, сума індексації зберігається, якщо сума збільшення зарплати менша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць. У разі якщо сума збільшення зарплати більша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць, такий місяць вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

Постанова КМУ від 13.06.2012 р. №526
набере чинності з дня опублікування (станом на 19.06.2012 р. не опублікована),
див. у наступних числах «ДК»


За порушення охорони праці та охорони надр накладається штраф

! Роботодавцям, надрокористувачам

ВРУ внесла зміни до Кодексу про адмінправопорушення та до Кримінального кодексу України, які стосуються відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону праці та охорону надр.

Змінами, зокрема, встановлюється адмінвідповідальність за порушення встановленого порядку повідомлення (надання інформації) спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці про нещасний випадок на виробництві.

Так, зазначене порушення тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізосіб-підприємців, які використовують найману працю, і на фізосіб, які не мають статусу підприємців та використовують найману працю, від 20 до 50 н. м. д. г.

Закон України від 24.05.2012 р. №4837-VI
набере чинності з дня опублікування (станом на 19.06.2012 р. не опублікований)


Надано роз'яснення щодо відряджень

! Відрядженим особам

Мін'юст нагадав, що до складу витрат на відрядження включаються:

1) документально підтверджені витрати, пов'язані з ним, а саме: на проїзд як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження;

2) витрати на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, ремонт і прасування одягу, взуття чи білизни);

3) витрати на наймання інших житлових приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд (віз), обов'язкове страхування;

4) інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду і перебування в місці відрядження, у тому числі будь-які збори і податки;

5) витрати, не підтверджені документально, на харчування і фінансування інших власних потреб фізособи, понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 214,60 грн в 2012 році, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження. Для відряджень за кордон — не більше 804,75 грн в 2012 р.

Iнші «забаганки» працівника у зв'язку з відрядженням фінансуються працедавцем без права віднесення цих сум до складу витрат для цілей оподаткування.

Лист Мін'юсту від 13.02.2012 р. №54-0-2-12/7.2


Особливості здійснення закупівель в окремих сферах госпдіяльності

! СГД

Підписано Закон, яким встановлюються правові та економічні засади здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності, а саме:

1) забезпечення виробництва, транспортування та постачання теплової енергії;

2) забезпечення виробництва, передачі та постачання електричної енергії;

3) забезпечення виробництва, транспортування та постачання питної води;

4) забезпечення функціонування централізованого водовідведення;

5) надання послуг з користування інфраструктурою залізничного транспорту загального користування;

6) надання послуг автостанцій, портів, аеропортів;

7) надання послуг поштового зв'язку;

8) геологічного вивчення (у т. ч. дослідно-промислова розробка родовищ) нафтогазоносних надр, родовищ вугілля та інших видів твердого палива;

9) забезпечення функціонування та експлуатація телекомунікаційних мереж фіксованого зв'язку загального користування або надання загальнодоступних телекомунікаційних послуг;

10) забезпечення транспортування, зберігання, переробки нафти та нафтопродуктів сирих.

Закон України від 24.05.2012 р. №4851-VI чинний з 17.06.2012 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру