• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 25.02.2011 р. №4062/6/17-0215

ДПАУ нарешті взялася за роз'яснення норм ПКУ1.

1 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.

Щоправда, досить своєрідно — оприлюднивши податкову консультацію, надану конкретному платникові податків, — у коментованому листі є посилання на норму ст. 52 «Податкова консультація» ПКУ. Нагадуємо, що така консультація надається контролюючими органами безоплатно за зверненням платників податків із запитаннями щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства, має індивідуальний характер і може бути використана виключно тим платником податків, якому її надано. Отже, податкова консультація, наведена в коментованому листі, стосується питання надання податкової соціальної пільги (далі — ПСП).

У коментованому листі ДПАУ роз'яснює норми ст. 169 ПКУ, а саме п. 169.3 ПКУ, у якому зазначено, що, якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, наведеними в пункті 169.1 ПКУ, застосовується одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених підпунктом 169.4.1 ПКУ, крім випадку, передбаченого підпунктом «б» підпункту 169.1.3 ПКУ, ПСП за яким додається до пільги, визначеної підпунктом 169.1.2 ПКУ у разі, якщо особа утримує двох і більше дітей, зокрема дитину-інваліда (дітей-інвалідів).

Справді, абз. 2 пп. 169.4.1 ПКУ визначено, ПСП, передбачена пп. 169.1.2 ПКУ, надається одному з батьків. Але вся річ у тім, що п. 169.4 стосується перерахунку податку, перерахунку і обмеження ПСП. А пп. 169.4.1 обумовлює ту межу доходу у вигляді заробітної плати, до якої може бути застосовано ПСП. I з аналізу абз. 2 цього підпункту можна також зробити висновок, що одному з батьків межу доходу, яка дає право на застосування пільги, передбаченої пп. 169.1.2 ПКУ, можна помножити на кількість дітей, а у другого така межа розраховуватиметься за правилом, передбаченим абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ. Тому роз'яснення ДПАУ, надане в коментованому листі, більш ніж дивне.

Але тим не менше, ДПАУ відкликає свою податкову консультацію, надану листом від 12.01.2011 р. №365/6/17-0716, де у прикладі пільга «на дітей» застосовувалася відразу до двох батьків.

У відкликаному листі, крім прикладу застосування ПСП, також надавалося роз'яснення щодо форми заяви на застосування ПСП. I цілком обгрунтовано було сказано, що ПКУ не передбачено встановлення якоїсь єдиної форми такої заяви. На відміну від Постанови №12271, п. 2 якої стверджує, що форма такої заяви має встановлюватися ДПС.

1 Постанова КМ України від 29.12.2010 р. №1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги».

Ще одне запитання, яке також досі залишається нез'ясованим. Абзацом 2 пп. 169.2.2 обумовлено, що ПСП починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання працедавцем заяви платника податків про застосування пільги і документів, що підтверджують таке право. Чи трактувати це буквально, чи можна застосовувати до всього доходу місяця, в якому таку заяву отримано? Ці запитання наразі так і залишаються нез'ясованими. Як і найголовніше питання: хто допоможе платникові податків розібратися в нормах ПКУ? I кому потрібні такі податкові консультації, які спочатку роз'яснюють платникові податків норми податкового законодавства, а трохи більше ніж через місяць «забирають» це роз'яснення назад.

Марина ТАРАСОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру