• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 05.04.2012 р. №9993/7/15-1417

Ми вже неодноразово наголошували на сторінках «ДК» на тому, що мораторій на штрафи, встановлений у підрозд. 10 розд. XX ПКУ (з подальшими змінами), стосувався всіх порушень податкового законодавства, а не лише тих, за результатами яких донараховуються податки. Проте значній кількості платників було нараховано протягом 2011 р. штрафи за інші порушення: несвоєчасну сплату податків, порушення термінів подання декларацій тощо. Суди загалом визнавали такі штрафи неправомірними (але, звичайно, для цього платник мав звернутися до суду).

Тепер ДПС погоджується з тим, що поняття податкового законодавства визначено у ст. 3 Кодексу. Центральний податковий орган роз'яснює, що не застосовуються санкції, зокрема, у випадках:

1) несвоєчасного подання річної податкової декларації з податку на прибуток (за II — IV кв. 2011 року) (на нашу думку, це стосується не лише декларацій з податку на прибуток, а всіх податкових декларацій, що подаються платниками податку на прибуток — п. 6 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ);

2) у разі порушення платниками податку на прибуток правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати за наслідками діяльності у II — IV кв. 2011 року (це стосується, зокрема, ПДФО).

Нагадаємо, що згідно із підрозд. 10 розд. XX ПКУ «6. Не застосовуються фінансові санкції до платників податку на прибуток підприємств та платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року.

7. Штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення.»

Друге, на що звертає увагу ДПС, — це питання повторності при застосуванні розмірів санкцій за неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій. Як відомо, ПКУ передбачає підвищену відповідальність у разі, якщо платник податку вчинив таке порушення протягом року після застосування штрафу за таке порушення.

Щодо цього податкова зазначає, що під поняттям «рік» розуміється 365/366 календарних днів. Крім того, зазначається, що повторним порушенням, за яке передбачено підвищений штраф, буде несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) декларації.

Нагадаємо також, що ВАСУ в інформаційному листі від 24.11.2011 р. №2198/11/13-11, роз'яснюючи питання повторності для цілей іншої статті ПКУ — 123-ї, зазначав, що підвищена відповідальність за повторне порушення норм податкового законодавства може мати місце «лише в разі повторного визначення контролюючими органами податкових зобов'язань, якщо і перше, і наступні нарахування відбулися після 1 січня 2011 року та за умови, якщо всі діяння, які були підставою для нарахувань, вчинені платником податків після 1 січня 2011 року».

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру