• Посилання скопійовано

Щодо баз персональних даних

Лист Державної служби України з питань захисту персональних даних від 05.01.2012 р. №09/46-12

Щодо баз персональних даних

Суттєво. Підприємець — це фізична особа, що є громадянином України, іноземним громадянином, особою без громадянства, яка здійснює підприємницьку діяльність. Тобто підприємцем є фізична особа — громадянин.

! Володільцям баз персональних даних

Статтею 2 Закону України «Про захист персональних даних» визначено, що база персональних даних — це іменована сукупність упорядкованих персональних даних в електронній формі та/або у формі картотек персональних даних.

Персональні дані — відомості або сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Підпунктом 3.8.1 пункту 3.8 розділу III Класифікації організаційно-правових форм господарювання ДК 002:2004, затвердженої наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання і споживчої політики від 28 травня 2004 р. №97, визначено, що підприємцем є фізична особа, що є громадянином України, іноземним громадянином, особою без громадянства, яка здійснює підприємницьку діяльність. Тобто підприємцем є фізична особа — громадянин.

Відповідно до роз'яснень Міністерства юстиції України від 14.01.2011 р. «Статус фізичної особи — підприємця: проблеми застосування законодавства» кожен громадянин має право на підприємницьку діяльність, не заборонену законом (стаття 42 Конституції України). Це право закріплене також у статті 50 Цивільного кодексу України. Тобто громадянин, який хоче реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур за жодних умов не втрачає і не змінює свого статусу фізичної особи, якого він набув з часу народження, а лише набуває до нього нової ознаки — «підприємець».

Статтею 2 Закону України «Про захист персональних даних» визначено, що обробкою персональних даних є будь-яка дія або сукупність дій, здійснених повністю або частково в інформаційній (автоматизованій) системі та/або в картотеках персональних даних, які пов'язані зі збором, реєстрацією, накопиченням, зберіганням, адаптуванням, зміною, поновленням, використанням і поширенням (розповсюдженням, реалізацією, передачею), знеособленням, знищенням відомостей про фізичну особу, а іменована і впорядкована сукупність такої інформації в електронній формі та/або у формі картотек може розглядатися як база персональних даних або її складова відповідно до сформульованої мети обробки і складу цих даних.

Враховуючи вимоги статті 9 Закону, бази персональних даних підлягають державній реєстрації відповідно до Положення про Державний реєстр баз персональних даних та порядок його ведення (далі — Положення), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 р. №616, і Наказу Міністерства юстиції України від 08.07.2011 р. №1824/5 «Про затвердження форм заяв про реєстрацію бази персональних даних та про внесення змін до відомостей Державного реєстру баз персональних даних і порядку їх подання», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.07.2011 р. за №890/19628.

Голова Служби О. МЕРВІНСЬКИЙ

До змісту номеру