• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Мінсоцполітики від 07.02.2012 р. №113/13/84-12

Таке запитання дуже часто надходить від наших передплатників на «гарячу лінію» «ДК». Адже відомо, що на практиці непрацюючі підприємства нерідко не укладають трудового договору з керівником (найманого керівника немає). Однак юридична особа без органу управління існувати не може — насамперед це пов'язано з поданням звітності. А в разі якщо певна діяльність на підприємстві все-таки здійснюється, — і з укладенням договорів, коли від імені юридичної особи виступає її керівник.

Зазначимо, що факт наявності в юридичної особи одноособового керівника чи колегіального органу управління (наприклад правління) зовсім не означає, що такий керівник чи члени колегіального органу перебувають у трудових відносинах із юридичною особою. Є багато юридичних осіб, де керівники заробітної плати не отримують (йдеться про об'єднання громадян, їх органи, зокрема, профспілкові комітети, кооперативи, статутними документами яких може бути передбачене виконання обов'язків керівників на громадських засадах).

Мінсоцполітики у своєму листі від 07.02.2012 р. №113/13/84-12 зазначає, що форма участі власника в управлінні підприємством без укладення трудового договору, в т. ч. на період відсутності госпдіяльності, і спосіб надання йому винагороди за цю діяльність можуть бути визначені в установчих документах.

Наведений висновок ґрунтується на змісті ч. 2 ст. 65 ГК, відповідно до якої «власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів».

Однак водночас частина 3 цієї ж статті передбачає, що для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства. Наступна ж (четверта) частина ст. 65 ГК зазначає, що в разі найму керівника з ним укладається договір (контракт). Зі змісту цієї норми випливає, що йдеться про відносини трудового найму.

Як зазначав Держкомпідприємництва в листі від 13.10.2008 р. №8625, поширюючи цю норму на відносини щодо призначення на посаду керівника ТзОВ, відповідно до ст. 24 КЗпП, трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказу чи розпорядження не було видано, але працівника фактично було допущено до роботи.

На нашу ж думку, зі змісту наведених норм ст. 65 ГК випливає, що трудовий договір (контракт) укладається з керівником підприємства лише в разі його найму. Поряд із цим виконання керівником своїх обов'язків поза межами відносин трудового найму (без укладення трудового договору (контракту) законом не забороняється.

У таких умовах логічним є висновок Мінсоцполітики про можливість передбачення в установчих документах (статуті) підприємства порядку участі власника в управлінні підприємством без укладення трудового договору.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру