• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ПФУ від 20.03.2012 р. №6288/03-30

ПФУ в коментованому листі звернувся до питань, які чітко регламентовані Законом про ЄСВ1, а тому не потребують глибокого аналізу. I проте, на деякі встановлені цим Законом норми хочемо звернути вашу увагу в межах коментарю до цього листа.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Якщо зарплата виплачується в натуральній формі. ПФУ вкотре нагадує страхувальникам, які нараховують ЄСВ з суми доходу застрахованих осіб: якщо дохід надається (виплачується) в негрошовій формі, то використовувати «натуральний» коефіцієнт, установлений п. 164.5 ПКУ, не треба. Так, до 31.12.2010 р. включно вартість майна або послуг, словом, будь-якого доходу в негрошовій формі, який надавався фізособі, збільшена на натуральний коефіцієнт, була базою для обчислення не тільки ПДФО, але і внесків до фондів обов'язкового державного страхування. Проте починаючи з 01.01.2011 р. — дати набрання чинності і ПКУ, і Законом про ЄСВ — базу обчислення ЄСВ встановлює тільки Закон про ЄСВ. А Законом про ЄСВ таке збільшення доходу не передбачене.

Тобто якщо вартість подарованого працівникові на ювілей телевізора (з урахуванням того, що такий подарунок включається до ФОП згідно з пп. 2.3.2 Iнструкції №51) дорівнює 4000 грн, то ЄСВ обчислюватиметься саме з 4000 грн. Правда, з урахуванням решти місячного доходу працівника, на який нараховується ЄСВ, і максимальної величини доходу, на який нараховується ЄСВ у такому місяці згідно з чинним законодавством.

Якщо зарплата виплачується у валюті. Чинним законодавством передбачена можливість у деяких випадках виплачувати зарплату працівникам в іноземній валюті (наприклад, якщо працівник — іноземець2 і такий порядок оплати праці встановлено трудовим контрактом). З іншого боку, якщо міжнародними договорами не встановлено інше, дохід такого іноземного працівника у вигляді зарплати обкладається ЄСВ на загальних підставах. У коментованому листі ПФУ нагадує: ЄСВ нараховується лише у гривнях і ніколи не нараховується в іноземній валюті.

1 Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5.

2 Див. п. 5.1 Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджених постановою НБУ від 30.05.2007 р. №200.

Отже, сума ЄСВ, обчислена з доходу, що виплачується в іноземній валюті, завжди відображатиметься в обліку саме в гривнях і ніколи не буде монетарною статтею балансу в юрособи (це означає, що за такими сумами в майбутніх звітних періодах ніколи не виникне курсових різниць).

I якщо, припустімо, працедавець нарахував зарплату працівникові у розмірі 2000 доларів США, а курс НБУ на день нарахування зарплати становив 8 грн за 1 долар США, то базою для обчислення ЄСВ буде гривневий еквівалент такої зарплати 16000 грн (2000 х 8) згідно з ч. 1 ст. 9 Закону про ЄСВ.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру