• Посилання скопійовано

Заповнення податкових накладних

В автоматизованій обліковій системі «ІС-ПРО»

Можливості системи «IС-ПРО» спрямовано на допомогу бухгалтерові для виконання поставлених законодавством завдань з обліку доходів та витрат, складання звітності як у паперовому, так і в електронному вигляді. А це особливо актуально у зв'язку з останніми вимогами щодо звітності у Податковому кодексі.

Користувачі системи «IС-ПРО» мають змогу формувати та реєструвати всі податкові документи. У налаштуванні реалізовано можливість ведення обліку за першою подією і без неї, створення податкових накладних при частковому відвантаженні або оплаті. Ведеться контроль сальдо при формуванні податкових накладних за контрагентами.

Наказом від 21.12.2010 р. №969 ДПАУ затвердила нову форму податкової накладної, додатки до неї, а також Порядок їх заповнення. Згідно з новим Порядком у системі «IС-ПРО» внесено зміни до нумерації податкових документів.

Суть нововведень полягає у декількох аспектах. Так, при складанні податкових накладних і розрахунку коригування до податкової накладної платниками ПДВ порядковий номер присвоюється їм відповідно до номера у Реєстрі виданих та отриманих податкових. Слід враховувати, що кожного місяця нумерацію треба вести з №1. Номер податкової накладної, складеної філією або структурним підрозділом платника ПДВ, встановлюється у вигляді дробу. У чисельнику проставляється порядковий номер, а в знаменнику — числовий номер філії або структурного підрозділу.

Це нововведення дозволяє контролюючим органам вести докладніший облік податкових документів, проте створює додаткові проблеми для платників податків, особливо тих, у яких ведеться податковий облік за великими обсягами операцій. Для полегшення завдання програмою «IС-ПРО» реалізовано автоматичне присвоєння наскрізного номера для всіх податкових документів, з урахуванням номерів для філій.

Останніми змінами запроваджено принципово новий порядок складання податкових накладних, установлений для платників ПДВ, види діяльності яких передбачають спеціальний режим оподаткування. Такі платники ПДВ складають окремі податкові накладні за видами діяльності і зазначають у порядковому номері накладної після дробу перед номером філії або структурного підрозділу код відповідної діяльності.

Згідно з наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1002, у графі 4 Розділу I і графі 5 Розділу II Реєстру виданих та отриманих накладних слід проставляти відповідне умовне позначення виду документа. У системі «IС-ПРО» реалізовано перелік типів документа, який можна вибрати зі списку при створенні податкової накладної.

Для заповнення відповідного типу документа у Реєстрі при створенні податкової накладної треба вибрати у полі Тип документа необхідне умовне позначення.

Формування податкових накладних реалізовано як у самому реєстрі, так і з документів оплати і відвантаження з урахуванням документів-підстав, індивідуальним та груповим способом. Це дозволяє заощадити час.

Для підприємств, які ведуть щоденні операції у великих обсягах з відвантаження, зручнішим буде формування груповим способом. Припустімо, один бухгалтер виписує рахунки та витратні накладні, а інший формує за ними податкові накладні і перевіряє суми та правильність заповнення. Якщо обсяги невеликі або податкові накладні формуються за різними операціями одним бухгалтером, то зручніше формувати документи вже з конкретного документа оплати або відвантаження. Таким чином, є можливість відразу побачити відображення сум і специфікації.

При створенні податкової накладної заповнюються кілька полів, необхідних для формування друкованої форми податкової накладної, а також для подальшого формування звітності. Налаштування системи «IС-ПРО» дозволяє заповнювати ці поля автоматично, не вимагаючи постійного коригування. Крім основних даних, поля та закладки екранної форми дозволяють бачити, за якою подією (відвантаження/оплата) було створено податкову накладну, кількість і вартість товарів/послуг, чи входить ця операція до податкового кредиту і чи відноситься до валових витрат, чи є коригування щодо цієї податкової накладної.

Бухгалтер, працюючи з екранною формою податкової накладної, може, за потреби, коригувати специфікацію, підтягати документи відвантаження й оплати, створювати проведення та проводити запис до Книги купівель/продажів. Усі звіти з податкового обліку в системі формуються на даних екранної форми податкової накладної, які автоматично передаються до звіту «Реєстр виданих і отриманих податкових накладних».

Потрапляння сум до відповідних колонок Розділу I, II залежить від типу податкової накладної, обраного при створенні за Insert, податкової моделі, вибраної у полі Податкова модель та ставки податку на закладці Специфікація і вибраних параметрів на закладці Облік операцій. Iз сукупності цих полів заповнюються поля Реєстру виданих та отриманих накладних.

Звіт «Декларація ПДВ» також формується на підставі даних податкових накладних з додатковим введенням вручну рядків 21.10. 21.2. 21.3 за рядками декларації попереднього звітного періоду.

Формовані у системі «IС-ПРО» звіти вивантажуються у формат, затверджений наказом від 11.02.2011 р. №90, з розширенням XML, що дозволяє безпосередньо експортувати дані до системи «Податкова звітність». При формуванні звіту користувач зазначає шлях збереження файла у форматі ХML, заходить до системи «Податкова звітність», вибирає необхідний бланк документа і відкриває його у переліку наявних файлів ХML.

Також звіти, що вивантажуються зі системи, успішно експортуються до таких систем документообігу, як «M.E.Doc» і «Бест-Звіт Плюс». Спрощує процес експорт-імпорт, реалізований як обмін податковими накладними зі системою «M.E.Doc» просто з реєстру податкових накладних.

Одна з головних умов успішної роботи бухгалтера з податкового обліку — своєчасне отримання точної інформації й успішна здача звітності. Можливості системи «IС-ПРО» дозволяють після одноразового налаштування вести оперативний податковий облік, а при роботі з невеликою кількістю екранних полів отримувати потрібну інформацію та формувати необхідну звітність, яка легко передається до систем здачі звітності в електронному вигляді.

До змісту номеру