• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 22.06.2011 р. №7429/5/15-0416

Через зміни, внесені до ПКУ, питання класифікації витрат стоїть дуже гостро.

У коментованому листі податківці висловлюють свою точку зору: витрати на придбання валюти належать до складу адміністративних витрат і відображаються в рядку 06.2.8 додатка АВ та рядку 06.2 декларації з податку на прибуток. Їхня аргументація базується на нормах пп. 138.5.2 ПКУ.

Ми не погоджуємось із такою позицією. Адже норми пп. 138.5.2 ПКУ регламентують витрати в податковому обліку «...від здійснення кредитно-депозитних операцій, у тому числі субординованого боргу, ... (комісійних та інших платежів, пов'язаних зі створенням або придбанням кредитів, вкладів (депозитів)...».

А послуги банку не є кредитно-депозитними витратами підприємства. На нашу думку, такі витрати справді підпадають під визначення адміністративних витрат, але як плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків (пп. «є» пп. 138.10.2 ПКУ). Але ми згідні з тим, що у декларації такі суми пройдуть за рядком 06.2.8 додатка АВ та рядком 06.2 декларації з податку на прибуток.

Тепер щодо документального підтвердження та дати визнання таких витрат. Пункт 138.2 ПКУ регламентує визначення витрат, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, на підставі первинних та інших документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат. Обов'язковість ведення і зберігання таких документів передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку. В цьому разі документами, що підтверджують факт здійснення витрат на комісійне обслуговування, буде банківська виписка та заява на придбання валюти, а датою визнання витрат на банківське обслуговування є дата нарахування банком послуг банківського обслуговування.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру