• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ФСС з ТВП від 02.08.2011 р. №01-16-2214

Головним джерелом покриття витрат на оздоровлення працівників для багатьох роботодавців є ФСС з ТВП. Оздоровлення застрахованих осіб та членів їхніх сімей є одним з видів соціальних послуг, що фінансуються за рахунок коштів ФСС з ТВП (п. 6 ст. 34 Закону №22401.

Реалізується це, зокрема, шляхом оплати путівок на санаторно-курортне лікування застрахованих осіб та членів їхніх сімей відповідно до Порядку №122.

Отримати таку путівку від ФСС з ТВП має право будь-яка застрахована особа, яка перебуває у трудових відносинах з роботодавцем та потребує такої путівки. Для її отримання саме роботодавець, а не застрахована особа має звернутися до ФСС з ТВП із заявкою за формою, затвердженою постановою правління ФСС з ТВП від 18.05.2006 р. №45. I вже Фонд з урахуванням асигнувань на санаторно-курортне лікування на поточний рік приймає рішення про виділення путівок.

Зверніть увагу, що п. 1.3 Iнструкції №12 передбачає оздоровлення застрахованої особи і члена її сім'ї у зазначеному в путівці санаторно-курортному закладі протягом зафіксованого в ній терміну — 18, 21, 24 або 45 діб3.

А пункт 4.11 Iнструкції №12 говорить, що комісія із соцстрахування може прийняти рішення про поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування застрахованої особи та члена її сім'ї, що працює (дружини або чоловіка, які перебувають у шлюбі), у тому числі на іншому підприємстві (застрахованої особи), або її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім'ї, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, а також для двох застрахованих осіб, що працюють на одному підприємстві, за умови попереднього отримання письмового погодження адміністрації санаторно-курортного закладу і терміну лікування кожної особи не менше 12 діб.

ФСС з ТВП у коментованому листі зазначає, що поділ санаторних путівок для лікування в умовах спеціалізованих оздоровниць не відповідає положенням наказу МОЗ України від 06.02.2008 р. №564 з точки зору медичних показань, оскільки цим нормативним документом передбачено мінімум 18-денний курс оздоровлення.

Тобто при скороченому терміні перебування в санаторії пацієнти не доліковуються. Цілком погоджуємося із зауваженнями ФСС з ТВП.

1 Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

2 Порядок отримання застрахованими особами і членами їхніх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів ФСС з ТВП, затверджений постановою правління ФСС з ТВП від 25.02.2009 р. №12.

3 Оздоровлення протягом 45 діб, на жаль, ФСС з ТВП не фінансується.

4 Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 06.02.2008 р. №56 «Про затвердження клінічних протоколів санаторно-курортного лікування в санаторно-курортних закладах (крім туберкульозного профілю) для дорослого населення».

Нагадаємо, що путівку на лікування можна отримати, лише заздалегідь подавши заявку до Фонду, оскільки путівки замовляються і розподіляються правлінням ФСС з ТВП щороку планово. Заявки на оздоровлення працівників до ФСС з ТВП на наступний рік слід подавати, не чекаючи граничних термінів. Цілком логічно, що працівник повинен оздоровлятися протягом повного курсу, а це мінімум 18 днів, хоча на практиці дуже часто путівку ділять. Але поки що лист ФСС має тільки рекомендаційний характер, тож сподіваємося, що працівники з членами своїх сімей скористаються можливістю оздоровитись і наступного року.

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет Кредит»

До змісту номеру