• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 02.03.2011 р. №5909/7/17-0317

Пункт 2 ст. 286 ПКУ зобов'язує платників плати за землю (крім фізичних осіб) на 1 січня самостійно обчислити суму податку і до 1 лютого поточного року подати відповідному органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік. Форма декларації затверджена Наказом №10151, діяти вона почала з 24.01.2011 р., проте на практиці за 2011 рік на місцях податківці приймали звітність і за старими, і за новими формами.

У своєму листі від 21.01.2011 р. №1511/7/15-0717 ДПАУ пояснила, що у 2011 році платники земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (крім фізичних осіб), фіксованого сільськогосподарського податку могли подавати до 1 лютого податкову звітність за старими формами. А от уточнення показників декларацій протягом 2011 року, на нашу думку, треба вже буде робити за новими формами.

У коментованому листі податківці доходять висновку, що фізособи-підприємці, що є суб'єктами земельних відносин, мають також подавати декларацію з плати за землю. Але тільки за двох умов:

1) на їхнє ім'я оформлено держакт на право власності за земельну ділянку чи договір оренди;

2) земельна ділянка використовується підприємцем у його підприємницькій діяльності.

Зверніть увагу: п. 1 ст. 128 ГКУ визначає підприємця суб'єктом господарювання як громадянина, що здійснює підприємницьку діяльність за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до ст. 58 ПКУ.

Проте насправді все не так однозначно, як говорять про це податківці.

Відповідно до п. 286.1 ПКУ підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Підпункт 1.4 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно2 регламентує обов'язкову держреєстрацію права власності та інших речових прав на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування. Як бачимо, фізосіб-підприємців у цьому переліку немає.

1 Наказ ДПАУ від 24.12.2010 р. №1015 «Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)».

2 Тимчасове положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. №7/5.

Щодо нарахування плати за землю фізичними особами, то п. 286.5 ПКУ передбачає нарахування фізичним особам сум податку органами державної податкової служби. Повідомлення про внесення податку надається/надсилається платникові до 1 липня поточного року. А п. 286.1 ПКУ говорить про те, що відповідні органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів за запитом відповідного органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому КМУ. Отже, на думку редакції, узгодження податку (плати за землю) для фізичних осіб (у тому числі і для фізичних осіб, які є зареєстровані підприємцями) відбувається за повідомленням, а не за декларацією. Тобто висновок, наведений в коментованому листі стосовно подання органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкової декларації з плати за землю ФОП, є досить суперечливим.

Юлія КЛОВСЬКА, Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру