• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 30.09.2011 р. №1920/7/15-1215

ДПСУ в своєму листі нагадує про сплату госптовариствами з державною часткою дивідендів на таку частку.

Щороку Закон про держбюджет традиційно визначав порядок виплати державі дивідендів держпідприємствами та господарськими товариствами на державну частку в їхніх статутних фондах. Iз прийняттям ПКУ і Закону №28561 до законодавства внесено зміни, і сплата цими суб'єктами держдивідендів тепер урегульована в Законі №1852 на постійній основі.

1 Закон України від 23.12.2010 р. №2856-VI «Про внесення змін до бюджетного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України».

2 Закон України від 21.09.2006 р. №185-V «Про управління об'єктами державної власності».

Відповідно до ч. 5 ст. 11 названого Закону господарська організація, у статутному капіталі якої є корпоративні права держави, за підсумками календарного року зобов'язана спрямувати частину чистого прибутку на виплату дивідендів. При цьому госптовариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, до 1 травня року, що настає за звітним, приймають рішення про відрахування не менше ніж 30% чистого прибутку на виплату дивідендів, що сплачуються (звичайно, пропорційно до розміру державної частки (акцій, паїв) у їхніх статутних капіталах) до держбюджету у строк не пізніше 1 липня року, що настає за звітним. Безпосередньо до держбюджету в зазначений строк сплачують дивіденди і госптовариства, 50% і більше акцій (часток, паїв) яких належать госптовариствам, у яких 100% СК належать державі. У разі несвоєчасної сплати на суму таких дивідендів нараховується пеня в розмірі 120% облікової ставки НБУ. Вона нараховується ФДМУ і теж підлягає сплаті до держбюджету.

Крім того, зазначеною частиною 5 ст. 11 Закону №185 передбачено, що навіть у разі якщо госптовариства (у статутному капіталі яких є корпоративні права держави або 50% і більше акцій яких перебувають у статутних капіталах державних госптовариств) не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня, вони все одно сплачують до держбюджету частину прибутку в розмірі, визначеному за базовими нормативами, але не менш ніж 30%, до 1 липня року, що настає за звітним. На суму таких коштів органами податкової служби нараховується пеня в такому самому порядку.

Зверніть також увагу, що в ході реформування податкового законодавства частка прибутку, що сплачувалася до держбюджету державними підприємствами та до місцевих бюджетів комунальними підприємствами (організаціями, установами), виключена із системи оподаткування. Нині ці платежі не входять до складу податку на прибуток і не контролюються при його сплаті.

Щодо держпідприємств, то сплата ними частки прибутку до бюджету з 2011 р. передбачена на постійній основі. Врегулюванню цього питання присвячено статтю 11-1 Закону №185. Крім того, постановою Кабміну від 23 лютого 2011 р. №138 для них затверджено постійно діючий Порядок сплати таких платежів1.

1 Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їхніми об'єднаннями, затверджений постановою КМУ від 23.02.2011 р. №138.

Цими суб'єктами частка прибутку сплачується в розмірі 15%. При цьому для державних унітарних підприємств, що є суб'єктами природних монополій, та підприємств, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 мільйонів гривень, законом встановлено більший норматив — 30%. Свої особливості має і сплата частки прибутку державними підприємствами енергетичної галузі, зокрема електроенергетичних підприємств.

Відповідно до цього Порядку частина прибутку сплачується державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до держбюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, установлений для сплати податку на прибуток підприємств. Її сума, що підлягає сплаті до держбюджету, визначається відповідно до форми розрахунку, встановленої ДПС, та відображається у декларації з податку на прибуток підприємства. Зауважимо, однак, що форма декларації нині не передбачає суми частки прибутку, оскільки, як уже було зазначено, суми дивідендів до складу цього податку не входять.

Проте, оскільки відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ частина прибутку державних і комунальних підприємств прирівнюється до дивідендів, згідно з пп. 153.3.2 ПКУ на суму таких дивідендів (як і з дивідендів, що сплачуються до Держбюджету госптовариствами на державну частку) сплачується авансовий внесок з податку на прибуток. Виплачувані суми авансових внесків (за касовим методом, тобто за фактом сплати) відображаються в додатку АД до декларації.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру